ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νάντια Γιαννακοπούλου προς Υπουργό Δικαιοσύνης : « Η Κυβέρνηση εν μέσω lock down θα αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως οφείλει να κάνει;»
Νάντια Γιαννακοπούλου προς Υπουργό Δικαιοσύνης : « Η Κυβέρνηση εν μέσω lock down θα αναστείλει τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, όπως οφείλει να κάνει;»
Στην β ΄συζήτηση της επιτροπής της Βουλής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 παρ. 1 ΕΣΔΑ…» τοποθετήθηκε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, ρωτώντας στην πρωτομιλία της τον Υπουργό τα ακόλουθα:
«Είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαρα αντίθετοι στις τροποποιήσεις τις οποίες φέρνετε στο ν.3869/2010 και οι οποίες σε συνδυασμό με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και βεβαίως με την μη αναστολή των πλειστηριασμών, κύριε Υπουργέ, δίνουν -αν θέλετε- το τελικό χτύπημα στους δανειολήπτες, τους αδύναμους και τους καταναλωτές.
Ερωτώ, κύριε Υπουργέ, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, εσείς πήρατε την πρωτοβουλία, η Κυβέρνησή σας, να υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών.
Αυτή τη στιγμή στη μισή Ελλάδα έχουμε ολικά lockdown, όπως τη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές και εδώ έχουμε ένα μερικό lockdown. Τι προτίθεστε να κάνετε και εάν είστε σύμφωνος με το να συνεχίσουμε σε συνθήκες πανδημίας και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, να γίνονται πλειστηριασμοί. Χρειαζόμαστε και σας ζητούμε, μία ξεκάθαρη απάντηση. Τι προτίθεστε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και τη προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει σ’ αυτό;
Περιμένω ξεκάθαρη απάντηση και μην υπεκφύγετε, κύριε Υπουργέ. Στην ομιλία σας, θέλουμε απάντηση.
Γιατί, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το 2022, οι φορείς το είπανε και αυτό, θα οδηγηθούμε σε μια σειρά μαζικών πλειστηριασμών από κατοικίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή ήταν υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.»
Επειδή όμως, ο Υπουργός στην τοποθέτησή του παρέλειψε να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα, η κα Γιαννακοπούλου επανήλθε ρωτώντας μετ΄ επιτάσεως:
«Κύριε Υπουργέ, καταρχάς να απαντήσω ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ευρωπαϊκή δύναμη. Δεν περιμένουμε, βέβαια, αυτό να το επιβεβαιώσετε εσείς ή ο χώρος σας. Αυτό το ξέρουμε από μόνοι μας. Είμαστε όμως και λογική δύναμη και σας εξέθεσα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για ποιο λόγο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρνετε έχει παράλογες ρυθμίσεις. Άρα, λοιπόν, δεν άκουσα να δίνετε ούτε μία απάντηση στις ερωτήσεις που σας έθεσα και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν άκουσα να δίνετε απάντηση ειδικά στην ερώτηση την οποία σας έθεσα μετ’ επιτάσεως και σας παρακάλεσα να μην την ξεχάσετε. Έχει να κάνει με το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών. Αυτό, λοιπόν, που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε τι ενέργειες έχετε ήδη κάνει. Αντιλαμβάνομαι ότι στο θέμα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών έχετε προβεί.
Σας υπενθυμίζω ότι στην απόφαση της 2/11 δεν περιλαμβάνεται τίποτα όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών. Αυτό που σας λέω για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, είναι στην απόφαση της 3/11/2020 στο παράρτημα 1 στη σελίδα 53579. Το πιο κρίσιμο είναι το τι προτίθεστε να κάνετε με την υπόλοιπη Ελλάδα κύριε Υπουργέ, τι προτίθεστε να κάνετε με την αναστολή των πλειστηριασμών στο λεκανοπέδιο Αττικής που είναι ο μισός πληθυσμός. Εγώ θα σας πω το εξής, με απόφασή σας με δική σας απόφαση και ορθή απόφαση- θέλω να είναι σαφές μην αντιστρέψετε τα λεγόμενά μου- αποφασίσατε την αναστολή των πλειστηριασμών στην Καρδίτσα μέχρι 30.09 και ορθώς κάνατε. Αναρωτιέμαι λοιπόν κύριε Υπουργέ, αν η υπόλοιπη Ελλάδα, η Αττική και οι άλλες περιοχές εν μέσω Κορονοϊού αυτή τη στιγμή και σε μερικό lockdown δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή έστω σε κατάσταση άρσης των μέτρων αυτών τα οποία υπάρχουν. Για τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020.
