ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Nάντια Γιαννακοπούλου: Για μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Δικαιοσύνη στην Ελλάδα (video)
Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον οργανικό νόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, τοποθετήθηκε ως Ειδική Αγορήτρια η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου.
Ξεκινώντας την ομιλία της, η βουλευτής αναφέρθηκε στα αυξανόμενα φαινόμενα κακοποίησης γυναικών και στις γυναικοκτονίες που αποτελούν πυορροούσα πληγή το τελευταίο διάστημα. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει μια συνολική αντιμετώπιση και ότι μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η άμεση επανεξέταση και η αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα για τα εγκλήματα αυτά.
Η κα Γιαννακοπούλου, εισερχόμενη στο σχέδιο νόμο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2020 για την κατάσταση του κράτους-δικαίου στην Ελλάδα, τονίζοντας τα εξής:
«Το κείμενο της έκθεσης είναι κόλαφος για πολύ σημαντικά θέματα τα οποία μας αφορούν, όπως την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, τον τρόπο επιλογής των ηγεσιών των ανωτάτων δικαστηρίων και, βεβαίως, το μεγάλο απόστημα, την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Η ευρωπαϊκή έκθεση υπογραμμίζει ότι το επίπεδο της εκλαμβανόμενης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι μέτριο. Και προσθέτει ότι μόνο το 53% του ευρέως κοινού θεωρεί ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι αρκετά καλή και πολύ καλή, ποσοστό που τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο. Επίσης η ευρωπαϊκή Έκθεση υπογραμμίζει ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της Ελλάδας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά στη συνολική του αποδοτικότητα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σαφή κίνδυνο δημιουργίας νέων συσσωρευμένων υποθέσεων κάτι το οποίο φανερώνουν οι στατιστικές για τη δικαιοσύνη καθώς ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση των αστικών και εμπορικών υποθέσεων αμφισβητούμενης δικαιοδοσίας σε πρώτο βαθμό αυξήθηκε εκ νέου 559 ημέρες το 2018 σε σύγκριση με 479 ημέρες το 2017. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους κλάδους των ποινικών και των διοικητικών δικαστηρίων.»
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 9 παρ.5 του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, που αφορά τον έλεγχο των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής. Η διάταξη αυτή δημιουργεί τον προβληματισμό κατά πόσο συνάδει με την κατοχυρωμένη εκ του νόμου οικονομική, διοικητική και διαχειριστική αυτονομία και αυτοτέλεια των επαγγελματικών συλλόγων.
Κλείνοντας, η βουλευτής επανέλαβε ότι η κωδικοποίηση των νόμων και η βελτίωσή τους όσον αφορά στο Ελεγκτικό Συνέδριο έστω και με δειλά βήματα λύνουν χρόνια προβλήματα και για αυτό επί της αρχής και το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό, χωρίς να σημαίνει ότι θα μπορούσαν ορισμένες διατυπώσεις να είναι καλύτερες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της τοποθέτησης στο: