Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ:«Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα» -Α.Τσίπρας: «Τα «έξυπνα μέτρα» αποδείχθηκαν βλακώδη μέτρα»

Published

on

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σε κάθε μια πρόταση ο κ. Τσίπρας λέει κι ένα ψέμα. Σήμερα λοιπόν, θέλοντας να ξεχάσουμε τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα,  ακούσαμε ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Καμιά σχέση με την αλήθεια. Η σύλληψή του έγινε, στις 3 Ιανουαρίου 2015, επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Μια από τις πρώτες αποφάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει ο Δ. Κουφοντίνας σε αγροτικές φυλακές. Όταν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τα ψέματά του,  αντιλαμβάνεται κανείς ότι Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά». 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού «Open TV» και τους δημοσιογράφους  Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη

 

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε που είστε κοντά μας σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

 

Advertisement

Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω ότι έχουν ληφθεί όλα τα υγειονομικά απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτή η συνομιλία να είναι πιο εύκολη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν και εγώ είμαι και εμβολιασμένος.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντούτοις, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά. Και σας ευχαριστούμε που είστε εδώ κοντά μας σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Η χώρα ουσιαστικά έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζούμε την πιο δύσκολη φάση αυτής της υγειονομικής περιπέτειας.

Advertisement

Και θέλω να σας ρωτήσω εάν συμφωνείτε με την κυβερνητική επιλογή από το Σάββατο έτσι όπως περιγράφετε, το περιέγραψε και ο πρωθυπουργός στο CNN χθες, να αλλάξουμε μοντέλο διαχείρισης, να πάμε σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα γιατί το lockdown δεν φαίνεται να αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παυλόπουλε, να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι μετά από 5 ολόκληρους μήνες lockdown, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Τον τελευταίο χρόνο δηλαδή είμαστε στο χειρότερο σημείο. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι χιλιάδες τα κρούσματα και είναι και δεκάδες, πολλές δεκάδες αυτοί οι οποίοι είναι προχείρως διασωληνωμένοι στις κλινικές covid και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ να βρεθεί ένα άδειο κρεβάτι.

Και την ίδια στιγμή που έχουμε αυτή την εικόνα, από την άλλη εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι αυτό το μοντέλο που ακολουθούσαμε πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε. Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη και να βγει στον ελληνικό λαό και να πει, συμπολίτες μου, αποτύχαμε. Συμπολίτες μου, όλα όσα σας αναγκάσαμε να τηρήσετε δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Εσείς τα τηρήσατε ευλαβικά, αλλά ως πολιτεία έχω μια συλλογική ευθύνη. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές -και το γνωρίζετε από τον Νοέμβρη είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι θα βρεθούμε σε καταστάσεις δύσκολες. Είχα μιλήσει για Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη τέλος Οκτωβρίου.

Και αμέσως μετά όμως ζήτησα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή τη μεγάλη και δύσκολη, έκτακτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, με ένα κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας πάνω σε ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε, που θα εφαρμόσουμε, που θα τηρήσουμε όλοι. Αρνήθηκε.

Το ίδιο ζήτησα και αρχές Γενάρη πηγαίνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησα αν όχι έναν κοινό υπουργό Υγείας, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δούμε τι δεν πάει καλά και ποια είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε; Πάλι αρνήθηκε.

Χθες κατέθεσα για μια ακόμη φορά την πρόταση να υπάρξει, ας το πω έτσι, μια πολιτική ανακωχή.

Advertisement

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Ένα μορατόριουμ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να δούμε, παρά τα όλα όσα έχουν γίνει ως σήμερα, πώς μπορούμε να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται τώρα. Και πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες οι οποίοι σήμερα είναι αμήχανοι και σου λένε οι πολίτες, “δεν γίνεται με 200 διασωληνωμένους να με κλείνεις και με 600 διασωληνωμένους και 130 στην αναμονή να με ανοίγεις”. Δεν το κατανοούν αυτό οι πολίτες.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Πολιτικό μορατόριουμ από όλες τις πλευρές, κ. Πρόεδρε;

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και τι σημαίνει από την δική σας την πλευρά το μορατόριουμ; Γιατί κατηγορείστε κ. Πρόεδρε ότι εσείς είστε μία από τις δυνάμεις που υπονομεύουν τα μέτρα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, θα τα πούμε. Νομίζω ότι έχουμε χρόνο να τα πούμε όλα αυτά.

Advertisement

Αλλά η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Κάθε φορά αυτό συμβαίνει. Κάθε φορά δηλαδή η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να ορίζει την ατζέντα της συνεννόησης, ή της αντιπαράθεσης. Σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown, αναποτελεσματικού και σκληρού lockdown, η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια τα οποία εγείρουν αντιδράσεις μεγάλες.

Θέλετε να σας θυμίσω τον νόμο για το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τη δήθεν δεύτερη ευκαιρία που αν εφαρμοστεί, δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή ακόμα, θα οδηγήσει χιλιάδες πολίτες να κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία; Θέλετε να μιλήσουμε για τους 24.000 λιγότερους εισακτέους στα πανεπιστήμια; Ακόμα και μέτρα τα οποία θα έλεγε κανείς ότι στην περίοδο της καταναγκαστικής μείωσης δικαιωμάτων, συρρίκνωσης δικαιωμάτων που είναι η περίοδος του lockdown και της καραντίνας δεν θα έπρεπε να εισαχθούν στη Βουλή, διότι είναι μέτρα περιορισμού δικαιωμάτων. Όπως αυτό για τις διαδηλώσεις, όπως αυτό για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για να εφαρμόσουν αυτό που έχουν υποσχεθεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε μια έκτακτη περίσταση όμως, θα πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες. Να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα το ερώτημα είναι εάν η δική σας η πρόταση ενέχει κι έναν πολιτικό εκβιασμό μέσα. Δηλαδή, μην φέρνεις τα νομοσχέδια για τα οποία εγώ κατεβάζω τον κόσμο στο δρόμο για να μην τους κατεβάζω. Υπάρχει αυτός ο εκβιασμός μέσα;