Κύριε Υπουργέ, είμαι πολύ σαφής σε ερώτηση και ζητώ για μία ακόμη φορά μία σαφή απάντηση και δέσμευση από την μεριά σας ότι θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών και στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι σε μερικό lockdown. »
Στο ερώτημα αυτό, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε τα κάτωθι: «Kυρία Γιαννακοπούλου, καταρχήν ξέρετε ότι η αναστολή των πλειστηριασμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν του προβλεπόμενου για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση είναι έργο αυτής της κυβέρνησης. Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι το τέλος Μαρτίου και από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Ιουνίου υπήρχαν οι διαδικασίες οι δικονομικές οι οποίες αφορούσαν την πρώτη περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού που υπήρχε μια συνολική αναστολή, ένα συνολικό πάγωμα όλων των πλειστηριασμών. Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα νομίζω ότι λίγο – πολύ το ξέρετε. Πρώτον, υπάρχει αναστολή στις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές και το αναφέρατε και εσείς.
Στο σημείο αυτό η Νάντια Γιαννακοπούλου τόνισε: Όχι σε όλες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): « Ορθώς, σωστά το λέτε. Δεύτερον, υπάρχει αναστολή στις πόλεις που είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή, το γνωρίζετε, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, όλες αυτές οι περιοχές που έχουν και αναστολή των δικαστικών λειτουργιών και βεβαίως υπάρχει και μία ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ότι οι πλειστηριασμοί για τους οικονομικά ευάλωτους αναστέλλονται, δεν θα γίνονται. Αυτή είναι από τον προηγούμενο μήνα και νομίζω ότι το γνωρίζετε και αυτό.
Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα βλέπουμε σε ένα χρόνο ο οποίος εξελίσσεται με συγκεκριμένα δεδομένα. Είναι μια πραγματικότητα η οποία ξέρετε ότι έρχεται από το παρελθόν και δεν είναι σημερινή. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, άρα, λοιπόν, εύκολα μπορείτε να ρωτήσετε κάποιους, γιατί λήξαν σε συγκεκριμένο χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας ή δεσμεύτηκαν για αυτό και εκεί νομίζω ότι μπορεί να βρείτε, ενδεχομένως, απαντήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δοθούν «πιο υπεύθυνα».
Ακολουθεί link στο you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:
« ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το είπα και στην προηγούμενη ομιλία μου αλλά δεν πρόκειται να σταματήσω να το λέω και σήμερα, θα το πω και στην Ολομέλεια, ότι πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση μας έφερε ένα νομοσχέδιο για την παροχή δεύτερης ευκαιρίας με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα που ουσιαστικά καταλύει κάθε έννοια δεύτερης ευκαιρίας και εσείς συνεχίζετε τη δουλειά και ενώ ο τίτλος του νομοσχεδίου ψευδεπίγραφα λέει ότι θέλετε να οδηγήσετε σε επίσπευση των διαδικασιών του νόμου Κατσέλη – κανείς δεν διαφωνεί σε αυτό – αλλά σύμφωνα με τις διατάξεις για την δίκαιη δίκη του άρθρο 6 παράγραφος 1 της συνθήκης του ΕΣΔΔΑ, δυστυχώς κάνετε ακριβώς το αντίθετο.
Ειπώθηκε και πιο πριν και το είπαν και όλοι οι φορείς, κύριε Πρόεδρε, όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών οι οποίες μίλησαν εδώ πέρα, ο Εκπρόσωπο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και άλλοι, ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα θλιβερό πισωγύρισμα στο νομικό μας πολιτισμό.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο μόνος νόμος ο οποίος προστάτεψε με απόλυτη και πλήρη επάρκεια την πρώτη κατοικία και έδινε προστασία στον καταναλωτή ήταν ο ν. 3869 του 2010. Το είπατε και εσείς και θα συμφωνήσουμε, κύριε Υπουργέ, ότι, βεβαίως, στην πορεία υπήρξαν και κάποιες καταχρηστικές συμπεριφορές, όχι, βέβαια, συνολικά καταχρηστικές συμπεριφορές, όπως θέλουν να μας παρουσιάσουν οι τράπεζες και εσείς δυστυχώς με αυτά τα νομοσχέδια που φέρνετε ασμένως αποδέχεστε – αυτό κάνετε.
