Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Νίκος Ανδρουλάκης: “Να διερευνηθούν οι ευθύνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-Μέχρι 17/01 έλεγε πως ο ιός δεν μεταφέρεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο!”

Published

on

Το ευρωπαϊκό πεδίο αντιμετώπισης των οικονομικών και υγειονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού ανέπτυξαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» οι ευρωβουλευτές Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και Νίκος Ανδρουλάκης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με την κ. Ασημακοπούλου, αν και η ΕΕ «ξεκίνησε ζορισμένα» την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, πλέον «μπήκαν οι σωστές προτεραιότητας. Κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Έγιναν αρκετά σημαντικά βήματα, υπάρχουν κι άλλα να γίνουν».

«Η πολιτική της υγείας είναι εθνική αρμοδιότητα ακόμα. Όμως αναδείχθηκε από την κρίση ότι χρειάζεται ένας συντονισμός παραπάνω. Να υπάρχει επαρκές υγειονομικό υλικό για τα κράτη μέλη» σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας από τα κράτη-μέλη «κάτι που χρειάζεται χρήματα».

«Πρέπει γρήγορα να φροντίσουμε από απλουστευμένες διαδικασίες τα χρήματα να φθάσουν στα κράτη» πρόσθεσε σχετικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης, υπογράμμισε την ανάγκη, μετά την πανδημία να διερευνυθούν και οι ευθύνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος «μέχρι τις 17 Ιανουαρίου έλεγε ότι δεν μεταφέρεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Στο οικονομικό πεδίο, υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποίησε τα ευεργετήματα των ταμείων που εξαγγέλθηκαν, λόγω του χαμηλού επιτοκίου, επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο που ενυπάρχει από το ενδεχόμενο μεγάλου δανεισμού.

«Εμείς εξαρχής στηρίξαμε πολιτική ευρωομολόγου. Για να υπάρξει μια πιο άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της συμμετρικής κρίσης της πανδημίας με συμμετρικές λύσεις και όχι με ασύμμετρες. Τώρα, το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ανακοινωθεί πρέπει να έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων και όχι δανείων, γιατί εάν πάρουμε πολλά δάνεια, θα αυξηθεί ραγδαία το δημόσιο χρέος. Έτσι, μπορεί μετά από ενάμιση χρόνο, με κρίση στις αγορές και ανεμική ανάπτυξη, να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας και να πάμε σε μνημόνιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία επιδοτεί μεγάλες γερμανικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, κάτι που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Ελλάδας είναι να έχει τη θέση που είχαν οι άλλοι παλαιότερα για εμάς. Δηλαδή να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια και τα ευρωπαϊκά χρήματα να πάνε μόνο σε ζημιές. Διότι, αν πάρουν μεγάλες πολυεθνικές ισχυρές κρατικές επιδοτήσεις χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, τότε θα ζήσουμε εσωτερικούς ιμπεριαλισμούς».

Την ανάγκη για «γενναίες ευρωπαϊκές παρεμβάσεις» στο θέμα της οικονομίας.υποστήριξε ο κ. Βερναρδάκης.

«Θα χρειαστούν έντονες αναδιανεμητικές πολιτικές. Οι κρίσεις πάντοτε λύνονται με μια γενναία κρατική παρέμβαση με αναδιανομή πόρων και διάθεση μέσων» ανέφερε.

Παράλληλα επίσημανε ότι πρέπει να υπάρξει  αμοιβαιοποίηση του χρέους σε επίπεδο Ευρώπης, καθώς «αυτή τη στιγμή συντελείται η καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας».

Τέλος, κριτίκαρε το γεγονός πως στην Ευρώπη υπάρχει «μοντέλο ενίσχυσης της φαρμακοβιομηχανίας και όχι της ανάπτυξης έρευνας», λέγοντας πως αν είχε εμπεδωθεί το θέμα της έρευνας, θα υπήρχε καλύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού.