Nίκος Βούτσης: “Δεν υπάρχει αδίκημα για την επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Follie Follie”

Συνέντευξη του τ. Προέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Βούτση, στην ιστοσελίδα PIPERATA.GR και τον δημοσιογράφο Σωτήρη Γιατζόγλου

Ο Βούτσης για την προσαγωγή του γιου του: Δεν είχε καμία σχέση με τα  επεισόδια στην Κουμουνδούρου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Δεν υπάρχει αδίκημα για την επιτροπή κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της Follie Follie

 

  • Θέλω να κρούσω τον «κώδωνα του κινδύνου» για ενδεχόμενη μετάλλαξη της Δημοκρατίας, στην πλευρά των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών και όχι μόνο, στο βαθμό που συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί, να αξιοποιεί την πανδημία, για να περνάει τα μέτρα που περνάει.
  • Η κυβέρνηση, παρότι πολλές φορές είχε δεσμευτεί στην πρώτη φάση της πανδημίας να φέρνει μόνο νομοθετήματα που αφορούν στην πανδημία, τώρα στη δεύτερη φάση κυρίως, έχει βρει την ευκαιρία – κυριολεκτικά – αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, να χρησιμοποιήσει και να αξιοποιήσει την συρρικνωμένη λειτουργία του κοινοβουλίου για να περνάει νομοθετήματα που αφορούν σε συρρίκνωση δικαιωμάτων, ελευθεριών, επαγγελματικών δικαιωμάτων μισθολογικών ζητημάτων, εργασιακών εγγυήσεων.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται και κινείται πάνω στις ράγες της ριζοσπαστικής σύγχρονης Αριστεράς. Είναι ένα ανοιχτό κόμμα προς όλες τις συγγενείς δυνάμεις για συμμαχίες, για συνεργασίες… Είναι η «καρδιά» – θα έλεγα-  ή η «ραχοκοκαλιά» όπως λένε πολλοί, της ευρύτερης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, από πλευράς εκλογικής επιρροής. Αλλά ως κόμμα, προφανώς είναι – και νομίζω σωστά είναι και θα συνεχίσει να είναι – ένα κόμμα της σύγχρονης, ανοιχτής Αριστεράς.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το κέντρο – όχι μόνο εκλογικά – μιας ελκτικής δύναμης για ισότιμες συνεργασίες με κόμματα τα οποία είτε είναι εντός είτε και εκτός Βουλής και κινούνται σε αυτό τον αστερισμό. Από οικολόγους-πράσινους, κεντροαριστερές δυνάμεις, ενδεχομένως το ΚΙΝΑΛ και άλλα κόμματα που είναι μέσα στη Βουλή. Το ΜέΡΑ25, γιατί όχι και το ΚΚΕ – αν προσέτρεχε σε ένα τέτοιο διάλογο.
  • Λυπάμαι πολύ, αλλά όταν βλέπει κανείς την στάση που κράτησαν ορισμένα Μέσα ενημέρωσης – και μάλιστα συγκεκριμένα Μέσα – και όταν βλέπει κανείς τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ενσωματώνει, αποδέχεται και σπουδαιολογεί μια υπόθεση σαν αυτή της folli follie, όταν βλέπει κανείς ότι «βράζει» το πολιτικό σκηνικό, πραγματικά είναι να απορεί για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου…
  • Σήμερα είναι σαφές, ότι είναι μια υπόθεση η οποία δεν έχει καμία βάση. Απαντήθηκε – και μάλιστα με προσφυγή στη δικαιοσύνη – από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρονται από ένα στέλεχος της folli follie, να ενδιαφέρονται με ένα τρόπο έτσι ώστε να καθυστερήσουν έλεγχοι. Και απορώ, πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι ότι έχει υπάρξει ήδη απόφαση της δικαιοσύνης, που δεν καταμαρτυρά καθυστερήσεις στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Άρα δεν υπάρχει τέτοιο αντικείμενο ή τέτοιο υπό αίρεση ζήτημα και αδίκημα, πόσο μάλλον όταν έχει διευκρινιστεί και δημόσια ότι δεν υπήρξε καμία τροπολογία – ιδιαίτερα – που να ενισχύει τη folli follie αλλά αντίθετα, οι ρυθμίσεις που υπήρξαν τότε και άλλες δύο φορές μετά και επί Νέας Δημοκρατίας, επανήλθαν στη Βουλή διότι αφορούσαν έναν πολύ ευρύτερο κλάδο μες στο αεροδρόμιο.
  • Μέσα σε ένα τόσο διευκρινισμένο λοιπόν τοπίο, το να υπάρχει η εσκεμμένη σπουδαιολόγηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει για μια ακόμη φορά, προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από τα πολύ κρίσιμα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής… Για αδιαφάνεια, για πλήγματα στην Δημοκρατία και για προβλήματα στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, στη διάρκεια της πανδημίας. Θέματα που πρέπει να εξεταστούν σε μία προ-ημερησίας συζήτηση που θα γίνει με το νέο χρόνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