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, κ. Παυλόπουλε, θα ήθελα να σας πω με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ότι εάν το οποιοδήποτε κόμμα, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τη δυνατότητα με ένα νεύμα να κατεβάζει χιλιάδες ανθρώπους στις γειτονιές της χώρας, σε όλες τις γειτονιές της χώρας, 5.000 – 6.000 σε κάθε γειτονιά κατέβηκαν το προηγούμενο Σάββατο, θα ήταν ένα κόμμα παντοδύναμο και μια αντιπολίτευση τόσο ισχυρή που δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε τώρα. Θα είχε ρίξει την κυβέρνηση.

Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους διότι αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, αισθάνεται να περιορίζονται τα δικαιώματά του και βλέπει ταυτόχρονα μια αυταρχική πολιτική. Η αντίδραση αυτή ήταν μια αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική αυθαιρεσία και στην αστυνομική βία. Και η αντίδραση αυτή ήταν υγιής και την είδαμε και σε άλλα μέρη του κόσμου να συμβαίνει εν μέσω lockdown.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Το κάλεσμα ωστόσο δεν ήταν από την αντιπολίτευση σε πολλές χώρες. Θέλω να πω ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία με την πανδημία που χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάνονται στα νοσοκομεία και όχι μόνο, δεν είδαμε πολλές αντιπολιτεύσεις ανά τον πλανήτη να καλούν σε συγκεντρώσεις, ή να συμμετέχουν, γιατί δεν είναι μόνο το κάλεσμα, είναι και η συμμετοχή σε αυτές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όπου υπήρξαν στον πλανήτη τέτοιου είδους φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας -ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι πολίτες είναι ζορισμένοι, βλέπουν τα δικαιώματά τους εξ ανάγκης να περιστέλλονται-, όπου είχαμε τέτοιου είδους φαινόμενα, είχαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είδαμε τεράστιες διαδηλώσεις. Είδαμε τους Δημοκρατικούς του Τζο Μπάιντεν να αγκαλιάζουν αυτές τις διαδηλώσεις ζητώντας εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας.

Είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τεράστιες διαδηλώσεις στη Μεγάλη Βρετανία για παρόμοια περιστατικά. Διότι ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, που ο κόσμος αισθάνεται ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν περισταλεί οι ελευθερίες του, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν μπορεί να βλέπει στις γειτονιές αστυνομικές δυνάμεις να βιαιοπραγούν απέναντι σε οικογενειάρχες και να μην αντιδρά.

 

Advertisement

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι η μόνη φορά. Δεν είναι η μόνη φορά που έχουμε τέτοια θέματα. Είχαμε και επί ημερών σας, εάν θυμάστε, δυστυχώς μπορεί να έχουμε και στο μέλλον φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε ένα σώμα με 40.000 – 50.000 συμμετέχοντες. Εμένα το ερώτημά μου είναι για να το καταλάβει και ο κόσμος…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν είχαμε ποτέ όμως τέτοια συνέχεια σε τέτοια φαινόμενα. Δηλαδή, εδώ δεν είδαμε ένα περιστατικό. Είδαμε δεκάδες περιστατικά.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε αλλεπάλληλα τέτοια φαινόμενα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλεπάλληλα τέτοια φαινόμενα. Αλλά εγώ θα ήθελα να επιμείνω στο να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να καταλάβουμε ποια είναι η ψυχολογία των ανθρώπων τούτη την ώρα. Λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες τι θα πει ο Τσίπρας για να βγει στο δρόμο ή να μη βγει στο δρόμο. Αν καταλαβαίνει ότι έχει φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, που λένε, εάν καταλαβαίνει ότι πνίγεται, είτε ο Τσίπρας του πει “μείνε μέσα”, είτε του πει “βγες έξω”…

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δύσκολα μπορεί να κάτσει μέσα.

Advertisement

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Εγώ πάντως δεν κατάλαβα στο πρώτο ερώτημα που έθεσε ο Άκης Παυλόπουλος, εάν σε αυτή τη συγκυρία τώρα συμφωνείτε στο να πάμε σε ένα σχετικό άνοιγμα σε μια σχετική άρση των μέτρων, γιατί ήταν το πρώτο ερώτημα που έθεσες, και από την απάντησή σας δεν το κατάλαβα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, γιατί εν τη ρύμη του λόγου πήγαμε στα θέματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Απλά νομίζω ότι ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο να το ακούσει αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δίκιο κυρία Κουτροκόη.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και να μας εξηγήσετε τι εννοείτε με το μορατόριουμ. Ποιοι είναι οι όροι αυτοί του μορατόριουμ;

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε ένα ένα. Έλεγα λοιπόν ότι έχει αποτύχει αυτό το μοντέλο. Και έχει αποτύχει αυτό το μοντέλο διότι σκεφτείτε λίγο τι κάνουμε: μας λέει η κυβέρνηση μείνετε στο σπίτι σας κλεισμένοι μέσα, αλλά κάθε πρωί να παίρνετε το λεωφορείο ή το μετρό, να στοιβάζεστε στο λεωφορείο ή στο μετρό και να πάτε στη δουλειά σας. Να κολλάτε ενδεχομένως τον ιό, να γυρνάτε στο σπίτι και να κλείνεστε μέσα να το διασπείρετε στην υπόλοιπη οικογένεια. Γι’ αυτό έχουμε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Το μοντέλο αυτό απέτυχε και τα “έξυπνα μέτρα” απεδείχθησαν βλακώδη μέτρα. Δηλαδή το να λες στον πολίτη μείνε μέχρι τις 6 τα Σαββατοκύριακα και να τον αναγκάζεις να πηγαίνει στις 5 η ώρα να συνωστίζεται στο σούπερ μάρκετ, δεν έχει καμία απόδοση. Αυτό το οποίο χρειάζεται -για να δούμε τι χρειάζεται τώρα, γιατί το ότι αποτύχαμε είναι δεδομένο, είτε το πει είτε δεν το πει ο πρωθυπουργός-, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι αυτό το οποίο ζητάμε εδώ και έξι μήνες. Δηλαδή τι; Στοχευμένα μέτρα, μελέτες επιδημιολογικής επιτήρησης, χιλιάδες τεστ επιδοτούμενα από την ελληνική πολιτεία, από το κράτος, σε κάθε χώρο εργασίας οι εργαζόμενοι να κάνουν μοριακό τεστ κάθε Δευτέρα πρωί και κάθε Παρασκευή απόγευμα όταν σχολάνε όταν υπάρχει ένα κρούσμα, ή rapid test. Και τα rapid test θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά στο να βρεθούνε κρούσματα. Όταν βρεθεί ένα κρούσμα να μην οδηγείς τον εργαζόμενο σε καραντίνα που είναι υποχρεωμένος μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψει το κόστος.

Να υπάρχει υποχρεωτική καραντίνα. Πολύ αυστηρή ιχνηλάτηση. Όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του, να ενημερώνονται εγκαίρως. Να ανοίξουν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε οι άνθρωποι που μένουν σε πολύ μικρά σπίτια να μπορούν να απομακρυνθούν από αυτά.

Το ίδιο πρέπει να γίνεται στα σχολεία. Τα σχολεία κλείνουν και ανοίγουν με τον ίδιο τρόπο, κ. Παυλόπουλε. Δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ζητήσαμε από τον Σεπτέμβρη αν δεν υπάρχουν αίθουσες, να γίνουν διπλοβάρδιες μόνο για φέτος. Αυτό απαιτεί βεβαίως να προσληφθούν καθηγητές, έστω και αναπληρωτές. Είναι ένα πρόσθετο έξοδο, αλλά φανταστείτε τι δαπάνες κάνουμε με την πολύμηνη αυτή καραντίνα, πόσα χάνει το ελληνικό δημόσιο κάθε μήνα που περνάει.

Τι θα ήταν λοιπόν να χωριστούν οι μαθητές σε διπλοβάρδιες και να γίνονται επίσης τεστ με την κάλυψη του κράτους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε όλους τους μαθητές, να εμβολιαστούν οι καθηγητές και να ακολουθηθούν τα ίδια μέτρα ιχνηλάτησης;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεπώς, αν δε λάβουμε αυτά τα μέτρα να μην ανοίξουμε;

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ενισχυθεί η τηλεργασία στο 70%, ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που οι εργαζόμενοι δε διαθέτουν ΙΧ για να πάνε στη δουλειά τους και πρέπει να πάνε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Να αυξηθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν δεν λάβουμε, να μην ανοίξουμε; Γιατί αύριο παίρνουμε μια απόφαση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ολοκληρώσω: Να ενισχυθούν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πόσο φοβερό ήταν αυτό; Είχαμε έτοιμο διαγωνισμό αγοράς λεωφορείων, τον ακύρωσε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καραμανλής. Και έμαθα ότι χτες απελύθη, ας το πω έτσι, ο γενικός γραμματέας, διότι του χρεώνουν την ευθύνη γιατί ένα χρόνο τώρα δεν έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για να αγοράσουμε λεωφορεία, να αυξηθούν τα δρομολόγια στο μετρό για να σταματήσουν αυτές οι εικόνες του συνωστισμού.

Αν λοιπόν όλα αυτά δε γίνουν, τότε πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή. Έχουμε δηλαδή ένα αποτυχημένο “ακορντεόν”, που το χειριζόμαστε λάθος. Το “ακορντεόν” το κλείνουμε όταν δεν χρειάζεται και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει. Διότι αν αυτή τη στιγμή χωρίς αυτά τα μέτρα απλά ανοίξουμε, αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι σε 15 μέρες, σε 20 μέρες, να επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την ήδη τραγική κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε και στον συνωστισμό, εγώ θα γυρίσω πάλι στο θέμα των πορειών. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι όπου υπάρχει…

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να πούμε και κάτι για τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή, πριν πάμε στις πορείες. Εγώ, και όχι μόνο εγώ, ο μέσος πολίτης, ακούει ότι διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. Και μάλιστα άκουγε τον κ. Πέτσα όταν εμείς ζητούσαμε επιτακτικά, το καλοκαίρι, σε νεκρό χρόνο, “δώστε κι άλλα χρήματα, φτιάξτε κι άλλες κλίνες, προσλάβετε προσωπικό, προσλάβετε γιατρούς, προσλάβετε νοσηλευτές”, μας έλεγαν “ευτυχώς που δεν σας ακούσαμε, διότι θα ήταν πεταμένα λεφτά”.

Και αργότερα, ο κ. Γεραπετρίτης μας είπε και το φοβερό, ότι αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, με βάση τη στατιστική. Μας λένε ότι έχουν δήθεν διπλασιαστεί οι κλίνες στις ΜΕΘ και είναι 1.300, ενώ με 600 διασωληνωμένους έχουμε 124 στη λίστα αναμονής.

Και αυτοί οι 124, χθεσινά στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, μπορεί να είναι περισσότεροι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Κι αυτοί οι 124 που δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι για να μπουν και είναι διασωληνωμένοι στους θαλάμους τους και κινδυνεύει η ζωή τους ανά πάσα στιγμή, διότι όταν είσαι στο θάλαμο διασωληνωμένος δεν έχεις την ιατρική φροντίδα που πρέπει, απ’ αυτούς τους 124, οι 71 είναι covid περιστατικά. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι είναι ψέματα ότι έχουμε πληρότητα 90%, έχει υπερκορεστεί η πληρότητα. Ή, είναι ψέμα ότι έχουμε διπλασιάσει τις ΜΕΘ.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επανέλθουμε στο πώς ακριβώς διαχειρίζεστε ως αξιωματική αντιπολίτευση την κατάσταση. Διότι θα σας πει κάποιος, “μα, με αυτά τα χάλια κάνεις 151 διαδηλώσεις”, έτσι λέει η κυβέρνηση, “μέσα σε 48 ώρες με καλέσματα της νεολαίας και μάλιστα ανάμεσα σ’ αυτές τις διαδηλώσεις είναι και ο Κουφοντίνας; Δεν συναισθάνεσαι την κρισιμότητα της κατάστασης”; Ακούσατε τι σας είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, δυστυχώς άκουσα.

 

Advertisement

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Την Παρασκευή που ήσαστε τετ α τετ ουσιαστικά, δεν ζητήσατε τότε το μορατόριουμ, το ζητήσατε χθες. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για τη χρονική συγκυρία, για τη χρονική στιγμή που επιλέξατε να ζητήσετε αυτό το μορατόριουμ το πολιτικό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Κουτροκόη, η στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, είναι μια στρατηγική, θα έλεγε κανείς, λογικής προσέγγισης, συναινετική στρατηγική. Βάλαμε πλάτες στα δύσκολα, προτείναμε κοινό υπουργό Υγείας, προτείναμε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι μια στρατηγική που την ανακάλυψα εγώ σήμερα όταν είδα 600 διασωληνωμένους και 120 στην αναμονή. Είναι μια πάγια στρατηγική.

Αλλά θέλω να απαντήσω στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Παυλόπουλος, διότι αυτό που συμβαίνει τούτη την ώρα είναι ότι βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται ν’ αναλάβει τις ευθύνες της. Ξέρετε, το ύστατο όπλο της αποτυχίας ενός πρωθυπουργού είναι να χρεώνει τις ευθύνες στους άλλους και να διχάζει τον ελληνικό λαό. Διότι εάν μετά από ένα μήνα που διαχειρίστηκε όπως διαχειρίστηκε, που οδηγηθήκαμε σ’ ένα τριπλό κύμα, σε τρίτη έξαρση των κρουσμάτων και σε τρίτη κορύφωση της έξαρσης των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, σε μια στιγμή που όλοι καταλαβαίνουν ότι έχει αποτύχει αυτό το μοντέλο, να ρίχνεις την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι υπεύθυνη στάση.

Δηλαδή, με συγχωρείτε: για τα κρούσματα αυτή τη στιγμή δεν ευθύνεται το γεγονός ότι καθημερινά έχουμε σε κλειστούς χώρους συνωστισμό ανθρώπων που πηγαίνουν στη δουλειά τους και ευθύνονται οι διαδηλώσεις, οι όποιες διαδηλώσεις; Που δεν πρόκειται για διαδηλώσεις αρνητών, πρόκειται για διαδηλώσεις που οι άνθρωποι πηγαίνουν με τις μάσκες.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν τηρούνται τα μέτρα όμως σε αυτές τις διαδηλώσεις. Ούτε οι αποφάσεις, ούτε οι μάσκες…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν έχω δει καμία διαδήλωση -βλέπετε πλάνα στους δέκτες σας- δεν έχω δει ούτε μια διαδήλωση όπου να είναι άνθρωποι χωρίς μάσκες, δεν είναι αρνητές του κορωνοϊού.

Advertisement

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Δεν είπα ότι είναι αρνητές, αλλά δεν φοριούνται όπως πρέπει…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, εγώ ήμουν ο πρώτος ο οποίος είπα και μάλιστα παράφρασε και διαστρέβλωσε την τοποθέτησή μου τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βγήκα και είπα “ναι, να δεχθώ ότι υπάρχει ένα ρίσκο”. Όπως αποδεικνύουν οι μελέτες, είναι πολύ μικρότερο το ρίσκο από μια συνάθροιση με αποστάσεις και μάσκες σε ανοιχτό χώρο από έναν ασφυκτικό συνωστισμού σ’ έναν κλειστό χώρο. Αλλά εγώ να το αποδεχθώ. Πώς απαντάμε σ’ αυτό;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς αν ήσαστε πρωθυπουργός πώς θ’ απαντούσατε; Δεν θα φέρνατε τα νομοσχέδια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σ’ αυτό απαντάμε όχι πυροδοτώντας. Είναι δυνατό να επέλεγα να εφαρμόσω την πολιτική –ο κ. Μητσοτάκης έχει 4 χρόνια, πρέπει αυτό το εξάμηνο που κρίνεται η ζωή, με βάση την πορεία της πανδημίας, να προκαλώ την ένταση και την αντιπαράθεση στην πολιτική;

 

Advertisement

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Άρα, θα το ξαναπαίρνατε το ρίσκο, αυτό που είχατε πει για τις πορείες και τις διαδηλώσεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν σας κατάλαβα.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ:Λέω, για τις διαδηλώσεις και τις πορείες, ακόμη και τώρα δικαιολογείτε, θεωρείτε ότι δεν δημιουργούν πρόβλημα στο θέμα της πανδημίας. Αυτό καταλαβαίνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι εγώ, οι επιστημονικές μελέτες και μάλιστα η μελέτη που έφερε ο ίδιος ο Μητσοτάκης στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν είχαμε βέβαια τη δυνατότητα εκείνη την ώρα να διαβάσουμε όλο το κείμενο. Το διάβασα μετά και το ανέλυσα χτες εγώ στη Βουλή. Η ίδια η μελέτη δυο ερευνητών, τι μας λέει: Μας λέει ότι οι διαδηλώσεις των αρνητών του κορωνοϊού, δηλαδή των ανθρώπων που συνωστίζονται χωρίς μάσκα και δεν πιστεύουν στην ύπαρξή του, στην ύπαρξη του ιού, έχει αποδειχθεί ότι διασπείρουν τον ιό. Και μάλιστα πού; Στα ΜΜΜ με τα οποία αυτοί προέρχονται.

