ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Νάντια Γιαννακοπούλου: “Την μετατροπή της Αγίας-Σοφίας σε τζαμί , ο Ερντογάν και η Τουρκία θα την πληρώσουν!”
Συνέντευξη στο Socialist.gr και τον Δημοσιογράφο, Δημήτρη Μπαμπούλη παραχώρησε η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.
Τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας, μίλησε για την μετατροπή της Αγιάς-Σοφιάς σε τζαμί από τον Τούρκο Πρόεδρο, χαρακτηρίζοντας ως απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της χώρας του, γεγονός που θα “το πληρώσει και ο ίδιος και η Τουρκία”, σε συνέχεια των δηλώσεών της εξέφρασε την βεβαιότητά της, πως οι τουρκικές προκλήσεις θα έχουν την “μοίρα του Φεβρουαρίου” δηλώνοντας πως:”Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει καλά ότι αν τολμήσει να τα βάλει με την Ελλάδα, θα έχει την τύχη του περασμένου Φεβρουαρίου, τότε που ο Ερντογάν έτρωγε ηχηρό χαστούκι στον Έβρο.” Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας, η Κα Γιαννακοπούλου σημείωσε πως ” Στην προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε μία αμοραλιστική, κυνική , αδίστακτη ομάδα που θα έκανε τα πάντα για να παρατείνει την εξουσία της, ευτελίζοντας κάθε αξία και αρχή της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πιάσει δουλειά.” Ενώ για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την Ευρωπαϊκή Συμφωνία, μίλησε για “μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα”. Τέλος, σε ό,τι αφορά την αισχρή επίθεση του κ.Καλέμη στον Γ.Αντετοκούμπο, η ίδια τόνισε πως τις ευθύνες για την τοποθέτησή του σε νευραλγικό “πόστο” στο Υπ.Παιδείας την έχει ο κ.Γαβρόγλου επι ΣΥΡΙΖΑ και καταδίκασε κάθε φαινόμενο ρατσιστικής βίας.
Αναλυτικά η Συνέντευξη της Νάντιας Γιαννακοπούλου:
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από τον Ταγίπ Ερντογάν, ήταν μία κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις παγκοσμίως. Πως επηρεάζεται η Ελλάδα από αυτή την κίνηση; Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να δράσει με κάποιον τρόπο με τον οποίο όμως δεν έδρασε;
Οφείλω να σημειώσω, ότι όλοι μας πονέσαμε από αυτή την εξέλιξη. Η ημέρα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν και θα είναι μια μαύρη ημέρα για όλους τους Έλληνες , για όλους τους Χριστιανούς αλλά και για όλους τους ανθρώπους που σέβονται την ιστορία, τον πολιτισμό και τη διαφορετικότητα. Ο Τούρκος Πρόεδρος θυσίασε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ουσιαστικά για να αποπροσανατολίσει την Τουρκική κοινή γνώμη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Έχασε όμως κάθε είδους ισορροπία και οι διεθνείς αντιδράσεις είναι πιο έντονες , πιο ξεκάθαρες από ποτέ.
Αυτό που έκανε είναι δείγμα αδυναμίας και όχι δύναμης, θα έχει κόστος. Ο Ερντογάν και η Τουρκία θα το πληρώσουν. Πρώτο, σε όλο τον κόσμο δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. Δεύτερο, πίστευε ότι θα συσπειρώσει τον κόσμο. Ξεκίνησε με το 92% των Τούρκων να θέλουν να γίνει τζαμί. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση το ποσοστό έπεσε στο 43%. Αυτό είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης και όλου του πολιτικού κόσμου, των απανταχού Ελλήνων, της Διεθνούς Κοινότητας που αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Τουρκία που έχει μετατραπεί στον πειρατή , στον ταραξία της περιοχής.
Η παρουσία τουρκικής Navtex κοντά στο Καστελόριζο είναι μία προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει με παθητικό τρόπο. Τί πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει καίρια αυτή την πρόκληση; Κρίνετε ότι η στάση της κυβέρνησης με κάποιον τρόπο σχετίζεται με την μυστική διπλωματική συνάντηση Τουρκίας – Ελλάδας – Γερμανίας της οποίας το αποτέλεσμα δεν μάθαμε ποτέ;
Η επιθετικότητα της Τουρκίας, ο αναθεωρητισμός της, ο εμφαντικός τρόπος με τον οποίο δείχνει ότι θέλει να καταστεί περιφερειακή δύναμη είναι δεδομένα χαρακτηριστικά της Πολιτικής της. Ωστόσο δεν μου αρέσει να μιλάω γενικά. Υπάρχουν τρεις τρόποι να χειριστείς το θέμα : Να παρασυρθείς σε ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμα και σε ένα Πόλεμο – να δημιουργήσεις μία μεγάλη διεθνή συμπαράταξη απέναντι σε μία επικίνδυνη Πολιτική που δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στους γείτονές της και στην Ε.Ε- Να προσφύγει σε Διεθνές Δικαστήριο. Δεν νομίζω ότι θα ήταν και πολύ εχέφρων τακτική μία τακτική του τσαμπουκά ακολουθώντας στον ρυθμό της Τουρκίας.
Εμείς οφείλουμε να τονώσουμε την εθνική ομοψυχία και αυτοπεποίθηση και να πορευτούμε στην γραμμή που συμφώνησαν όλοι οι Πολιτικοί ηγέτες στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό: Όποιος τολμήσει να απειλήσει ή να παραβεί κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα το πληρώσει αυστηρά. Η Εθνική ομοψυχία , η ετοιμότητα των Ενόπλων δυνάμεων και η διεθνής κατακραυγή αποτελούν, πρέπει να αποτελούν την στέρεη βάση της γραμμής αντιμετώπισης της επιθετικότητας. Εν ολίγοις: Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει καλά ότι αν τολμήσει να τα βάλει με την Ελλάδα, θα έχει την τύχη του περασμένου Φεβρουαρίου, τότε που ο Ερντογάν έτρωγε ηχηρό χαστούκι στον Έβρο.
Μην υποτιμάμε δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση. Έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της Σύρτης και για πρώτη φορά οργανωμένο στρατό, αυτόν της Αιγύπτου και κάνει μια γενικότερη επίδειξη δύναμης στη Μεσόγειο. Επί της ουσίας η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει μια αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων. Έως τώρα επιδείκνυαν αδιαφορία και ανοχή. Προσπαθούσαν να κρατηθούν απ’ έξω. Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων προς την Τουρκία ξεκίνησε από τα επεισόδια του Έβρου. Το νταϊλίκι που έκαναν με τους Γάλλους, τους στοίχισε πάρα πολύ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αντιλαμβάνεται ότι επί γερμανικής προεδρίας η οποιαδήποτε ένταση, θα είναι καταστροφή και μπαίνει στη μέση για να μειώσει την ένταση.
Ταυτόχρονα η χώρα μας έχει ένα μεγάλο ατού: Το Διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι για τα θέματα ορισμού υφαλοκρυπίδας και ΑΟΖ, οι 2 χώρες πρέπει να συνομιλήσουν κι αν δεν τα βρουν να πάνε στο διεθνές δικαστήριο. Έχουμε δε και το χαρτί των κυρώσεων κάποιες από τις οποίες « καίνε» τον Ερντογάν. Από την άλλη, δεν πρέπει να υποτιμάμε ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη, 80 εκατ. Ανθρώπων, μια μεγάλη, νέα αγορά. Σε μια περιοχή ευαίσθητη, με ανοιχτά μέτωπα. Είναι βέβαιο ότι Ρώσοι και Αμερικάνοι επιθυμούν οι Τούρκοι να παίξουν κάποιο ρόλο.
