Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H oμιλία της Νάντιας Γιαννακοπούλου για το Human Trafficking

Published

on

Ομιλία Νάντιας Γιαννακοπούλου στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίας Ανθρώπων

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Αρχηγοί των Κομμάτων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε μία παγκόσμια ημέρα για να μας υπενθυμίζει πως εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από άλλους ανθρώπους, απλώς και μόνο επειδή βρέθηκαν σε ευάλωτη θέση, είναι από μόνο του τραγικό.

Advertisement

Ακόμη πιο τραγική όμως είναι η αλήθεια των αριθμών. Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, περισσότεροι από 27 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα trafficking κάθε χρόνο. Αναφερόμαστε σε ένα μαζικό, παγκόσμιας έκτασης, έγκλημα με τζίρο πολλών δις. ευρώ. Ουσιαστικά μιλάμε για μία σύγχρονη μορφή δουλείας, στην πιο απάνθρωπη μορφή της.

Ορισμένα στοιχεία που συνθέτουν αυτή την εικόνα της ντροπής:

– Οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια είναι τα μεγάλα θύματα του trafficking και αναλογούν σε ποσοστό πάνω από 70% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας, ενώ τα παιδιά αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων θυμάτων (23%).

– Επίσης, σχεδόν μισά από τα καταγεγραμμένα θύματα (44%) είναι πολίτες της ΕΕ, με χώρες καταγωγής κυρίως τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Τα υπόλοιπα θύματα (56%) προέρχονται κυρίως από Νιγηρία, Αλβανία, Βιετνάμ, Κίνα και Ερυθραία.

Η εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση παραμένει η πιο διαδεδομένη μορφή (56%) και πλήττει κυρίως τις γυναίκες, σε ποσοστό 95%. Δεύτερη πιο διαδεδομένη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι αυτή που σκοπεύει στην εργασιακή εκμετάλλευση (26%), ενώ, σε ποσοστό 18% έχουν καταγραφεί άλλες μορφές εμπορίας, όπως ο καταναγκαστικός γάμος, η αναγκαστική επαιτεία και η καταναγκαστική εγκληματικότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χρέος της Διεθνούς Κοινότητας, του Ο.Η.Ε, των άλλων Διεθνών Οργανισμών, αλλά κυρίως χρέος όλων μας, είναι:

Advertisement

Να σπάσουμε το πέπλο της σιωπής,

Να πάρουμε μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης του φαινομένου,

Να επιφέρουμε καίριο πλήγμα σε αυτό το απάνθρωπο έγκλημα.

Δεν επιτρέπεται να θυμόμαστε την έκταση του φαινομένου απλά σε κάθε επέτειο και μετά να το ξεχνάμε.

Χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις, χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές.

Χρειάζεται να αποτελέσει η αντιμετώπιση του Trafficking ζήτημα κεντρικής πολιτικής προτεραιότητας.

Χρειάζονται πράξεις και όχι λόγια.

Advertisement

Χρέος κάθε Πολιτείας είναι:

– Να μπορεί να ανιχνεύει όσο το δυνατόν πιο άμεσα και αποτελεσματικά τις περιπτώσεις trafficking, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Επίσης χρειάζονται περισσότερες διακρατικές-διμερείς συνεργασίες για μια πιο εντατική αντιμετώπιση, αλλά κυρίως πρόληψη του φαινομένου.

– Σε αυτή την κατεύθυνση, το κράτος οφείλει να βελτιώσει τη συλλογή δεδομένων για καλύτερη παρακολούθηση και χάραξη πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούν αποτελεσματικότεροι μηχανισμοί πρόληψης και προστασίας.

-Να λάβει μέτρα, που θα δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και διεξόδους στα θύματα με τη μεγαλύτερη δυνατή σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Οι συνέργειες είναι απολύτως απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

-Να δοθεί η δυνατότητα για άμεση, συστηματική και ολοκληρωμένη πρόσβαση των θυμάτων σε υπηρεσίες υποστήριξης, ιατρικής και ψυχοκοινωνικής.

– Κυρίως όμως πρέπει να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη των θυμάτων, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους, να φτιάξουν τη ζωή τους με αξιοπρεπείς όρους, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν ισότιμα στην ελληνική κοινωνία.

– Τέλος, σε περίπτωση που επιθυμούν τα θύματα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να διευκολύνεται, η εθελούσια επιστροφή τους σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής τους, σε ένα πλαίσιο οργανωμένης και στοχευμένης επανένταξη τους, εάν είναι δυνατόν.

Advertisement

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ας δεσμευτούμε ότι θα εργαστούμε για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, που δεν θα αφήνει κανέναν απροστάτευτο, ειδικά τους πιο ευάλωτους, τις γυναίκες και τα παιδιά.

Το σύνθετο ο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συνέργειες και συνεργασίες σε κάθε επίπεδο και κυρίως ευρωπαϊκό και διεθνές

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει:

1. Να λάβουν μέτρα που να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας εμπορίας ανθρώπων με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη.

2. Να ενισχύσουν τη διασυνοριακή επιβολή του νόμου και της δικαστικής συνεργασίας, εντός και εκτός της ΕΕ. Ενώ όσον αφορά στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με άλλες χώρες, πρέπει η συνεργασία με συγκεκριμένους όρους, για την αντιμετώπιση του trafficking να είναι από τους βασικούς όρους προκειμένου να αναπτύξει διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μαζί τους.

3. Να ενισχύσουν την ικανότητα αναγνώρισης των θυμάτων.

Advertisement

4. Να παράσχουν στα θύματα ειδική βοήθεια και προστασία κατά φύλο και ηλικία.

5. Να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν εργαλεία για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τα θύματα.

6. Να αντιμετωπίσουν την εμπορία ανθρώπων στο πλαίσιο της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών των γυναικών και των κοριτσιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση στην ΕΕ.

Και βεβαίως,

7. Να διαθέσουν επαρκείς πόρους, χρησιμοποιώντας στον μέγιστο βαθμό τη διαθέσιμη χρηματοδότηση σε επίπεδο ΕΕ.

Ας ελπίσουμε η σημερινή ημέρα να είναι ημέρα αφύπνισης.

Αφύπνισης για όλους μας.

Advertisement

Και εκτός από όσα ανέφερα πιο πριν, ας προσπαθήσει, ο καθένας μας ξεχωριστά να αναλάβει δράση, να συνειδητοποιήσει την ατομική ευθύνη του, είναι λέξη κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας.

Είναι στο χέρι μας να κάνουμε πολλά.

Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε εδώ και τώρα.

Σας ευχαριστώ θερμά.