‘’Ο κατήφορος της βίας’’ -Γράφει ο Βασίλης Οικονόμου

Ο Βασίλης Οικονόμου είναι Αρχαιολόγος-Ιστορικός και Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων

Η αδικαιολόγητη  βία από αστυνομικούς το απόγευμα της περασμένης Κυριακής σε πολίτες στη Νέα Σμύρνη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Η απάντηση σε αυτές τις πρακτικές ήταν το μαζικό κύμα συμπαράστασης προς τον άνθρωπο που υπέστη τον άγριο ξυλοδαρμό ενώ ταυτόχρονα φάνηκε και η αγανάκτηση του κόσμου που βιώνει συνεχόμενα περιστατικά βίας από αυτούς που υποτίθεται ότι έχουν το καθήκον να τους προστατεύουν. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν ‘’τσουβαλιάζουμε’’ όλους τους αστυνομικούς, είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι ένα μέρος τους δεν κάνει σωστά τη δουλειά τους και προφανώς δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους.

Δεν είναι δυνατό εν έτει 2021 σε μια δημοκρατική χώρα οι πολίτες να φοβούνται να κυκλοφορήσουν και να ζουν σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπου και η παραμικρή κίνηση τους μπορεί να χαρακτηριστεί δυνητικά επιλήψιμη.

Οι συνθήκες της πανδημίας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την καταστολή που εφαρμόζεται. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σαφή επιλογή της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε μια σειρά από πολιτικές που προωθεί. Η κυβέρνηση μπροστά στην αδυναμία της επιλέγει να βάλει στο στόχαστρο ομάδες πολιτών, πρώτα ξεκίνησε με τη νεολαία που ευθύνονταν δήθεν για την εξάπλωση του κορωνοϊού την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου,  στην πορεία στο προσκήνιο μπήκαν οι εργαζόμενοι που δήθεν δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του ιού και πρόσφατα άρχισαν να ευθύνονται οι άνθρωποι που βγαίνουν μια βόλτα στα πάρκα να ξεσκάσουν από τα παρατεταμένα lockdown.

Για όλα τα προβλήματα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση. Αστεία και λυπηρή λογική συγχρόνως. Για να επιστρέψουμε στα γεγονότα των ημερών, χθες σε μια πορεία που ξεκίνησε ειρηνικά στη Νέα Σμύρνη, έγιναν επεισόδια από ορισμένους,  με τον άγριο τραυματισμό ενός αστυνομικού. Αυτή η επίθεση  είναι απαράδεκτη και σαφώς καταδικαστέα. Η απάντηση στα φαινόμενα αστυνομικής ωμής βίας δεν μπορεί να είναι η βία.

Έχει ανοίξει ένας φαύλος κύκλος και θα πρέπει να μπει ένα stop. Την ίδια μέρα με την άγρια επίθεση σε αστυνομικό, είδαμε άλλους συναδέλφους του να προχωρούν σε ξυλοδαρμό ενός πολίτη σε κατάστημα, να χαστουκίζουν μια κοπέλα μπροστά σε κάμερα ενώ σε άλλο σημείο ακούγονται σε βίντεο να λένε «Πάμε να τους γ@&$με, να τους σκοτώσουμε». Δεν πρέπει να κατρακυλήσουμε σε μια σύγκρουση που μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για όλους και όλες.  Στην κοινωνία δεν πρέπει να επικρατήσει ο διχασμός.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης έσπειραν τους ανέμους και άρχισαν να θερίζουν τις θύελλες, με το θυμό και την απογοήτευση του κόσμου να γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς. Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν ευθύνες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και από τη στιγμή που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στον ορίζοντα, επιβάλλεται ο πρωθυπουργός να τον αποπέμψει από την θέση του.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και  να παραδεχτεί τα λάθη της  για να υπάρξει εκτόνωση στην κατάσταση. Δεν είναι η ώρα για να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροατηρίου της, έχει χρέος όμως να διαχειριστεί αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μην είναι προτεραιότητα της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