Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο “πεδίο μάχης” η Βουλή: Προς ψήφιση η τροπολογία για την ιδιωτική εκπαίδευση – έντονες οι αντιδράσεις!

Δημοσιεύτηκε

στις

Aκόμα μια “μάχη” αναμένεται στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή τη φορά για την έκτακτη τροπολογία σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, που φέρνει προς ψήφιση η  Νίκη Κεραμέως και η ΝΔ

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για «ασφυκτικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, έλλειψη ευελιξίας στα εβδομαδιαία ωρολόγια προγράμματα και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες, περιορισμούς στις δυνατότητες επιπλέον απασχόλησης των εκπαιδευτικών και περιορισμούς στη χρήση εγκαταστάσεων».

Ως στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας ορίζονται οι εξής:

 1. Η απλοποίηση πλαισίου λειτουργίας, η μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στην οργάνωση και λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και η μείωση του κρατικού παρεμβατισμού.
 2. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η στήριξη των εκπαιδευτικών.
 3. Η αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων και η ευελιξία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα οφέλη για τους μαθητές είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς εισάγεται σύστημα αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, ενώ παρέχεται η δυνατότητα για διευρυμένο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, διαμορφωμένο από το σχολείο με ευελιξία, με τη δυνατότητα του σχολείου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία το ανθρώπινο δυναμικό του προς όφελος της παρεχόμενης εκπαίδευσης (π.χ. να προβλέπει τη διδασκαλία μαθημάτων από ειδικότητες συγκεκριμένου κλάδου, να απομακρύνει ακατάλληλο εκπαιδευτικό). Παρέχεται επίσης η δυνατότητα να ορίζει το ίδιο το σχολείο τους διευθυντές και υποδιευθυντές του, και να καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του σχολείου, χωρίς έλεγχο σκοπιμότητας από κρατικούς παράγοντες. Παρέχεται, τέλος, η δυνατότητα για απογευματινές δραστηριότητες αλλά και για δραστηριότητες τους θερινούς μήνες.

Για τους εκπαιδευτικούς, από την άλλη πλευρά, δίνεται η δυνατότητα:

 • Να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) ωραρίου με πρόσθετη αμοιβή.
 • Να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης με πρόσθετη αμοιβή.
 • Να εργάζονται με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου).

Επίσης, προβλέπονται συμβάσεις αορίστου χρόνου για τους εκπαιδευτικούς, ενώ καταργούνται οι συμβάσεις διετίας.

Ακόμη, θεσμοθετείται η συστηματική διδασκαλία των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σχέδιο, μουσική, ξένες γλώσσες), ενώ προβλέπεται η λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και για το σχολικό έτος 2020-2021.

Αντιδράσεις:

«Η κυβέρνηση φέρνει νόμο που αλλάζει άρδην τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και ανατρέπει τα δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» – Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης “Γαλάτεια Καζαντζάκη”

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά από προσχηματικό διάλογο-express και μέσα στο κατακαλόκαιρο φέρνει τη Τρίτη 28/7 στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση νόμο-έκτρωμα για την ιδιωτική εκπαίδευση, νόμο κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες των σχολαρχών. Ούτε παραγγελία να τον είχαν! Συνεχίζει έτσι την πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, την πολιτική της εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων, την πολιτική που απαντά στις ανάγκες των μονοπωλίων- και στην ιδιωτική εκπαίδευση! Έτσι λοιπόν το ν/σ φέρνει:

Α) Ανατροπή εις βάρος των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις. Εδώ πραγματικά οι σχολάρχες θα τρίβουν τα χέρια τους! Και τα λίγα «προνόμια» των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία καταργούνται, οι συμβάσεις τους πλέον θα υπάγονται στο Κοινό Εργατικό Δίκαιο, απελευθερώνονται οι απολύσεις που μπορούν να έρθουν και στα μέσα της χρονιάς, ενώ ο εργοδότης όποια ώρα θέλει μπορεί να αλλάζει ωρομίσθια, ώρες και ωράριο εργασίας και τις απογευματινές ώρες. Βέβαια όλα τα παραπάνω υπό το καθεστώς της γνωστής τρομοκρατίας και εκμετάλλευσης για τον εργαζόμενο που χαρακτηρίζει τη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα.

