ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Λαγός για Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: “Είναι ηθικό καθήκον η αποπομπή της Τουρκιάς από την UNESCO”
*O Νίκος Λαγός είναι φοιτητής Νομικής, μέλος της νέας γενιάς του Κινήματος Αλλαγής και στέλεχος της Τ.Ο. Ιλίου & του Τομέα Προστασίας του Πολίτη.
Ας μιλήσουμε επιτέλους, όλοι οι λαοί που υπέστησαν πολιτικές βίας, γενοκτονίας βίας, είχαν μια ημέρα μνήμης. Εμείς επί 80 χρόνια δεν είχαμε μια ημέρα μνήμης για τους νεκρούς μας. Αυτό το κενό καλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 1994 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου ορίζοντας την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας . Το ποντιακό ζήτημα έγινε εθνικό, ευρωπαϊκό, διεθνές ζήτημα.
Για να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωριστεί η γενοκτονία από τους Toύρκους θα πρέπει να εκδημοκρατιστεί η Τουρκία, διότι οι πόντιοι όπως και οι Aρμένιοι δεν ήταν μειονότητες αλλά αυτόχθονες λαοί της περιοχής. Ένα καλό μάθημα για την Ευρώπη είναι να καταλάβει τι εννοούμε όταν ζητάμε τον εκδημοκρατισμό της Τουρκιάς. Δεν ζητάμε την εναλλαγή σουλτάνων από τον Kεμαλισμο στο φανατικό Ισλάμ. Ζητάμε το πέρασμα στην δημοκρατία, οπού θα εκφράζονται τα δικαιώματα όλων των λαών στη Μ.Ασία. Ο στόχος είναι να αποτραπεί ο εθνικός αφανισμός των ποντίων. Είναι ηθικό χρέος των αρμοδίων η αποπομπή της Τουρκιάς από την UNESCO. Οι πόντιοι είναι ένας λαός με αρχές και άξιες. Με πρώτη άξια τον σεβασμό της ζωής. Οι Νεότουρκοι είναι λάτρεις του θανάτου διότι ο κεμαλισμος είναι ιδεολογία του θανάτου όπως και ο ναζισμός. Γνωστές και οι δυο στους Έλληνες για τις γενοκτονίες τους.
Ο πόντος ήταν μεγάλο κέντρο πολιτισμού που επέδρασε πολύ στον εξανθρωπισμό της περιοχής και στην ευρωπαϊκή ταυτότητα. Από την βιβλιοθήκη του Άγιου Μάρκου στην Βενετία διασώθηκε όλη η ιστορία καθώς διασώθηκαν όλα τα βιβλία του πόντου από τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο. Εκεί έμαθε ελληνικά ο Έρασμος. Σήμερα εξυμνούμε τον μαθητή Έρασμο αλλά όχι τον Βησσαρίων. Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τον πόντο και την πολιτιστική προσφορά του. Στα σχολικά εγχειρίδια υπήρξαν δυο μεγάλοι πρωτοστάτες για την ελληνική επανάσταση ο ένας ήταν ο θ. Κολοκοτρώνης και ο άλλος ο Υψηλάντης ο Τραπεζούντιος. Είναι μεγάλη η συμβολή και η παρακαταθήκη των ποντίων για την αναγέννηση και τον εξανθρωπισμό του έθνους.
Το Ποντιακό είναι ένα ζήτημα του μέλλοντος δεν τέλειωσε με την μέρα μνήμης, είναι αγώνας για την ανάκτηση της ταυτότητας των ποντίων. Είναι και αυτός ένας διαρκής αγώνας.
ΑΝ ΚΡΟΥΩ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΩ ΣΕ ΘΑ ΛΕΓΝΕΜΕ ΕΝ ΦΟΝΕΑΣ ΚΙ ΚΡΟΥΩ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΝΩ ΣΕ ΘΑ ΛΕΓΝΕΜΕ ΕΦΟΒΕΘΑ ΚΑΛΙΟΝ ΟΥΚ ΣΚΟΤΩΝΩΣΕ ΣΕ ΚΑΙ ΑΣ ΛΕΓΝΕΜΕ ΕΦΟΒΕΘΑ.