Εθνική ομοψυχία λοιπόν, ψυχραιμία, εθνική αυτοπεποίθηση, διεθνείς συμμαχίες : Αυτοί πρέπει να είναι οι άξονές μας. Τώρα όσον αφορά στη μυστική συνάντηση, θα έλεγα ότι εξωτερική πολιτική χωρίς και άτυπες συναντήσεις δεν γίνεται. Το πρόβλημα με την συγκεκριμένη ήταν, ότι την ημέρα που στην συνάντηση των Υπουργών θα έμπαιναν θέματα κυρώσεων , πραγματοποιήθηκε αυτή η αψυχολόγητη, ακατανόητη συνάντηση. Τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν.
Στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τελικά αποφασίστηκε το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει διαφορετικά ποσά από την αρχική πρόταση της Κομισιόν, όσον αφορά την αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων. Η Ελλάδα κατάφερε να πάρει συνολικά 32 δις από τα οποία 12,5 δις είναι δάνεια. Τι σημαίνει αυτό για τον ελληνικό λαό; Κρίνετε ότι θα οδηγηθούμε σε ένα νέο μνημόνιο;
Η απόφαση αυτή συνιστά πρωτίστως μία Ευρωπαϊκή νίκη, ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι πριν κάποιους μήνες. Στην Ε.Ε ωριμάζει όλο και περισσότερο μέσα από αντιτιθέμενα συμφέροντα χωρών , ότι χρειάζονται βήματα προς την ομοσπονδιοποίηση, μέτρα υπεράσπισης, θωράκισης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας απέναντι σε μια διεθνή κρίση που θα μοιάζει με τσουνάμι, προς τη ενδυνάμωση του διεθνούς ρόλου της στη νέα συγκυρία. Είναι επομένως ένα πολύ σοβαρό βήμα αυτή η Απόφαση. Είναι ταυτόχρονα και μια Ελληνική νίκη αφού η πατρίδα μας είναι από τις χώρες που πήρε αναλογικά τα περισσότερα χρήματα.
Απο όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής δεν υφίσταται και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υφίσταται θέμα Μνημονίων. Κοιτάξτε. Οι πόροι προκύπτουν για πρώτη φορά από δανεισμό που θα κάνει για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο η Ε.Ε. Ξέρετε ποιο είναι το επιτόκιο αποπληρωμής; Είναι 0.3% ! Δεν ακούγεται σίγουρα ληστρικό. Ασφαλώς αυτά τα 72 δις. ευρώ δεν θα δοθούν για να μοιράζονται γενικώς. Θα υπάρχουν έλεγχοι, όπως έλεγχοι γίνονται για την απορρόφηση των πόρων από τα ΕΣΠΑ.
Αλλού βρίσκεται το θέμα και εκεί η Κυβέρνηση και όλα τα κόμματα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους. Με 72 δις. ευρώ μπορείς να αλλάξεις ριζικά την μορφή της χώρας, να τολμήσεις γενναίες, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις , να κάνεις πράξη την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, να εκσυγχρονίσεις και να ψηφιοποιήσεις την Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την παιδεία, την Υγεία, να τονώσεις την αγροτική παραγωγή και τις εξαγωγές, να εφαρμόσεις πρωτοποριακές ενεργειακές πολιτικές.
Αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα.