Υπήρξαν, βεβαίως, αβελτηρίες, υπήρξαν λάθη, υπήρξαν θέματα στην εφαρμογή του νόμου, όμως θεωρούμε, ότι οι οποιεσδήποτε διορθωτικές παρεμβάσεις οι οποίες οφείλουν και πρέπει να γίνουν δεν μπορούν να οδηγήσουν στην αποφλοίωση και την αποστέρηση του δικαιώματος του πολίτη στην πρώτη κατοικία.
Δεν το λέω απλά και μόνο εγώ, το είπαν και οι Φορείς. Συγκεκριμένα αυτό που σας λέω, το είπε ο κύριος Βερβεσός. Δεν είναι πράγματα που σας λέει, απλά και μόνο η αντιπολίτευση;
Είμαστε, λοιπόν, ξεκάθαρα αντίθετοι στις τροποποιήσεις τις οποίες φέρνετε στο ν.3869/2010 και οι οποίες σε συνδυασμό με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και βεβαίως με την μη αναστολή των πλειστηριασμών, κύριε Υπουργέ, δίνουν -αν θέλετε- το τελικό χτύπημα στους δανειολήπτες, τους αδύναμους και τους καταναλωτές.
Ερωτώ, κύριε Υπουργέ, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, εσείς πήρατε την πρωτοβουλία, η Κυβέρνησή σας, να υπάρξει αναστολή των πλειστηριασμών.
Αυτή τη στιγμή στη μισή Ελλάδα έχουμε ολικά lockdown, όπως τη βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές και εδώ έχουμε ένα μερικό lockdown. Τι προτίθεστε να κάνετε και εάν είστε σύμφωνος με το να συνεχίσουμε σε συνθήκες πανδημίας και πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, να γίνονται πλειστηριασμοί. Χρειαζόμαστε και σας ζητούμε, μία ξεκάθαρη απάντηση. Τι προτίθεστε ως Υπουργός Δικαιοσύνης και τη προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνει σ’ αυτό;
Περιμένω ξεκάθαρη απάντηση και μην υπεκφύγετε, κύριε Υπουργέ. Στην ομιλία σας, θέλουμε απάντηση.
Γιατί, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το 2022, οι φορείς το είπανε και αυτό, θα οδηγηθούμε σε μια σειρά μαζικών πλειστηριασμών από κατοικίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή ήταν υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη.
Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα -γιατί είμαστε μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και εσείς Υπουργός Δικαιοσύνης- είναι τα πολύ σοβαρά νομικά ζητήματα, τα οποία τίθενται στο σημερινό νόμο που τροποποιεί το νόμο Κατσέλη.
Το πρώτο, είναι, ότι θεωρούμε ότι είναι αντισυνταγματική και άκρως προβληματική η διάταξη η οποία θεωρεί ότι εάν δεν γίνουν οι έγγραφες και οι επαναπροσδιορισμοί στις πλατφόρμες με ευθύνη του δανειολήπτη και του δικηγόρου του, θεωρείται, ως μη ουδέποτε ασκηθείσα η αίτηση της άσκησης ενδίκου βοηθήματος. Τι μας λέτε, δηλαδή; Η αναδρομική, δηλαδή, θεώρηση, θεωρείται ως μη άσκηση και αυτό ο οποιοσδήποτε νομικός μπορεί να καταλάβει πόσο απαράδεκτο λάθος και αντισυνταγματικό είναι.
Θέσαμε, επίσης, ζητήματα νομικά και ρωτήθηκε η κυρία Παλαγάνη ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών, αλλά ήταν η απάντησή της, σε αντίθεση με αυτά τα οποία έγραφε η ίδια σε βιβλίο της.