Στις περιοχές αυτές έχει διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων 30% με 35%. Η ίδια λοιπόν αυτή μελέτη κάνει αναφορά στο BlackLivesMatter, στο μεγάλο κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι διαδηλωτές ήταν συντεταγμένοι και με μάσκες. Και λέει ότι δεν έχει διαπιστωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Αλλά εγώ να δεχθώ για άλλη μια φορά ότι υπάρχει θέμα και πρέπει να το κουβεντιάσουμε, για να σταματήσουν και οι διαδηλώσεις αυτή την ώρα. Με ποιου πρωτοβουλία αυτό πρέπει να γίνει; Με πρωτοβουλία των διαδηλωτών που έχουν κάποιο λόγο για να διαδηλώνουν; Δεν ξύπνησαν ξαφνικά και είπαν να διαδηλώσουν, είδαν τους αστυνομικούς κάτω από το σπίτι τους στην πλατεία τους, στη γειτονιά τους, να ξυλοφορτώνουν οικογένειες και παιδιά. Και είναι ένα χρόνο μέσα στα σπίτια τους. Και αυτό το πράγμα οδηγεί σε μια ψυχολογική ένταση, σε μια ψυχολογική κατάσταση η οποία είναι ασφυκτική για τους πολίτες.

Advertisement

Δεν έχει ευθύνη λοιπόν η κυβέρνηση εκεί να πει, “εγώ αλλάζω την τακτική μου, δεν προκαλώ την κοινωνική ένταση, δεν πυροδοτώ την κοινωνική ένταση, ζητώ συγγνώμη για τις εικόνες της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αναδεικνύω ένα πρόσωπο διαφορετικό, προκειμένου να ζητήσω απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και απ’ τον πολίτη τον καθέναν ξεχωριστά, το επόμενο διάστημα να μπούμε σε μια πορεία συνεννόησης”.

Δεν το κάνει αυτό. Ρίχνει την ευθύνη στον πολίτη, κουνάει το δάχτυλο στον πολίτη, έρχεται στη Βουλή και μας λέει “να ανεβάσω τα πρόστιμα από 300 σε 500 ευρώ για να αναθερμανθεί η οικονομία”. Και ο ίδιος πηγαίνει στην Ικαρία και κάθεται μια χαρά με τους συνεργάτες του και τρώει και πίνει υπό τον ήχο της μουσικής της τσαμπούνας. Και πηγαίνει στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα, και κάνει μοτοκρός.

Με συγχωρείτε δηλαδή. Και ο μέσος πολίτης που σήμερα μας ακούει, βλέπει μια κυβέρνηση που μπορεί να εμπιστευθεί; Ή βλέπει μια κυβέρνηση η οποία έχει χάσει τη συναίσθηση του τι ακριβώς περνά η μέση ελληνική οικογένεια;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, λέτε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει με όλους τους τρόπους της διαχείρισης της πανδημίας. Λέτε ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα σκληρό δόγμα νόμου και τάξης με σκληρό πρόσωπο της Αστυνομίας και του κ. Χρυσοχοΐδη. Λέτε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων. Εκλογές γιατί δεν ζητάτε; Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει τον κόσμο στο δρόμο, αλλά είναι ο κόσμος ο οποίος αγανακτεί και η χώρα βαδίζει στα βράχια, το έχετε πει και μέσα στη Βουλή. Γιατί δεν ζητάτε εκλογές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί είμαι σοβαρός άνθρωπος κ. Παυλόπουλε. Και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Όταν έχουμε τούτη την ώρα πάνω από 7.500 νεκρούς, 600 ανθρώπους να χαροπαλεύουν διασωληνωμένοι, άλλους 130 να ψάχνουν να βρουν κρεβάτι διασωληνωμένοι, να ζητήσω εγώ εκλογές; Είναι σοβαρή στάση αυτή;

 

Advertisement

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε λοιπόν ότι δεν το ζητάτε γιατί η συγκυρία δεν…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπήρξα ποτέ, δεν είμαι και δεν θα γίνουμε μια τυχοδιωκτική πολιτική δύναμη. Εμείς δεν ζητάμε την εξουσία για την εξουσία. Εμείς θέλουμε να βρεθούμε στη διακυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσουμε για τον τόπο. Δεν επιχαίρουμε για την καταστροφή. Ο κ. Μητσοτάκης, κάθε φορά που ήμασταν σε μια κρίσιμη καμπή, θυμάμαι τότε ήταν τα θέματα της οικονομίας πρωτεύοντα και η τρόικα που μας πίεζε στην αξιολόγηση, έλεγε “βάστα Σόιμπλε” και ζήταγε εκλογές. Δεν θα το κάνω εγώ το ίδιο.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Σας προβληματίζει που στις δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι ο κόσμος πιέζεται από την πανδημία και οικονομικά και ψυχολογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να ανακάμπτει, να έχει κάποιο πολιτικό όφελος από αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν με προβληματίζει τούτη την ώρα. Διότι, κυρία Κουτροκόη, πιστεύετε αυτή τη στιγμή ότι ο πολίτης σκέφτεται με όρους εκλογών; Αυτό που ξυπνάει και κοιμάται είναι εάν θα γίνουν εκλογές; Αν ρωτήσετε στις δημοσκοπήσεις, ξέρετε πόσοι απαντάνε ότι θέλουν να γίνουν εκλογές αυτή την ώρα; Θέλουν να αλλάξει η ζωή τους, θέλει να τελειώσει αυτό το βάσανο, να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Να δοθεί ελπίδα, προοπτική.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει όμως η κυρία Κουτροκόη ότι δεν αποτυπώνεται η αγανάκτηση την οποία περιγράφετε και επικαλείστε.