Για ακόμη μία φορά σε μικρό χρονικό διάστημα βρισκόμαστε μπροστά σε ηχογραφημένες συζητήσεις που φέρεται να δείχνουν παρακρατική δράση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά την τραγωδία στο Μάτι, πιστεύετε ότι υπήρχε κάποια συγκάλυψη, όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής” ;
Ας σκεφτούμε τι έχουμε μπροστά μας. Το παραδικαστικό που έδρασε συντονισμένα και ως εγκληματική συμμορία για την ενοχοποίηση κορυφαίων στελεχών της Αντιπολίτευσης και που η υπόθεση οδεύει πια προς Ειδικό Δικαστήριο. Ακούσαμε διαλόγους για παρακρατικό μηχανισμό με τη συμμετοχή του Π.Καμμένου, της συζύγου του και σειράς αποστράτων και εν ενεργεία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ακούσαμε για μαγαζιά και παραμάγαζα στον περίφημο διάλογο Παππά – Μιωνή. Έχει ξεχαστεί προς το παρόν η δράση Πετσίτη και τα ταξίδια στη Βενεζουέλα Παππά- Αρτεμίου. Διαβάσαμε τις καταγγελίες Καλογρίτσα για το τι συνέβαινε. Ακούσαμε πρόσφατα τους εκβιασμούς και τις πιέσεις του κ Ματθαιόπουλου προς τον εμπειρογνώμονα που ετοίμαζε το πόρισμα για την τραγωδία στο Μάτι μέσα από διαλόγους που δείχνουν κυνισμό, συγκάλυψη και αναδύουν ανατριχίλα.
Όλα αυτά στο σύνολό τους αναδεικνύουν την αντιδημοκρατική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που θέλησαν να ελέγξουν όπως και σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τους θεσμούς , τη Δικαιοσύνη, την ελευθεροτυπία, τα Μ.Μ.Ε και που για να την εξυπηρετήσουν ήταν έτοιμοι για όλα , σαν εκπαιδευμένοι καιρό πριν αναλάβουν την Κυβέρνηση.
Ο ρόλος μου δεν είναι να βγάζω πορίσματα. Ωστόσο θέλω να πω καθαρά: Στην προηγούμενη κυβέρνηση λειτούργησε μία αμοραλιστική, κυνική , αδίστακτη ομάδα που θα έκανε τα πάντα για να παρατείνει την εξουσία της, ευτελίζοντας κάθε αξία και αρχή της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πιάσει δουλειά. Με γρήγορα αντανακλαστικά, ισχύ, ανεπηρέαστη έχει εθνικό χρέος να ψάξει όλες αυτές τις υποθέσεις , όλες αυτές τις καταγγελίες και να αποδώσει ποινικές, αστικές, πολιτικές ευθύνες σ ΄όλους όσους εμπλέκονται, όσο ψηλά και αν βρίσκονται. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για Κράτος Δικαίου, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δέχτηκε ρατσιστικά σχόλια από τον κ. Καλέμη καθηγητή του ΕΚΠΑ και αρμόδιο σε διοικητική θέση για την εκπαίδευση των προσφύγων. Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία είναι αρκετά ρατσιστική, όπως υπονόησε ο κ. Αντετοκούνμπο; Πως κρίνετε το γεγονός ότι άτομο που κάνει τόσο χυδαία ρατσιστικά σχόλια κατείχε μία τόσο σημαντική θέση, ειδικά στην εποχή που ζούμε, για τρία χρόνια;
Αισθάνομαι οργή απέναντι στον ωμό ρατσισμό ενός Καθηγητή Πανεπιστημίου που επιτέθηκε με ωμότητα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αισθάνομαι ντροπή που κάποιοι στην Ελλάδα έχουν αντίστοιχες απόψεις και αντιλήψεις, που πρέπει να ξεριζώσουμε. Όσον αφορά στη θέση που κατείχε μέχρι πρόσφατα, σας παρακαλώ να μεταφέρετε τα συγχαρητήριά μου στον κ. Γαβρόγλου που ως Υπουργός Παιδείας τοποθέτησε τον κ. Καλέμη, σ΄ αυτή την θέση. Περίμενα μία συγγνώμη ή έστω μία εξήγηση για τα κριτήρια με τα οποία τοποθέτησε έναν άνθρωπο τέτοιων ρατσιστικών πεποιθήσεων σ΄ αυτή την νευραλγική θέση. Ποιος όμως στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ποτέ συγγνώμη για κάτι, για να ζητήσει ο κ. Γαβρόγλου;