ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“1989: Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και ΝΔ έσυραν τον Ανδρέα στο ειδικό δικαστήριο με στόχο την εξόντωση του ΠΑΣΟΚ. Δεν τα κατάφεραν!”

Επειδή πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν τι έγινε το 1989 στη χώρα μας οφείλουμε να αποσαφηνίσουμε τα γεγονότα!

Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές χωρίς όμως να έχει απόλυτη πλειοψηφία. Το 45% σχεδόν που πήρε η παράταξη τους μεταφραζόταν σε 145 βουλευτικές έδρες. Ο Συνασπισμός της Αριστεράς & της προόδου ως Τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας με επικεφαλής τον Χαρίλαο Φλωράκη και 28 βουλευτικές έδρες μετά από διαβουλεύσεις 20 ημερών συνεργάστηκε με βάση προγραμματική συμφωνία με την δεξιά για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αυτό που τους ένωσε ήταν ο κοινός εχθρός κι η επιθυμία εξόντωσης του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρεα Παπανδρέου και στον βωμό αυτόν δημιουργήθηκε μια παρά φύση συνεργασία με πρωθυπουργό τον κο Τζανετάκη.

Σαφώς οι αντί διαμέτρου πολιτικές δυνάμεις που δεν είχαν κοινή συνισταμένη και ίδια πιστεύω κρατήθηκαν στην εξουσία για 4 χρόνια μέχρι το 1993 όπου το ΠΑΣΟΚ γύρισε το ρου της πολιτικής ιστορίας της χώρας και καθιερώθηκε ξανά ως η πλειοψηφούσα προοδευτική δύναμη. Η αριστερά μετέπειτα σπάστηκε σε δυο κομμάτια, το ΚΚΕ που το αποτελούσαν όσοι από την αρχή δεν ήθελαν την σύμπραξη με τη ΝΔ και το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ που ήταν οι εκφραστές της συγκυβέρνησης με την οικογένεια Μητσοτακη για να διαλύσουν τον Ανδρέα και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά που γράφω παραπάνω έχουν μια αντικειμενικότητα και αποτελούν καταγραφή πολιτικών γεγονότων στη χώρα μας και δύσκολα επιδέχονται αμφισβήτηση… Για να το κάνουμε πολύ πιο απλό για όσους ακούν σήμερα τον Τσίπρα να μιλάει για νέο 89 στη χώρα πρέπει να τους πούμε ότι ο Τσίπρας ήταν μέλος της νεολαίας συνασπισμού εκείνη την εποχή.

Πολλοί βουλευτές του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ήταν όχι μόνο απλά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης Τζανετάκη οι οποίοι ακούγοντας τον ηγέτη τους σήμερα να μιλάει για νέο 89 απορώ γιατί χειροκρότησαν. Πολλοί βουλευτές του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και ένθερμοι υποστηρικτές του Ανδρέα το 1989 και χειροκρότησαν τον Αλέξη από κοινού με αυτούς που τους είχαν στο κάδρο ξεχνώντας την πολιτική τους παρακαταθήκη. Εάν αυτό δεν είναι προκλητικό και συγχρόνως πολιτική ανωμαλία τότε τι είναι;;;;;

Μόνο ως πλήρωμα του Οδυσσέα που πέρασαν από τους λωτοφάγους μπορούν να χαρακτηριστούν οι σημερινοί χειροκροτητές του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΙΡΑΛΗΣ – Μέλος κεντρικής Επιτροπής ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Related posts
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ.Γεννηματά: "Αυτό είναι το μοντέλο για άνοιγμα με ασφάλεια που προτείνουμε"

Δήλωση-παρέμβαση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ για επιδότηση Aegean: "Ναι υπό 2 βασικές προϋποθέσεις" -"Μακάρι η κυβέρνηση να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για τους μικρομεσαίους"

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής για την…
Read more
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώστας Σκανδαλίδης: "Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να πορεύεται χωρίς σχέδιο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα."

Σε ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής του Κινήματος…
Read more