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάνετε λάθος.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέει.

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Η εμπιστοσύνη…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αποτυπώνεται η αγανάκτηση. Αποτυπώνεται σε όλα τα ποιοτικά μεγέθη των δημοσκοπήσεων η αγανάκτηση, αποτυπώνεται η οργή και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα δείτε…

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Όχι προς όφελός σας. Αυτό θέλω να πω. Δεν το βλέπετε; Πώς το εξηγείτε;

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επιτρέψτε μου να έχουμε και εμείς μια εικόνα των δημοσκοπήσεων και να έχουμε και μια εικόνα λίγο διαφορετική από αυτή η οποία βλέπει το φως της δημοσιότητας. Διότι κι αυτό το ανέκδοτο με ορισμένες μετρήσεις κάθε φορά που η κυβέρνηση περνάει μια δύσκολη στιγμή να βγαίνει μια δημοσκόπηση που να της δίνει 30 μονάδες διαφορά, εντάξει, είναι ανέκδοτο.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, έχετε περάσει από τη θέση του πρωθυπουργού και ξέρετε τώρα ότι όταν είσαι στην αντιπολίτευση και δεν είναι καλά τα νούμερα, τις βρίζεις. Όταν είναι καλά, δεν βρίζεις.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν βρίζω καμία δημοσκόπηση. Εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν βρίζω καμία έρευνα. Λέω όμως ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης και κρίσης. Εγώ θα την παρομοίαζα με την εικόνα που είχαμε το 2010 – 2012, που πραγματικά υπάρχει ένας κίνδυνος που αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ θα το πω ανοιχτά. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρεύμα αντιπολιτικής. Αυτή η πίεση που δέχεται…

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και απαξίας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και απαξίας των πολιτικών θεσμών.

Advertisement

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος και τη δύναμη να κάνει την αυτοκριτική της και να ζητήσει συγγνώμη στους τομείς που απέτυχε. Τη δύναμη αυτή την έχετε εσείς να κάνετε αυτοκριτική σε σχέση με επιλογές του τελευταίου διαστήματος; Για παράδειγμα, η δυνατή εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας σας στην υπόθεση Κουφοντίνα. Το πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη” ήταν λάθος; Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε ένα ένα;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, λυπάμαι που έχουμε αναγάγει έναν τρομοκράτη που έχει καταδικαστεί όχι μόνο από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών για τη δράση του, σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής. Είναι πραγματικά θλιβερή κατάντια αυτή.

Και εγώ να δεχτώ πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθος. Η δήλωση Δρίτσα ήταν λάθος. Ο ίδιος το είπε. Ήταν ατυχής. Εξήγησε όμως ο άνθρωπος ότι άλλο ήθελε να πει. Παρόλα αυτά, ήταν παρερμηνεύσιμη. Δεν θα δεχτώ όμως αυτή τη διαστρέβλωση. Οι διαδηλώσεις αυτές, το πανό αυτό δεν είχε από πίσω του στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε τους λεγόμενους αλληλέγγυους.

Advertisement

Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι κινητοποιήθηκε λεκτικά απέναντι σε έναν φόβο για το πολιτικό σύστημα και για τη δημοκρατία. Ποιος ήταν ο φόβος; Βαριά η έκφραση. Έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος ήταν η ηρωοποίηση του τρομοκράτη Κουφοντίνα. Ο κίνδυνος ήταν εάν ο Κουφοντίνας έχανε τη ζωή του, ευτυχώς δεν συνέβη, αυτό κατά την άποψή μου θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν υπερβολική αυτή η ανησυχία που επιδείξατε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα είχε αρνητικές συνέπειες κυρίως σε ό,τι εμένα με φοβίζει μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας μια τελείως αντίθετη εικόνα από την πραγματική εικόνα. Δηλαδή, ένας άνθρωπος που εξουσιαστικά αποφάσιζε από μόνος του σε ποιον θα δώσει και σε ποιον θα αφαιρέσει τη ζωή, να γινόταν και σύμβολο αντίστασης και μάρτυρας. Και αυτό ζήτησα και αυτό είπα. Είπα, αλλάξτε στάση μη φτάσουμε εκεί.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο, όμως το λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είναι άλλο.

Advertisement

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, της ανησυχίας που περιγράφετε, η οποία είναι μια σοβαρή ανησυχία και άλλο πράγμα η νεολαία του κόμματός του να είναι στο πανό δίπλα και να μην αποχωρεί. Να μη λέει “εγώ παιδιά έχω ένα όριο στο πώς εκφράζομαι”.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παυλόπουλε κάνατε, γιατί είστε και πολύ έμπειρος δημοσιογράφος και είναι βέβαιο ότι δεν θα έχετε πλήρη την εικόνα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κράτησε αυτό το πανό.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είπα αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και ποτέ δεν συμμετείχε. Συμμετείχε σε κάποιες διαδηλώσεις πράγματι, όπου το μόνο πανό που κρατούσε ήταν αυτό το οποίο έλεγε ότι πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες του κράτους δικαίου.

