Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν ομοθυμαδόν τροπολογία-«πλυντήριο»

Δημοσιεύτηκε

στις

H Γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ, Έφη Στεφοπούλου, γράφει για το ζήτημα που το “The Socialist” έφερε στην “επιφάνεια”, την “βραδινή” τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται δεκάδες αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση από πειθαρχικές διώξεις και κακουργήματα!

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν ομοθυμαδόν τροπολογία-«πλυντήριο»

Στα πρωτοσέλιδα η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της χρυσής αυγής, αλλά στη Βουλή νομοθετούν μαζί την αναδρομική αμνήστευση αιρετών & υπαλλήλων των ΟΤΑ ακόμα και για κακουργήματα. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, όσοι παρακολουθούσαμε τη συνεδρίαση ακούσαμε τον υπουργό Εσωτερικών να μπερδεύει τα λόγια του την ώρα που ανακοίνωνε τις τροπολογίες. Το μπέρδεμα κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν, μιας κι εισηγήθηκε μια τροπολογία την οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε δει κανείς, με την οποία «αίρεται το αξιόποινο πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ που αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019»! Άγνωστο πόσους ξεπλένει αυτή η διάταξη, ή για ποιόν συγκεκριμένα γράφτηκε. Το βέβαιο είναι ότι σε αγαστή συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τη Βουλή ως πλυντήριο των ανομιών τους. 

Κι εδώ να πούμε ότι υπάρχουν 2 ειδών τροπολογίες: οι υπουργικές και οι βουλευτικές, ανάλογα με το αν αυτός που τις εισηγείται είναι υπουργός ή βουλευτής. Οι υπουργικές αναρτώνται στη σελίδα της Βουλής και συνοδεύονται από έκθεση του γενικού λογιστηρίου σχετική με τα έξοδα που προκαλούν. Οι βουλευτικές δεν αναρτώνται πουθενά και δεν κοστολογούνται και για να τεθούν σε ψηφοφορία πρέπει να τις κάνει δεκτές ο υπουργός. Την συγκεκριμένη βουλευτική εισηγήθηκε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε δεκτή ο κ. Θεοδωρικάκος και ψήφισαν ομοθυμαδόν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Την ψήφισαν οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ. Το Κίνημα Αλλαγής την καταψήφισε. 

Οι παροικούντες στην κοινοβουλευτική Ιερουσαλήμ ξέρουν πως όταν ένας υπουργός κάνει δεκτή μια βουλευτική τροπολογία, μάλλον κάτι προσπαθεί να κρύψει. Η μη δημοσιοποίησή των βουλευτικών τροπολογιών στη σελίδα της Βουλής και η απουσία ελέγχου του δημοσιονομικού αντικτύπου τους, είναι φοβερά ελκυστικά χαρακτηριστικά των εν λόγω τροπολογιών, για όποιο μέλος της κυβέρνησης επιθυμεί να περάσει μια διάταξη κάτω από το ραντάρ. Σε ένα τέτοιο ανθυγιεινό ρυθμιστικό περιβάλλον ασαφειών, άσχετων με το εκάστοτε νομοσχέδιο τροπολογιών και μη κοστολογημένων διατάξεων, αναπτύσσεται εύκολα ο ιός τους πελατειασμού. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν είναι τυχαία η συστηματική προσφυγή των κυβερνήσεων σε νομοθέτηση δια τροπολογιών. Η κακή νομοθέτηση δεν είναι τεχνικό ζήτημα, αλλά εξόχως πολιτικό, αφού η κακοποίηση των κανόνων δικαίου αποτελεί συστατικό όρο αναπαραγωγής του πελατειακού κράτους. 

Επιπλέον, όταν μια διάταξη εισάγεται με τροπολογία σημαίνει ότι δεν έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση για τη διάταξη αυτή. Όλοι, βουλευτές και πολίτες, καταλαμβάνονται εξ απήνης. Εκτός, όμως, από το προφανές έλλειμα δημοκρατίας που σηματοδοτεί η νομοθέτηση μέσω τροπολογιών, δημιουργεί και προβλήματα κατανόησης και συστημικότητας του Δικαίου. Οι άσχετες διατάξεις που εισάγονται μέσω τροπολογιών και βρίσκονται ατάκτως ειρημένες σε όλους τους νόμους, δυσχεραίνουν την πρόσβαση των πολιτών στο περιεχόμενο της νομοθεσίας και υπονομεύουν ένα βασικό δημοκρατικό δικαίωμα: την γνώση των νόμων. 

Παρόλο, λοιπόν, που η ΝΔ αντέγραψε σχεδόν λέξη προς λέξη το νόμο του ΠΑΣΟΚ για την καλή νομοθέτηση (Ν4048/2012) στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, παρόλες τις εγκυκλίους και τις σχετικές οδηγίες που έχει εκδώσει, στην πράξη η ποιότητα της νομοθέτησης υπολείπεται πολύ των κυβερνητικών διακηρύξεων, όπως, άλλωστε δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα της τροπολογίας «πλυντήριο». 

 

Έφη Στεφοπούλου

Διαφήμιση

Γραμματέας του τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Κίνημα Αλλαγής