Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν.Γιαννακοπούλου: “Δεν καταλαβαίνω την “αγωνία” κάποιων δημοσιογράφων για το αν θα “φύγουν” κάποιοι είτε προς τη ΝΔ είτε στο ΣΥΡΙΖΑ!”

Δημοσιεύτηκε

στις

H Boυλευτής του Κινήματος Αλλαγής, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” και μέσα σε όλες τις ερωτήσεις που της έγιναν, έδωσε “απαντήσεις” “με το γάντι” σε όποιον είχε και έχει τα μάτια του ανοιχτά. Είτε για τον Σημίτη είτε για τα “υποννοούμενα” που θέλουν να παρουσιάσουν το ΚΙΝΑΛ ως “ξέφραγο αμπέλι”. Παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξή της για να βγουν τα σωστά συμπεράσματα…

photography by Olga Tzimou/ www.olga-t.com

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

Τον τελευταίο καιρό, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, έχει γράψει δύο άρθρα στα ΝΕΑ, με τα οποία παρέχει πλήρη πολιτική κάλυψη και στήριξη στην κυβέρνηση… Πως κρίνετε, την εν λόγω στήριξη…;;;

Δεν έχω να κρίνω καμία υποτιθέμενη στήριξη της Κυβέρνησης από τον Κώστα Σημίτη.

Ο Κώστας Σημίτης  έγραψε δύο άρθρα. Με το πρώτο παρέδωσε μαθήματα σοβαρής, εποικοδομητικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για την ανάγκη να κατατίθενται επεξεργασμένες προτάσεις ενταγμένες σε εναλλακτική λύση. Ποια η στήριξη της Κυβέρνησης; Αν τον άκουγε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ασκεί σοβαρή κριτική και να μην κάνει την γνωστή λαϊκίστικη αντιπολίτευση του …τσουρεκιού. Εμείς ακούμε στο Κίνημα Αλλαγής τις απόψεις του Κώστα Σημίτη. Προσπαθούμε και να ασκούμε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση της Ν.Δ και να καταθέτουμε προτάσεις, που αν της λάμβαναν υπόψη, πολλά θα ήταν διαφορετικά και όσον αφορά στην πανδημία και σε άλλα. Με το δεύτερο άρθρο θεώρησε την Έκθεση Πισσαρίδη ως θετική βάση για συζήτηση που επιδέχεται διαμόρφωση. Τι θέλετε να πει ο Πρωθυπουργός που έζησε μαζί με τον Τάσο Γιαννίτση μια κόλαση όταν πήγαν να εκσυγχρονίσουν το Ασφαλιστικό βασισμένοι στην Έκθεση Σπράου, για να τρέχουν και να λένε κάποιοι μετά από πολλά χρόνια, ότι τότε χάθηκε μια ευκαιρία. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι ο Κ. Σημίτης έχει συνέπεια,    συγκεκριμένη πυξίδα, εκσυγχρονιστική αντίληψη. Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει διαφορετικές απόψεις για το θέμα, αλλά όχι και να λένε «βοηθό του Μητσοτάκη» τον K. Σημίτη!

Μήπως δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις στο ΚΙΝΑΛ, προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας…;;; Και πως κρίνετε τους πρώην συντρόφους σας που έφυγαν, είτε προς την ΝΔ, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ…;;;

Βλέπω μία αγωνία ορισμένων δημοσιογράφων και αναλυτών για το αν θα φύγουν κάποιοι για την Ν.Δ ή τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατανοώ, γιατί έχω πεποίθηση ότι όσο διαμορφώνουμε και κάνουμε πιο διακριτή την αυτόνομη παρουσία μας, ως δύναμη αλλαγών, μεταρρύθμισης, δύναμη σύγχρονη και αντιλαϊκιστική, τόσο θα δυναμώνουμε, τόσο θα διαψεύδονται όλες αυτές οι φημολογίες.

Από την άλλη, δεν βλέπω την ίδια αγωνία από τους ίδιους να διερευνηθούν σε βάθος οι λόγοι που ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ στηριγμένο στο ψέμα, στην πόλωση , τον διχαστικό λόγο έφτασε από το 6% στο 36% διεμβολίζοντας και συρρικνώνοντας το ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα το ενοχοποίησε. Ούτε βλέπω την αγωνία να πέσει φως σ΄ εκείνους τους πολιτικούς μηχανισμούς και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εργάστηκαν για αυτό.

Το ΚΙΝΑΛ, πιστεύετε πως θα αντέξει στην πολιτική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ώστε  να παίξει επάξια ως τρίτος πόλος στο πολιτικό μας σκηνικό…;;; Πως πρέπει να αντιδράσει στις επιθέσεις που δέχεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ…, που σας κλέβουν κορυφαία στελέχη…;;;

Διαφήμιση

Δεν βλέπω πόλωση αλλά τρικυμία σε ποτήρι, μια προσπάθεια δημιουργίας τεχνητής πόλωσης. Έχουμε ένα γιαλαντζί δικομματισμό με ένα κόμμα ισχυρό που τώρα αρχίζει να υφίσταται φθορές λόγω λαθών, αλαζονείας και ολιγωριών και από την άλλη μία κατ΄ όνομα Αξιωματική Αντιπολίτευση που μοιάζει να κυκλοφορεί ζαλισμένη, δίχως στρατηγική και δυνατότητα να συσπειρώσει.

Αυτή είναι η πρόκληση για το Κίνημα Αλλαγής. Να δείξει ότι μπορεί να ασκήσει αυτόν το ρόλο της σοβαρής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με συγκροτημένο πολιτικό λόγο που πείθει ευρύτερα ακροατήρια, με εναλλακτικές λύσεις και συνολικό αφήγημα για την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Όλα τα άλλα είναι χωρίς σημασία. Ασπίδα μας είναι το δυνάμωμά μας.

Στα κομβικής πολιτικής σημασίας θέματα, – Υγειονομική κρίση, Οικονομία, Ελληνοτουρκικά – , που ψέγετε την κυβέρνηση…;;;

Υπάρχουν διαφορετικής τάξης ευθύνες της Κυβέρνησης σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα. Στην πανδημία, μετά την επιτυχία που είχαμε στο πρώτο κύμα λόγω των έγκαιρων αποφάσεων, η Κυβέρνηση εφησύχασε, υποτίμησε σημάδια, δεν άκουσε έγκαιρα τις φωνές των Επιστημόνων, καθυστέρησε στην προετοιμασία του ΕΣΥ , στην ενίσχυση των Μ.Μ.Μ κ.ά. Αποκοιμήθηκε στις δόξες της και τώρα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, έχοντας όμως πια ξεκάθαρες ευθύνες για την έκρηξη της πανδημίας, που έχει οδηγήσει σε πολλές απώλειες ζωών. Στα Ελληνοτουρκικά το θέμα είναι άλλο. Έχεις μία μόνιμη απειλή και ταυτόχρονα μια αδυναμία της Ε.Ε να αντιδράσει ενιαία και αποφασιστικά με την Κυβέρνηση να έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα στις διεθνείς συμμαχίες. Της λείπει όμως η Στρατηγική για το πως θα αντιδράσουμε όταν θα φτάσουμε σε κρίσιμες στιγμές επιλογών και ενώ αυτό το κενό είναι φανερό, έχει αρνηθεί την διακομματική συνεννόηση μέσα από μια σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών.

Στο πολιτικό σκηνικό, όπως είναι διαμορφωμένο σήμερα, ποιον θα προτιμούσατε,-  ενδεχομένως, αν οι περιστάσεις το απαιτούσαν,  για κυβερνητικό εταίρο, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ…;;;

Για το Κίνημα Αλλαγής η πρόκληση δεν είναι να «αγαπάει» κάποιο κόμμα περισσότερο από κάποιο άλλο. Η πρόκληση για εμάς είναι να αποσαφηνίσουμε παραπέρα τη φυσιογνωμία, τη στρατηγική, την τακτική, τις προτάσεις μας, ώστε να στηρίζεται και να εμπεδώνεται η αξία ενός σύγχρονου προοδευτικού, αντιλαϊκίστικου, μεταρρυθμιστικού Κινήματος Αλλαγής, που θα εμπνέει τις πιο ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό προσπαθούμε,  και στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη μας το Νοέμβριο του 2021 θα κάνουμε ακόμα πιο σαφή βήματα προς τα εμπρός.

Διαφήμιση