Από εκεί και πέρα σας επαναλαμβάνω την ανησυχία μου για μια στρεβλή ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς και δεν αναφέρομαι στους νέους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι έχουν προσανατολισμό. Αναφέρομαι στα δικά σας τα παιδιά, στα δικά μας τα παιδιά, που θα γίνουν έφηβοι και που μπροστά στη δικαιολογημένη ή μη αγανάκτηση για τα προβλήματα που βλέπουν, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μπορούν να οδηγηθούν σε ένα στρεβλό ριζοσπαστισμό.

Advertisement

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Για το κράτος δικαίου θα κάνατε κάτι ανάλογο και για άλλους καταδικασμένους, κ. Πρόεδρε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου δίνετε λοιπόν την ευκαιρία να αποσαφηνίσω ορισμένα πράγματα, διότι πολύ σπέκουλα έχει γίνει το τελευταίο διάστημα.

Κυρία Κουτροκόη ακούστε, δεν χρειάζεται να πω ότι οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες που καταπατήθηκαν. Δηλαδή, η βασική αξία είναι η ανθρώπινη ζωή. Και η Αριστερά πάντοτε έδινε αγώνα χωρίς κουκούλες. Χάνανε τη ζωή τους, δεν παίρνανε ανθρώπινες ζωές. Αλλά θέλω να πω κάτι πολύ σημαντικό.

Είδα το τελευταίο διάστημα, πέρα από αυτή την προσπάθεια στοχοποίησης και συκοφάντησης σε σχέση με τη συμμετοχή νέων του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από αυτό το πανό, είδα και κάτι άλλο. Να λένε κάποιοι ότι όταν εμείς κυβερνήσαμε διαχειριστήκαμε με ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση στους εκτελεστές της “17 Νοέμβρη”. Είναι ψέμα.

Θέλω να σας πω ότι 15 ήταν αυτοί που είχαν καταδικαστεί. Οι 9 έχουν αποφυλακιστεί. 6 μένουν στη φυλακή. Δεν αποφυλακίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι αυτοί παίρνανε άδειες, όπως προβλέπει ο νόμος. Ήταν σε φυλακές αγροτικές.

 

Advertisement

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πριν από εσάς.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως πριν από εμάς. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, που είναι ακόμα στη φυλακή, πότε πήρε άδεια και πότε δεν γύρισε στη φυλακή και δραπέτευσε; Επί ΣΥΡΙΖΑ;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επί κυβερνήσεως Σαμαρά. Και πότε συνελήφθη ο Χριστόδουλος Ξηρός; Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λάθος σας το χρεώνουν, λέτε.

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα, εδώ όχι απλά λάθος μας το χρεώνουν, αλλά κοιτάξτε: είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να έχει ξεμπερδέψει 30 χρόνια πριν. Είναι πάρα πολύ θλιβερό διαρκώς να αναγάγουμε έναν τρομοκράτη σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νόμος Κεραμέως. Εάν πάμε σε εκλογές και τις κερδίσετε, θα τον καταργήσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταρχάς, να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει τι είναι ο νόμος Κεραμέως.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για την αστυνομία στα πανεπιστήμια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι έχει δυο πτυχές. Η μία πτυχία είναι η αστυνομία στα πανεπιστήμια και η άλλη πτυχή αφορά τη μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά περίπου 25.000 φοιτητές.

Advertisement

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφορά και τους αιώνιους φοιτητές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, και άλλα αφορά. Αλλά νομίζω ότι τα δυο βασικά είναι αυτά. Δηλαδή το ένα είναι ότι λέμε ότι θα έχουμε 25.000 λιγότερους εισακτέους για να αυξήσουμε την πελατεία στα κολέγια, αμφιβόλου ποιότητας μάθηση επί πληρωμής και το άλλο είναι η αστυνομία μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η απάντηση είναι ναι, θα τον καταργήσουμε. Και τι θα κάνουμε;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες τις πτυχές του; Ή θα αφήσετε κάτι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα επαναφέρουμε τον αριθμό των εισακτέων εκεί όπου ήταν αναβαθμίζοντας με αύξηση χρηματοδότησης τα πανεπιστημιακά ιδρύματα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Και, ταυτόχρονα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σώματος φύλαξης των πανεπιστημίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας με αρμοδιότητα αποκλειστική στους Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν το αυτοδιοίκητο. Ποιος είναι ο φόβος μας με την πανεπιστημιακή αστυνομία; Όχι ότι δεν κατανοούμε ότι υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα ειδικά σε κάποιες σχολές στο κέντρο της Αθήνας δεν μπορεί να γίνει μάθημα.

 