Γ) Επιπλέον, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα μπορούν να παρέχουν όλη την ημέρα εκπαιδευτικές και μορφωτικές διαδικασίες παντός τύπου (π.χ. αθλητικές ή πολιτιστικές), να λειτουργούν φροντιστηριακές μονάδες (ακόμα και σε αργίες),με τις απογευματινές δραστηριότητες να μην εμπίπτουν πλέον σε κανένα έλεγχο ή δικαιοδοσία από το υπουργείο παιδείας!

Διαφήμιση

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε παντός τύπου εκπαιδευτήρια με τους ανάλογους κανονισμούς λειτουργίας- δυσβάσταχτους για τους εργαζόμενους. Οι τελευταίοι βλέπουν τα εργασιακά τους δικαιώματα να συντρίβονται. Για όποιον γνωρίζει τι αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια ,τις σχεδόν κατά κανόνα παράλογες απαιτήσεις που καλούνται να ικανοποιήσουν, τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, τους χαμηλούς μισθούς και τα ωράρια-λάστιχο ,αυτός ξέρει καλά ότι αυτό το ν/σ έρχεται να τους εξοντώσει ακόμη περισσότερο!

Παράλληλα η υπουργός στη τοποθέτησή της στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υπονόησε ότι το ν/σ αυτό είναι προπομπός γενικότερων αλλαγών στην ιδιωτική εκπαίδευση-δηλαδή και στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Η πολιτική αυτή που προωθείται στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται σε κάθε κοινωνική παροχή, η ίδια πολιτική που υπαγορεύουν τα ιδιωτικά συμφέρονται των μονοπωλίων! Αυτή τη πολιτική εφαρμόζουν με συνέπεια τα αστικά κόμματα που εναλλάσσονται στη κυβέρνηση, είτε έχουν «δεξιό ή αριστερό πρόσωπο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως για να κόψουν κάθε αγωνιστική διάθεση των σωματείων και των εργαζομένων η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε νόμο περιστολής της απόφασης για απεργία και η τωρινή της Ν.Δ. περιστολής της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων. Έρχεται νέα οικονομική κρίση –την οποία η πανδημία επιταχύνει και δεν τη δημιουργεί-και οι εργοδότες παίρνουν τα μέτρα τους!

Αυτή την πολιτική –τη πολιτική της Ε.Ε.- πρέπει οι εργαζόμενοι να ανατρέψουν! Με συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους ,με σωματεία ζωντανά και αγωνιστικά! Με αλλαγή των μαύρων συσχετισμών στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων, την ανατροπή του εργοδοτικού και του κυβερνητικού συνδικαλισμού!

Κάθε ζήτημα που ανοίγει σε εκπαίδευση, υγεία, εργασία κ.α. μας αφορά όλους άμεσα ή έμμεσα, είτε εργαζόμαστε σε αυτό τον τομέα είτε όχι. Μόνη λύση η δημιουργία μιας κοινωνικής συμμαχίας που θα σαρώσει αυτή τη πολιτική και θα διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών! Αν απέδειξε κάτι η συγκυρία της πανδημίας είναι, ότι όταν κριτήριο είναι το ιδιωτικό κέρδος, τότε η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της!

Σαν σωματείο ξέρουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι στους χώρους δουλειάς, τη τρομοκρατία και τους όρους εργασίας, όλα αυτά που προκύπτουν από την απουσία Σ.Σ.Ε. με ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους. Σύμβαση που πρέπει να διεκδικήσουμε ,να επιτύχουμε και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή της στους χώρους δουλειάς. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποφασιστική συμμετοχή των συναδέλφων!

Αυτό το νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, αφορά όλων των κλάδο που πρέπει να είναι ενωμένος και να έχει ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να παλεύει μαζί και με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα!

Διαφήμιση

Να απαιτήσουμε αποφασιστικά:

 • Όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων
 • Όχι στον εκβιασμό για μείωση ωραρίου
 • Καμια βλαπτική μεταβολή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
 • Καμιά αξιολόγηση με επιχειρηματικά κριτήρια
 • Όχι στα παζαρέματα προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων

 

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ , ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

«ΓΑΛΑΤΕΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»