Θέσαμε, λοιπόν, το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 221 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Γιατί; Γιατί, αφενός, έχουμε αλλαγή διαδικασίας και είναι κάτι το οποίο η κυρία Παλαγάκη ως έγκριτη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, έγραφε ξεκάθαρα, ότι είναι αντισυνταγματικό και από την εκούσια δικαιοδοσία, πάμε στην τακτική διαδικασία και βεβαίως, έχουμε και το ζήτημα, ότι εκ παραλλήλου, θα τρέχουν δύο διαφορετικές διαδικασίες εκδίκασης υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Που είναι η αρχή της Ισότητας;
Με άλλη διαδικασία ευνοϊκότερη θα τρέχουν οι υποθέσεις στο νόμο Κατσέλη που έχουν οριστεί να εκδικαστούν μέχρι της 14/6/2021 και με τελείως διαφορετική όλοι αυτοί που οι υποθέσεις τους είναι μετά της 15/6/2021. Είναι πολύ σοβαρά ζητήματα και ζητούμε νομική και ξεκάθαρη τοποθέτηση, για αυτά και όχι βεβαίως το ότι έχετε μία γνωμοδότηση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και που όλοι σας εξέθεσαν το πως γίνεται ο έλεγχος της συνταγματικότητας. Αυτό το οποίο μας είπατε, δεν είναι καθόλου δεσμευτικό, ούτε για τα δικαστήρια, ούτε και για τίποτε άλλο.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, κύριε Υπουργέ και είναι κι αυτό μια πάρα πολύ σοβαρή ερώτηση, στην οποία σας καλούμε να απαντήσετε: Για ποιο λόγο επιλέξατε να δώσετε την υποχρέωση επαναπροσδιορισμού και να φορτώσετε με την υποχρέωση επαναπροσδιορισμού τον δανειολήπτη και βεβαίως τον δικηγόρο του, και δεν γίνεται οίκοθεν.
Είναι τόσο απλό αυτό το ερώτημα. Οίκοθεν έγινε ο επαναπροσδιορισμός των υποθέσεων λόγω του covid-19, τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό προέβλεπε και ο ν.4336/2015 και λειτούργησε για τα Ειρηνοδικεία της Αθήνας. Λειτούργησε αυτός ο νόμος, πρέπει να είμαστε δίκαιοι στην πολιτική μας κριτική.
Για ποιο λόγο λοιπόν δεν το κάνετε και για τα υπόλοιπα 30 Ειρηνοδικεία τα οποία
έχουν αυτό το πρόβλημα;
Αντί για αυτό, ρίχνετε ένα τεράστιο βάρος στον οφειλέτη και στον δικηγόρο του, που επί της ουσίας τον μετατρέπεται σε κρατικό υπάλληλο, ζητώντας να ενεργήσει, να ψάξει και να βρει πράγματα είναι μέσω πανδημίας και εν μέσω μερικού lock down που γνωρίζετε τι τεράστιες καθυστερήσεις δημιουργεί στις δημόσιες υπηρεσίες. Διότι εκ των πραγμάτων και λόγω αυτών των καθυστερήσεων πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να φανούν συνεπείς όσον αφορά το να μπορέσουν να επαναπροσδιορίσουν μέσα στην ασφυκτική προθεσμία των 45 ημερών την οποία θέτετε. Γιατί θα πρέπει να ψάξουν και να βρουν -όχι απλά ηλεκτρονικά όπως μας είπε ο αγαπητός συνάδελφος του κόμματός σας, άρα θα ήταν πάρα πολύ απλό- τα εκκαθαριστικά τριών χρόνων πριν από την λήψη του δανείου. Το δάνειο μπορεί να ήταν και πριν από 15 χρόνια και πριν από 20. Κάτι το οποίο δεν εγγράφεται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Για πείτε μου πώς θα μπορέσουν λοιπόν οι δανειολήπτες να βρουν αυτά τα στοιχεία από τις εφορίες ή από τις τράπεζες;
Πρέπει να κλείσουν ραντεβού.
Έχετε αναλογιστεί τι έγκλημα πάτε να κάνετε;
Εκτός, αν όπως σας είπα, θεωρείτε ότι όλες αυτές οι υποθέσεις είναι ένα περιττό βάρος για εσάς και για τις τράπεζες, τις οποίες εξόφθαλμα ωφελείτε. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι για τους καταναλωτές. Αυτό το νομοσχέδιο είναι για τις τράπεζες, όπως ήταν ο πτωχευτικός κώδικας πριν από λίγο καιρό. Άρα, αν θεωρείτε ότι είναι περιττό βάρος όλες αυτές οι υποθέσεις βεβαίως με αυτόν τον τρόπο νομοτελειακά τις οδηγείτε στην απόρριψη άρα να ξεμπερδεύουμε και με αυτές.
Αυτός είναι ο σκοπός σας;
Ξεκάθαρα, λοιπόν, λέμε ότι, χρειάζεται αλλαγή στο νόμο Κατσέλη;
Ναι χρειάζεται.
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών;
Βεβαίως και χρειάζεται.
Γίνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών με το νόμο που φέρνετε;
Σε καμία περίπτωση. Οδηγείτε σε συλλογικές απορρίψεις των διαδικασιών για τους λόγους που σας εκθέσαμε και εμείς και οι φορείς.
Είχατε άλλο τρόπο να λύσετε το πρόβλημα;
Βεβαίως και είχατε. Σας καταθέσαμε τόσες προτάσεις. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν το κάνετε;
Γιατί η πολιτική σας είναι αποκλειστικά στοχευμένη στο να ευνοήσετε τις τράπεζες και δυστυχώς να οδηγήσετε στον Καιάδα τους αδύναμους δανειολήπτες.
Όσον αφορά δε την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων -γιατί εκεί πέρα είναι η βάση του προβλήματος- η υποστελέχωση των ειρηνοδικείων και όχι η διαδικασία, καμία ξεκάθαρη απάντηση δεν μας δώσατε. Γιατί εμείς δεν σας είπαμε ότι οφείλετε να πληρώσετε τις θέσεις οι οποίες εκκενώθηκαν. Τριάντα εννιά θέσεις μέσα στο 2019, 39 θέσεις Ειρηνοδικών εκκενώθηκαν μέσα στο 2019. Εμείς δεν σας είπαμε ότι πρέπει να κάνετε μόνο αυτό. Αυτό είναι αυτονόητο. Για να λύσετε το πρόβλημα στις ασφυκτικές προθεσμίες τις οποίες θέτετε, οφείλετε να κάνετε νέες προσλήψεις.
Πώς όμως θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις; Με ένα μαγικό ραβδάκι, όταν θα πρέπει μέσα –ουσιαστικά- σε ένα χρόνο να γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες. Καταλαβαίνετε το αδιέξοδο στο οποίο έχετε φέρει τα πράγματα; Το καταλαβαίνετε;
Δεν θα επεκταθώ για τις συντμήσεις των προθεσμιών για την άσκηση έφεσης. Κανείς δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο επιλέξατε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να μειώσετε την προθεσμία της έφεσης ή για την κατάθεση των προτάσεων. Πολύ περίεργα είναι όλα αυτά, κύριε Υπουργέ! Εδώ δεν αξιώνετε να υπάρχουν συντμήσεις προθεσμιών σε άλλες και άλλες υποθέσεις – κι αυτό το είπαν οι φορείς, δε σας το λέμε μόνο εμείς, η αντιπολίτευση – και επιλέγετε να συντμήσετε τις προθεσμίες όταν έχει να κάνει με την προστασία των καταναλωτών και των δανειοληπτών; Εξηγήστε μας για ποιο λόγο το κάνετε κι αυτό!
Είναι όλα αυτά, λοιπόν, ζητήματα τα οποία σας θέσαμε και τα οποία τεκμηριώνουν την απολύτως αρνητική τοποθέτηση μας στον ιδεοληπτικό τρόπο που επιλέγετε να λύσετε ένα φλέγον κοινωνικό ζήτημα που αφορά, στο μεγαλύτερο βαθμό, τους πιο αδύναμους. Επέλεξα να μιλήσω κατά κύριο λόγο γι’ αυτό το ζήτημα, γιατί αφορά κατά κύριο λόγο την κοινωνία.
Υπάρχει μια σειρά ακόμη ρυθμίσεων μέσα στο νομοσχέδιο και για τον κώδικα περί δικηγόρων, αποδέχεστε πράγματα τα οποία σας έχουν ζητήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι και καλώς κάνετε. Βεβαίως επιλέγετε να μη δώσετε καμία λύση για τα ζητήματα των εμμίσθων δικηγόρων κι αυτό είναι πολύ περίεργο.
Για ποιο λόγο δεν τα φέρνετε τώρα;
Τι δεν είναι εύκολο, κύριε Υπουργέ; Δεν είναι εύκολο το να δώσετε τα επιδόματα μητρότητας στις γυναίκες εμμίσθους δικηγόρους; Είναι δύσκολο; Στον κύριο Πρωθυπουργό το έχετε πει; Του έχετε εξηγήσει; Διότι, ο κύριος Πρωθυπουργός έχει βγει και έχει διακηρύξει το πόσο πολύ πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει ισότητα γυναικών και ανδρών, ειδικά όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα. Το γνωρίζει αυτό ο Πρωθυπουργός; Να ξέρουμε εάν τελικά μας δουλεύετε όλοι μαζί ή εάν μας δουλεύετε εσείς, κύριε Υπουργέ! Όπως, επίσης, απάντηση δεν έχουμε λάβει για το θέμα της μισθολογικής εξέλιξης των εμμίσθων δικηγόρων του δημοσίου τομέα που είναι ένα ζήτημα παντελώς αδικαιολόγητο, παντελώς λάθος και δεν μπορώ να καταλάβω και σ’ αυτό που είναι η δυσκολία.
Κλείνω με τις διατάξεις για την Εισαγγελία Διαφθοράς. Επί της αρχής η ρύθμιση που φέρνετε είναι σωστή, γιατί λύνει ένα πάγιο πρόβλημα, το οποίο κακοφόρμισε και είδαμε το πώς κακοφόρμισε, έχω αναλύσει στις προηγούμενες Επιτροπές, θα τα ξαναπούμε και στην Ολομέλεια. Επαναλαμβάνω, όμως, πως όταν έχουμε δει ότι ένας νόμος είναι καλός και μιλάμε για τον ν. 4022/2011, ο οποίος σας υπενθυμίζω ότι είχε ψηφιστεί από όλη τη Βουλή, τότε ανοίγουμε τα μάτια μας, κύριε Υπουργέ, και βλέπουμε! Αφού αυτός ο νόμος ήταν καλός, αφού τον ψήφισε όλη η Βουλή, τότε για ποιο λόγο σώνει και καλά εσείς, για να έχει τη δική σας υπογραφή, τη δική σας σφραγίδα, αποφασίζετε να φέρετε μια άλλη ρύθμιση που, εν τέλει, την ουσία του προβλήματος την συντηρεί, το να έχετε, δηλαδή, ένα καπέλο στον φυσικό δικαστή, ο οποίος, αν ενισχυόταν, θα μπορούσε να λύνει κατά προτεραιότητα τα ζητήματα τα οποία δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή με τις ποινικές υποθέσεις των πολιτικών προσώπων, οι οποίες δεν εντάσσονται στο 86 παράγραφος 1 του Συντάγματος. Αυτό έπρεπε να κάνετε! Σε κάθε περίπτωση, όμως, έστω και αυτό το δειλό βήμα είναι ένα σωστό βήμα και εμείς θα επιλέγουμε και θα σας λέμε διαρκώς ότι το σωστότερο και αυτό που θα έπρεπε να είχατε κάνει ήταν η επιστροφή στον ν. 4022/2011.
Τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.
Ευχαριστώ πολύ.
Δευτερολογία ΝΑΝΤΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Κύριε Υπουργέ, καταρχάς να απαντήσω ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι ευρωπαϊκή δύναμη. Δεν περιμένουμε, βέβαια, αυτό να το επιβεβαιώσετε εσείς ή ο χώρος σας. Αυτό το ξέρουμε από μόνοι μας. Είμαστε όμως και λογική δύναμη και σας εξέθεσα με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για ποιο λόγο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που φέρνετε έχει παράλογες ρυθμίσεις. Άρα, λοιπόν, δεν άκουσα να δίνετε ούτε μία απάντηση στις ερωτήσεις που σας έθεσα και το χειρότερο όλων είναι ότι δεν άκουσα να δίνετε απάντηση ειδικά στην ερώτηση την οποία σας έθεσα μετ’ επιτάσεως και σας παρακάλεσα να μην την ξεχάσετε. Έχει να κάνει με το θέμα της αναστολής των πλειστηριασμών. Αυτό, λοιπόν, που θέλω να σας ρωτήσω είναι το εξής. Θέλω, λοιπόν, να μας πείτε τι ενέργειες έχετε ήδη κάνει. Αντιλαμβάνομαι ότι στο θέμα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών έχετε προβεί.
