ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ
Ο “γρίφος” του Κινήματος Αλλαγής – Το “αγκάθι” των δημοσκοπήσεων
«Φωτιά» στην προεκλογική κούρσα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής έβαλαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις ενόψει της αναμέτρησης της 5ης Δεκεμβρίου αλλά και η αντιπαράθεση σχετικά με τον αριθμό και τον τρόπο οργάνωσης των τηλεοπτικών συζητήσεων (debates).
Οι δημοσκοπήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του δημόσιου σχολιασμού για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.
«Ενας αριθμός ψηφοφόρων λίγο πάνω-λίγο κάτω από τις 250.000 τώρα φαίνεται ρεαλιστικός» εκτιμά, αλλά αμέσως σπεύδει να εισάγει την αβεβαιότητα, επισημαίνοντας τρείς αστερίσκους: την εξέλιξη της πανδημίας, τον καιρό, καθώς το εκλογικό σώμα του ΚΙΝΑΛ είναι αρκετά γηρασμένο και τέλος, μια χθεσινή απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα μ΄αυτήν, το Μητρώο Μελών και Φίλων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές θα κρατηθεί και θα ελεγχθεί μετεκλογικά από την Επιτροπή για τυχόν παρασπονδίες, μια παράμετρος που μάλλον αναμένεται να περιορίσει τη συμμετοχή ψηφοφόρων από άλλα κόμματα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, για τη στήριξη υποψηφίων.
Στις δυσκολίες για την εκτίμηση του εκλογικού σώματος προστίθεται μια επίσης άβολη πραγματικότητα: η μικρή λόγω εκλογικού μεγέθους αντιπροσώπευση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στο συνολικό δείγμα μιας δημοσκόπησης. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες έρευνες, το δείγμα, οι πολίτες δηλαδή που συμμετέχουν στην έρευνα, ύστερα από τη στάθμιση με διάφορα κριτήρια (φύλο, ηλικία, κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, κλπ) οριακά ξεπερνά τους 1.000. Απ΄αυτούς, ένα υποσύνολο κοντά στο 8% δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή 80 πολίτες
Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ
Το κόμμα ξεκαθαρίζει «η σημερινή παρέμβασή μας δεν αφορά σε καμία περίπτωση τις αναφορές δημοσκοπικών εταιρειών στους 6 υποψηφίους για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής».
Και διευκρινίζει πως αφορά «αποκλειστικά και μόνο τις αναφορές τους στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη».
Συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «εδώ και καιρό, συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες – που συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και προγράμματα οργανισμών – επιχειρούν συστηματικά να παρουσιάσουν το Κίνημα Αλλαγής, το ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα τη Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη, ως ιδεολογικό και προγραμματικό δορυφορικό σχήμα της ΝΔ. Με υποταγμένο σε αυτήν, στρατηγικό και πολιτικό λόγο».
Η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζει πως «το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, ως ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό ρεύμα, είναι και θα είναι οριοθετημένο απόλυτα απέναντι στη δεξιά».
Αναφέρει ότι οι ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου του κόμματος, «μετά την εισήγηση της αείμνηστης Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο: πολιτική ενότητα, αυτόνομη πορεία, προοδευτική ταυτότητα, πρωταγωνιστικός ρόλος στις εξελίξεις».
Και εξηγεί ότι αυτό σημαίνει «ανοιχτό μέτωπο τόσο απέναντι στη ΝΔ, όσο και απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν θα γίνουμε ποτέ δεκανίκι κανενός», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.