Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νάντια Γιαννακοπούλου: Να συζητηθεί επιτέλους στη Βουλή η αυστηροποίηση των ποινών (Video)

Published

on

Παρέμβαση της Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής Νάντιας Γιαννακοπούλου

Έντονη παρέμβαση έκανε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021, κατά τη β’ ανάγνωση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το Ελεγκτικό Συνέδριο, η Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου, για να έρθει επιτέλους στη Βουλή μετά από μεγάλη καθυστέρηση, το θέμα της αυστηροποίησης των ποινών ιδιαίτερα σε εγκλήματα όπως γυναικοκτονίες, βιασμοί, κακοποιήσεις παιδιών και γυναικών κ.ά. Αφορμή υπήρξε η νέα γυναικοκτονία στην Φολέγανδρο που αποτελεί άλλο ένα έγκλημα σε μια αλυσίδα αντίστοιχων εγκλημάτων το τελευταίο διάστημα.

«Συζητάμε επί μήνες ότι το θέμα θα έρθει στην Βουλή και ποτέ δεν έρχεται. Όχι άλλη καθυστέρηση. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνίας» τόνισε η Βουλευτής.

Δείτε το βίντεο

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Advertisement

Κυρία Πρόεδρε ευχαριστώ πολύ.
Κύριου Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν μπορώ να μη σταθώ, ξεκινώντας την ομιλία μου, στα όσα νοσηρά έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή τη νέα γυναικοκτονία της άτυχης Γαρυφαλιάς, στη Φολέγανδρο. Δεν μου αρέσουν οι υπερβολές κύριε Υπουργέ, ωστόσο μετά την πανδημία του covid-19, η οποία μας ταλαιπωρεί επάνω από ενάμιση χρόνο, η δεύτερη πληγή πυορροούσα, που στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, είναι οι κακοποιήσεις γυναικών, βιασμοί, εκπορνεύσεις, δολοφονίες, σχεδόν κάθε εβδομάδα κάτι φρικτό έρχεται στο φως.

Άλλη μία γυναίκα, λοιπόν, δολοφονημένη από τον σύντροφό της. Άλλη μία γυναικοκτονία. Αυτή τη φορά ήταν στη Φολέγανδρο. Χθες ήταν η Καρολάιν, σήμερα η Γαρυφαλιά, κάτι νοσηρό συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάτι που πρέπει να μας κάνει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερο, να δράσουμε ακόμη πιο στοχευμένα, πιο αποτελεσματικά, από τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας κυρίως, θα έλεγα, μέχρι τι μαθαίνουν στα σχολεία και από το πλαίσιο σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους μέχρι και την επανεξέταση του Ποινικού Κώδικα.

Κύριε Υπουργέ, η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες σας ακούμε με πολύ προσοχή και σας βλέπουμε να περιφέρεστε στα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης και να διακηρύσσετε ότι έρχεται τώρα ο νέος ποινικός κώδικας και άμεσα θα κάνουμε αλλαγές, αυστηροποίηση των ποινών και τα λοιπά και τα λοιπά. Περιμένουμε κύριε Υπουργέ, περιμένουμε πάρα πολύ καιρό. Μας έχετε πει ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Πότε θα το φέρετε;
Είναι το πρώτο νομοσχέδιο που πρέπει να έρθει, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επιτέλους με το άνοιγμα των εργασιών της Βουλής το Σεπτέμβρη. Δεν μπορεί να τα διακηρύσσετε στις τηλεοράσεις και στην πράξη να χάνεται καιρός, να χάνουμε το μήνυμα. Τι κάνει η ελληνική πολιτεία;

Πολύ σημαντική βεβαίως και η εμπέδωση της Αρχής της Ισότητας και η εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και όλα αυτά τα οποία γίνονται, αλλά είναι πολλά και πολύ δραματικά τα περιστατικά για να είναι τυχαία, για να είναι κακές στιγμές, για να μην αντιδράσουμε με τη δύναμη που αρμόζει και με τον θεσμικό μας ρόλο και σε αυτό η καθυστέρηση σας είναι χαρακτηριστική, κύριε Υπουργέ. Η έκφραση συγκίνησης ή αποτροπιασμού δεν αρκεί. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζονται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Περιμένουμε το πρώτο νομοσχέδιο και το ξαναλέω, που θα φέρει η κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά το Σεπτέμβρη, να είναι επιτέλους, εφόσον έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες της η αρμόδια Επιτροπή, η αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα, ιδιαίτερα σε σχέση με τα συγκεκριμένα αδικήματα. Είναι, λοιπόν, πιο επιτακτικό από ποτέ να παρέμβουμε και να βάλουμε όλοι μαζί φρένο σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας με θύματα γυναίκες.