ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν.Ανδρουλάκης από Καστελόριζο: “Η νέα ειδική σχέση με την Τουρκία πρέπει να περιφρουρεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.”
Η νέα ειδική σχέση με την Τουρκία πρέπει να περιφρουρεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στην εκδήλωση τη Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan
ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!
Ο Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι είναι πλέον χίμαιρα κάποιος να πιστεύει στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως υπογράμμισε οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί από την Συμφωνία στο Ελσίνκι το 1999 έχουν αλλάξει, και για αυτό χρειάζεται να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ώστε να διαμορφώσει μία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική.
Ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι, με την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση να είναι εκτός πραγματικότητας, το ρεαλιστικό σενάριο είναι η διαμόρφωση μίας νέας ειδικής σχέσης. Ο πυρήνας αυτής της ειδικής σχέσης θα είναι η οικονομία με την αναβάθμιση της Τελωνειακής Σχέσης. Όμως όπως τόνισε, μέσα σε αυτή τη συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνονται αυτοματοποιημένες κυρώσεις για την Τουρκία οι οποίες θα ενεργοποιούνται αν παραβιάζονται οι αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτονικών χωρών. Αυτό θα διευκόλυνε τη χώρα μας καθώς οι κυρώσεις στο Συμβούλιο απαιτούν ομοφωνία. Στη νέα αυτή ειδική σχέση, ο ευρωβουλευτής πιστεύει ότι, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και ένα πλαίσιο ανάλογο του Ελσίνκι που θα προβλέπει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία εντός ενός χρονικά περιορισμένου διαστήματος, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση να υπάρξει από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για το ίδιο αυτό ζήτημα. Εντός της ίδιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη νέα ειδική σχέση θα πρέπει να διασφαλίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο πολύ αυστηρό ψήφισμα που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα καθώς και στην τροπολογία του για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που ενσωματώθηκε στην Έκθεση για την εμπορεία όπλων προς τρίτες χώρες. Απαντώντας σε ερώτηση του κοινού, επιβεβαίωσε ότι ενώ η τροπολογία έλαβε τη στήριξη από την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, οι Γερμανοί Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, με προεξέχοντα τον κ. Βέμπερ καταψήφισαν την τροπολογία αυτή. Συμπλήρωσε επίσης ότι ενώ στην πρόταση τόσο των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των φιλελευθέρων στο ψήφισμα για την Τουρκία υπήρχε η πρόταση για επιβολή εμπάργκου όπλων, το ΕΡΡ δεν είχε παρόμοια πρόταση και μάλιστα αντέδρασε στο να συμπεριληφθεί στο κοινό ψήφισμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει τελικά σχετική αναφορά.
Τέλος ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοικτούς διαύλους με την Κοινωνία των Πολιτών στην Τουρκία που αντιτίθεται στον εθνικιστικό παροξυσμό και τις αυταρχικές τακτικές και επιζητά ειρήνη και ευημερία για την περιοχή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο HDP και τον πρώην Πρόεδρο του Σαλαχαντίν Ντεμιρτάς ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016.