Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνής κατακραυγή της Τουρκίας για την Αγιά-Σοφιά: Η UNESCO δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα

Published

on

Σύμφωνα με πληροφορίες του “The Socialist” , η UNESCO δεν έχει πει την τελευταία της κουβέντα επί του θέματος. Κυρώσεις σε διεθνές επίπεδο και απομόνωση της Τουρκίας από το παγκόσμιο στερέωμα, είναι μερικές από τις “συνέπειες” που θα έχει η Τουρκία μετά την απόφαση του ΣτΕ της γείτονος χώρας να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά σε τζαμί.

Μιλώντας με υψηλά ιστάμενο στέλεχος της UNESCO και Ευρωπαίους διπλωμάτες, το ζήτημα με την Αγιά-Σοφιά όχι μόνο δεν θεωρείται λήξαν, μα θα “πυροδοτήσει” διεθνείς αντιδράσεις που θα φέρουν την Τουρκία στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Μετά την προσπάθεια να “εργαλειοποιήσει” το μεταναστευτικό, μετά την αποτυχημένη έκβαση στο πολύπαθο “θέατρο του Συριακού μετώπου” και την αποτυχημένη Τουρκο-Λιβυκή συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, ο Τούρκος δικτάτορας, Ερντογάν, κάνει ότι μπορεί για να ξανακερδίσει τις εντυπώσεις σε εγχώριο επίπεδο και να επαναφέρει τα ποσοστά δημοφιλίας του εκεί που ήταν πριν από όλα αυτά. Οι αντιδράσεις είναι έντονες σε διεθνές επίπεδο και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα “κάνει πίσω” την τελευταία στιγμή η Τουρκική κυβέρνηση μα σίγουρα ξέρουμε πως το τίμημα αυτού του “επικοινωνιακού σόου” θα είναι βαρύ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της UNESCO.

Χαρακτηριστικές οι παγκόσμιες αντιδράσεις για το ζήτημα:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία

Eξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της Τουρκίας να ανακαλέσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας στο μουσείο, κατηγορώντας την ότι αγνόησε τις φωνές εκατομμυρίων Χριστιανών.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προηγουμένως προέτρεψε την προσοχή σε εκκλήσεις για αλλαγή του καθεστώτος του ιστορικού πρώην καθεδρικού ναού και ο Ρώσος Πατριάρχης Κιρίλ είπε ότι «ανησυχεί βαθιά» για μια τέτοια πιθανή κίνηση και την χαρακτήρισε «απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό».

Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,

ο πνευματικός αρχηγός περίπου 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως και εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, είπε ότι η μετατροπή του σε τζαμί θα απογοητεύσει τους Χριστιανούς και θα «σπάσει» την Ανατολή και τη Δύση.

ΟΥΝΕΣΚΟ
Η UNESCO ανέφερε ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα επανεξετάσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι είναι “λυπηρό το γεγονός ότι η τουρκική απόφαση δεν αποτέλεσε αντικείμενο διαλόγου ή κοινοποίησης εκ των προτέρων”.

Advertisement

“Η ΟΥΝΕΣΚΟ καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν ένα διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφύγουν ένα βήμα πίσω από την παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς της οποίας η διαφύλαξη θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη σύνοδό της”, δήλωσε ο πολιτιστικός φορέας του Ηνωμένου Έθνους σε μια δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell χαρακτήρισε την απόφαση “λυπηρή”.

“Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας να ανατρέψει μία από τις σύγχρονες αποφάσεις ορόσημο της Τουρκίας και η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν να θέσει το μνημείο υπό τη διαχείριση της Προεδρίας Θρησκευτικών Υποθέσεων είναι λυπηρή”, ανέφερε σε δήλωση.

Κύπρος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, Ελληνοκύπριος, δημοσίευσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter ότι η Κύπρος “καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Αγίας Σοφίας στην προσπάθειά της να αποσπάσει την εγχώρια γνώμη και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις”.

Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής
“Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας”, ανέφερε σε δήλωση ο Morgan Ortagus, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

“Κατανοούμε ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για συνεχή επιτήρηση της Αγίας Σοφίας για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια για όλους”.

Ελλάδα
Η Ελλάδα χαρακτήρισε την κίνηση της Τουρκίας «ανοιχτή πρόκληση στον πολιτισμένο κόσμο».

Advertisement

“Ο εθνικισμός που επέδειξε ο Ερντογάν … παίρνει τη χώρα του πίσω έξι αιώνες”, ανέφερε σε δήλωση η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία σε συνέχεια των δηλώσεών της είπε επίσης ότι η δικαστική απόφαση “επιβεβαιώνει απολύτως ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη” στην Τουρκία.

Ρωσία
Ο Βλαντιμίρ Ντζαμπαρόφ, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο ρωσικό ανώτερο κοινοβούλιο, χαρακτήρισε την ενέργεια “λάθος”.

“Η μετατροπή του σε τζαμί δεν θα κάνει τίποτα για τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν φέρνει κοντά τα έθνη, αλλά αντίθετα τα φέρνει σε σύγκρουση”, είπε.