Νομοσχέδιο για πορείες: “Το ΚΙΝΑΛ δεν παίζει ούτε το παιχνίδι της Δεξιάς ούτε του ΣΥΡΙΖΑ”

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Το νομοσχέδιο για τις πορείες έχει φέρει αναστάτωση στις τάξεις των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής. Μια αναστάτωση που περισσότερο θα λέγαμε πως προέκυψε από εξωτερικούς παράγοντες και πολύ λιγότερο από εσωτερικούς.

Ποιοί είναι οι “εξωτερικοί παράγοντες”: 

Πρώτον και κύριον, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που βρήκαν την ευκαιρία να φωνάξουν ψευδώς “σας τα λέγαμε” και να υποκινήσουν την γνωστή “μουρμούρα” του χώρου της κεντροαριστεράς που δεν θέλουν ουδέποτε να ζήσουν Σαμαρο-Βενιζελικές Κυβερνήσεις. Στη συνέχεια, ακόμα και η ίδια η ΝΔ, έδωσε στη δημοσίοτητα μέσω των “επιδοτούμενων” ΜΜΕ της, τίτλους όπως : “Το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει το Νομοσχέδιο της ΝΔ για τις πορείες”-ΠΡΑΓΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΨΕΥΔΕΣ, αφού όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια του άρθρου, μιλάμε πλέον για 2 διαφορετικά νομοσχέδια στην ουσία τους. Το 1ο της ΝΔ, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό, το 2ο , αυτό που προέκυψε με τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ, εξευρωπαϊσμένο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημοκρατικό δικαίωμα του “συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι”.

Ποιοι είναι οι “εσωτερικοί  παράγοντες”: 

H αιώνια εσωστρέφεια του χώρου της Κεντροαριστεράς. Αυτοί που χρησιμοποιούν ως επιχείρημα (δικαίως;) τη  φράση : “Με τόσα που έχουν βγει στην επιφάνεια για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι δυνατόν το ΚΙΝΑΛ να έχει πάρει μόνο 1,5% + στις δημοσκοπήσεις και να είναι με το ζόρι 3ο κόμμα;”. Παιδαριώδης τρόπος σκέψης που δεν συνάδει με το ψηφοφορικό κοινό του Κινήματος Αλλαγής μα με την ανυπομονησία του λαϊκισμού που διέπει άλλα κόμματα του κοινοβουλίου. Οι δημοσκοπήσεις , έχουν γίνει περίπου 10 σε 1 μήνα σκεφτείτε πόσο προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη, είναι εργαλεία μέτρησης προθέσεως ψήφου τη δεδομένη στιγμή. Και η δεδομένη στιγμή είναι σε κατάσταση πολιτικής αποσύνθεσης και αβεβαιότητας για την κοινωνία και την οικονομία του αύριο. Άσε τον φόβο για την ίδια μας την ζωή στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού. Μια εσωστρέφεια λοιπόν που “περιμένει στη γωνία” την ηγεσία για παν ενδεχόμενο και ανυπομονεί να πει στον διπλανό του “σύντροφο”: “Στα λεγα εγώ”. Κολοκύθια-Τούμπανα δηλαδή.

Τι συμβαίνει ακριβώς με το Νομοσχέδιο για τις πορείες; 

Καλό θα είναι να μην παίζουμε το παιχνίδι είτε της Δεξιάς είτε του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες. Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ούτε δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας ούτε λαϊκιστής σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος διαβάσει το νομοσχέδιο για τις πορείες πριν και το μελετήσει μετά από τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά νομοσχέδια. Το ένα ήταν συντηρητικό αυταρχικό που έπνιγε στα δικαιώματα του πολίτη. Το άλλο διασφαλίζει τόσο το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι πόσο και την δυναμική που πρέπει να έχει σε μία Δημοκρατία η έννοια και η ουσία της διαδήλωσης.

Συγκεκριμένα:

Ειδικότερα:

1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.

Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του Προέδρου Πρωτοδικών.

2. Ως προς τη διάλυση μιας εν εξελίξει συνάθροισης:

Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.

Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η «σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα πρωτοδικών».

3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:

Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.

Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.

4. Αυθόρμητη συνάθροιση:

Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.

Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ’ εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα πρωτοδικών.

5. Αστική ευθύνη διοργανωτή:

Συνεχίζουμε να αξιώνουμε την απόσυρση της διάταξης για αστική ευθύνη των διοργανωτών της διαδήλωσης, που μάλιστα καλούνται να αποδείξουν οι ίδιοι ότι είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης. Προς τον σκοπό αυτό θα καταθέσουμε και τροπολογία που θα καταργεί την αδικαιολόγητη και υπέρμετρα αυστηρή αυτή ρύθμιση.

Συμπερασματικά: Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μια δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην περιστολή του δικαιώματος της συνάθροισης.

Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