Advertisement

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και πολλές καταλήψεις για τις οποίες επίσης σας κατηγορούν ότι τις καλύπτετε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το πρόβλημα είναι ότι -καλά, εδώ μας κατηγορούν ότι γεννήσαμε και τον κορωνοϊό. Για όλα μπορούν να μας κατηγορούν, για τους σεισμούς, τους λοιμούς και τους καταποντισμούς. Αλλά το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή στα πανεπιστήμια είναι η υποχρηματοδότηση, είναι η έλλειψη καθηγητών. Δεν είναι το μέγιστο πρόβλημα, κατά την άποψή μου, είναι όμως υπαρκτό πρόβλημα το θέμα της βίας. Και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα ειδικό σώμα φύλαξης, με ανθρώπους εκπαιδευμένους και όχι να πάμε να βάλουμε πυριτιδαποθήκες εκεί όπου συχνά υπάρχουν εμπρησμοί. Είναι λάθος και μπορεί να οδηγηθούμε και σε καταστάσεις ανεξέλεγκτες. Διότι αν ένας ανεκπαίδευτος αστυνομικός, όπως καλή ώρα τα είδαμε τις προηγούμενες μέρες, συμπεριφερθεί με τρόπο βίαιο, έχει ένα κρούσμα το οποίο οδηγήσει και σε διακινδύνευση της ανθρώπινης ζωής, φανταστείτε τι μπορεί να γίνει. Πώς μια σπίθα μπορεί να βάλει φωτιά στον κάμπο, που λένε. Άρα λοιπόν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Και ιδίως τις μέρες αυτές που η νέα γενιά περνάει μια πολύ μεγάλη δυσκολία. Τα παιδιά όλα είναι πιεσμένα. Για φανταστείτε εσείς τώρα ένα νέο παιδί το οποίο πέρασε για πρώτη φορά στη σχολή του και έχει δυο χρόνια και δεν έχει δει τους συμφοιτητές του.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για όλους είναι πολύ δύσκολο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν έχει βιώσει τα φοιτητικά χρόνια και είναι στο δεύτερο έτος.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και ένα ακόμα. Χθες κατηγορήσατε για πλαστογραφία τον υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Γεωργιάδη σε σχέση με τα βαφτίσια. Σας απάντησε σε προσωπικούς τόνους σε σχέση με τον αδερφό σας. Θέλω να ρωτήσω, αν η πλαστογραφία για την οποία τον κατηγορήσατε, γιατί είναι βαριά κατηγορία, τεκμαίρεται με έναν τρόπο.

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ζήτησα να δώσει εξηγήσεις ο κ. Γεωργιάδης. Το βασικό θέμα ποιο είναι αυτή τη στιγμή; Το βασικό θέμα είναι ότι ο κόσμος χάνεται κυριολεκτικά και η κυβέρνηση και οι υπουργοί της, δείχνουν σαν να βρίσκονται σε άλλο κόσμο. Κάνουν γλέντια και βαφτίσια. Και αυτό δεν συγχωρείται. Όλοι κατανοούμε, μα όλοι, ότι την πρόσβαση σε κατ’ εξαίρεση άδεια για να τελέσουμε μυστήριο, δεν την έχετε εσείς κι εγώ. Την είχε όμως ο υπουργός.

Όλοι κατανοούμε ότι τη δυνατότητα να βρίσκεται κανείς, ας πούμε, στην Ικαρία και να κάνει γλέντι με τσαμπούνες, δεν την είχαμε εγώ κι εσείς. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η εστίαση, οι μαγαζάτορες, οι επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, είναι για 4 μήνες κλειστή. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό; Πείτε μου σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει αυτό;

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Γερμανία είναι κλειστή απ’ τον Οκτώβριο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Έχει ανοίξει, έχει κλείσει, έχει ανοίξει, έχει κλείσει.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:Στην Ιταλία επίσης ανοιγοκλείνει, το “ακορντεόν” που καταγγέλλετε κάνουν κι εκεί.

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε όμως, ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα εδώ; Το πρόβλημα είναι ότι κλείνουμε το “ακορντεόν” όταν δεν χρειάζεται να το κλείσουμε και το ανοίγουμε όταν δεν πρέπει. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Εγώ όμως επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι να δούμε με ποιο μοντέλο θα πάμε.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Το πιστοποιητικό είναι ένα καλό βήμα; Το οποίο είχατε χαρακτηρίσει «πιστοποιητικό επιπολαιότητας» και μια πρόταση του πρωθυπουργού η οποία έγινε δεκτή από την Κομισιόν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να σας πω: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι μια ανοησία όταν έχεις 7% εμβολιασμένους αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη.

 

ΝΤ. ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Έβαλαν και το τεστ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν είναι ανοησία, αυτό είναι σοβαρό. Αν λοιπόν οδηγηθούμε σε μια κατεύθυνση όπως φαίνεται να δέχεται και να προσανατολίζεται η Κομισιόν, που την ονομάζει Green Digital Pass, που στην πραγματικότητα τι θα είναι: Θα είναι αυτό το οποίο ζητούσαμε εμείς από πέρυσι το καλοκαίρι. Όταν ο πρωθυπουργός με διθυράμβους μας έλεγε “τελειώσαμε με τον κορωνοϊό” και άνοιγε τον τουρισμό χωρίς μέτρα, χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα κι εμείς του ζητούσαμε, “ζήτα από όλες τις πύλες εισόδους τεστ, έστω 72 ωρών”, δεν το έκανε.

Advertisement

Τώρα έρχεται η Κομισιόν και λέει: θα υπάρχει για όσους έχουν εμβολιαστεί η απόδειξη ότι έχουν εμβολιαστεί. Και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, πιστοποιητικό αντισωμάτων, για όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λέτε είναι στη σωστή κατεύθυνση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω ότι θα πρέπει να μη γίνουν τα μεγάλα λάθη που έγιναν πέρυσι. Χρειάζεται λοιπόν αφενός μεν το αρνητικό τεστ, αφετέρου, δε, χρειάζεται να προσανατολιστεί η κυβέρνηση σ’ ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να ανοίξουν, διότι υπάρχει κίνδυνος να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία.

Όλες οι προβλέψεις λένε ότι ο στόχος είναι 35% με 40% του 2019. Άρα, κρίσιμο να ανοίξουν τα ξενοδοχεία, κρίσιμο να γίνουν εμβολιασμοί στο προσωπικό. Κατ’ εξαίρεση, αλλά ας τη δώσουμε αυτή τη δυνατότητα.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να γίνουν, λέτε.

Advertisement

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να γίνουν και να δούμε ένα σχέδιο που θα έχει αρχή, μέση και τέλος, ώστε η ατμομηχανή της οικονομίας μας να μπορέσει τουλάχιστον να αντέξει.

 

ΑΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.