Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δικαστική πίεση για τα αρχεία Έπσταϊν: Δικαστής ζητά αποχαρακτηρισμό εγγράφων με αναφορές στον Τραμπ

Published

on

Νέες εξελίξεις καταγράφονται στην πολύκροτη υπόθεση του Τζέφρι Έπσταϊν, καθώς ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είτε να δώσει στη δημοσιότητα επιπλέον αδημοσίευτα αρχεία είτε να αιτιολογήσει επισήμως γιατί δεν μπορεί να το πράξει.


Η απόφαση αφορά αγωγή που κατέθεσε η δημοσιογράφος και νομική αναλύτρια Κέιτι Φανγκ, η οποία υποστηρίζει ότι το υπουργείο δεν εφάρμοσε ορθά τον νόμο περί διαφάνειας για τα αρχεία Έπσταϊν, διατηρώντας κρίσιμα στοιχεία κρυφά ή με εκτεταμένες διαγραφές.
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της αγωγής, ανάμεσα στα έγγραφα που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί πλήρως περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές αλληλογραφίες σχετικές με καταγγελλόμενα σεξουαλικά εγκλήματα, αλλά και δεκάδες έγγραφα στα οποία γίνεται αναφορά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Ειδικότερα, η αγωγή υποστηρίζει ότι αποκρύφθηκαν 36 έγγραφα που περιέχουν αναφορές στον Αμερικανό πρόεδρο, μεταξύ των οποίων και σημειώσεις του FBI από κατάθεση γυναίκας που ισχυρίζεται ότι, όταν ήταν περίπου 13 ετών, ο Τζέφρι Έπσταϊν την είχε συστήσει στον Τραμπ τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια δέχθηκε σεξουαλική επίθεση. Οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν καταγγελίες της ενάγουσας και δεν έχουν κριθεί δικαστικά.
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, υποστηρίζοντας πως η πλήρης άρση των διαγραφών θα μπορούσε να αποκαλύψει τα στοιχεία θυμάτων και να παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία.


Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στις καταγγελίες που σχετίζονται με τον Έπσταϊν και μέχρι σήμερα δεν έχει κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα που να συνδέεται με την υπόθεση.

Advertisement