Σας υπενθυμίζω ότι στην απόφαση της 2/11 δεν περιλαμβάνεται τίποτα όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών. Αυτό που σας λέω είναι στην απόφαση της 3/11/2020 στο παράρτημα 1 στη σελίδα 53579. Το πιο κρίσιμο είναι το τι προτίθεστε να κάνετε με την υπόλοιπη Ελλάδα κύριε Υπουργέ, τι προτίθεστε να κάνετε με την αναστολή των πλειστηριασμών στο λεκανοπέδιο Αττικής που είναι ο μισός πληθυσμός. Εγώ θα σας πω το εξής, με απόφασή σας με δική σας απόφαση και ορθή απόφαση- θέλω να είναι σαφές μην αντιστρέψετε τα λεγόμενά μου- αποφασίσατε την αναστολή των πλειστηριασμών στην Καρδίτσα μέχρι 30.09 και ορθώς κάνατε. Αναρωτιέμαι λοιπόν κύριε Υπουργέ, αν η υπόλοιπη Ελλάδα, η Αττική και οι άλλες περιοχές εν μέσω Κορωνοιού αυτή τη στιγμή και σε μερικό lockdown δεν βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή έστω σε κατάσταση άρσης των μέτρων αυτών τα οποία υπάρχουν. Για τους πλειστηριασμούς τουλάχιστον μέχρι 31/12/2020.
Κύριε Υπουργέ, είμαι πολύ σαφής σε ερώτηση και ζητώ για μία ακόμη φορά μία σαφή απάντηση και δέσμευση από την μεριά σας ότι θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών και στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι σε μερικό lockdown.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Kυρία Γιαννακοπούλου, καταρχήν ξέρετε ότι η αναστολή των πλειστηριασμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πέραν του προβλεπόμενου για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση είναι έργο αυτής της κυβέρνησης. Από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019 μέχρι το τέλος Μαρτίου και από το τέλος Μαρτίου μέχρι το τέλος Ιουνίου υπήρχαν οι διαδικασίες οι δικονομικές οι οποίες αφορούσαν την πρώτη περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού που υπήρχε μια συνολική αναστολή, ένα συνολικό πάγωμα όλων των πλειστηριασμών.
Αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα νομίζω ότι λίγο – πολύ το ξέρετε.
Πρώτον, υπάρχει αναστολή στις πληγείσες από τον Ιανό περιοχές και το αναφέρατε και εσείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ΝΑΝΤΙΑ) ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής): Όχι σε όλες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ορθώς, σωστά το λέτε.
Δεύτερον, υπάρχει αναστολή στις πόλεις που είναι στο κόκκινο αυτή τη στιγμή, το γνωρίζετε, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, όλες αυτές οι περιοχές που έχουν και αναστολή των δικαστικών λειτουργιών και βεβαίως υπάρχει και μία ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών ότι οι πλειστηριασμοί για τους οικονομικά ευάλωτους αναστέλλονται, δεν θα γίνονται. Αυτή είναι από τον προηγούμενο μήνα και νομίζω ότι το γνωρίζετε και αυτό.
Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία τα βλέπουμε σε ένα χρόνο ο οποίος εξελίσσεται με συγκεκριμένα δεδομένα. Είναι μια πραγματικότητα η οποία ξέρετε ότι έρχεται από το παρελθόν και δεν είναι σημερινή. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, άρα, λοιπόν, εύκολα μπορείτε να ρωτήσετε κάποιους, γιατί λήξαν σε συγκεκριμένο χρόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας ή δεσμεύτηκαν για αυτό και εκεί νομίζω ότι μπορεί να βρείτε, ενδεχομένως, απαντήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δοθούν «πιο υπεύθυνα».
Κύριε Καλαματιανέ, όντως αργήσαμε να εκδώσουμε την Κ.Υ.Α. και εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου. Υπήρχε όμως μια σειρά ζητημάτων τα οποία έπρεπε να δούμε και σας διαβεβαιώνω ότι και εγώ και οι συνεργάτες μου δεν σταματήσαμε ένα δευτερόλεπτο όλο το Σαββατοκύριακο.
Υπήρχε, λοιπόν, μια σειρά ζητημάτων που έπρεπε να δούμε, αν έπρεπε να διαφοροποιηθεί το μοντέλο της λειτουργίας των δικαστηρίων σε σχέση με το τι συνέβαινε μόλις πριν και το τι ενδεχομένως, αν υπήρχε μια τέτοια επιλογή, θα έπρεπε να προβλέψουμε μιας και γνωρίζετε ότι τα δικονομικά ζητήματα που προκύπτουν σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολλά, πολύ ιδιαίτερα και τα οποία πρέπει κανείς να τα δει με πολύ μεγάλη προσοχή και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.
Νομίζω, ότι η απόφαση αφορούσε για το συγκεκριμένο χρόνο και με βάση τις δύο ζώνες στις οποίες έχει χωριστεί η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Νομίζω, ότι η δικαιοσύνη λαμβάνοντας όλα τα πραγματικά μέτρα ασφαλείας, τις αποστάσεις, το μέγιστο αριθμό ατόμων που πρέπει να βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και τη χρήση όλων των προστατευτικών μέσων δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί. Αυτό είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μια πολύ χειρότερη πραγματικότητα από μας στο επίπεδο του κορονοϊού.
Άρα, λοιπόν, υπήρχε μία Κ.Υ.Α. την οποία νομίζω ότι τη γνωρίζετε από χθες και συνεχίζουμε.
Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βλέπετε ότι δημιουργεί θέματα για τα οποία κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ούτε καν για την επόμενη μέρα και είναι σημαντικό να στέλνουμε όλοι μας καθημερινά ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περιορίσουμε τη διάδοση της πανδημίας. Εκεί νομίζω ότι στέκεται η πραγματική ευθύνη μας.
Εγώ πιστεύω στον παιδαγωγικό ρόλο της πολιτικής, θέλω να σας είμαι απολύτως ειλικρινής.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να στέλνουμε όλοι μας, ο καθένας με το δικό του τρόπο, στο δικό του κοινό, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ένα μήνυμα ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη φτάσουμε σε φαινόμενα τα οποία βλέπουμε σε πολλές γειτονικές μας χώρες που δημιουργούν πολύ έντονα αρνητικά συναισθήματα λύπης και που αντιλαμβάνεστε ότι αν φτάσουμε σε μια τέτοια πραγματικότητα στην Ελλάδα θα αφορά το περιβάλλον μας, θα αφορά τους δικούς μας ανθρώπους, ενδεχομένως, θα αφορά εμάς τους ίδιους.
Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και αυτό είναι το πιο σημαντικό νομίζω και στο οποίο θα συμφωνήσουμε όλοι, ούτως ώστε η έκταση της πανδημίας να περιοριστεί έστω και μέσα από τα δικά μας μηνύματα.
Από κει και πέρα νομίζω ότι όλα τα άλλα είναι θέματα και ζητήματα τα οποία θα τα πούμε, βεβαίως.
Έχετε ενημερωθεί ότι στους νέους ΚΑΔ έχουν περιληφθεί οι δικηγόροι. Ξέρετε ότι υπήρχαν θέματα και ζητήματα που δεν ήταν αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά μιας γενικότερης προσέγγισης όλη εκείνη την περίοδο. Το θέμα είναι ότι και τότε φροντίσαμε ένα μεγάλο μέρος της δικαστικής – δικηγορικής ύλης να προχωρά και να ολοκληρώνεται.
Επαναλαμβάνω, ότι η υπόθεση της πανδημίας πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν αφορά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Βλέπετε ότι στην πατρίδα μας η πανδημία ξεκίνησε το Μάρτιο, βρισκόμαστε στο Νοέμβριο και το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε. Πρέπει όλοι μας να δείξουμε ψυχραιμία, σοβαρότητα και υπομονή και να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να υποστηρίξουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, τους ανθρώπους, τους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που πλήττονται και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου, τουλάχιστον, αυτή η δύσκολη περίοδος, να αφήσει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα και τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Εδώ είμαστε και όλα θα γίνουν.».