Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O. Γεροβασίλη: Ο προϋπολογισμός ενός ανέμελου Πρωθυπουργού: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τη Χώρα σε χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία

Published

on

O. Γεροβασίλη: Ο προϋπολογισμός ενός ανέμελου Πρωθυπουργού: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τη Χώρα σε χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία

Ο προϋπολογισμός ενός ανέμελου Πρωθυπουργού: 

Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τη Χώρα σε χρεοκοπία για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία.

Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, Γραμματέα της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτή Άρτας, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό

Με τον προϋπολογισμό που συζητείται σήμερα βλέπουμε το σχέδιο της Κυβέρνησης για το 2021. Αντιλαμβανόμαστε ότι με πρόβλεψη για ύφεση 10,5% και το Δημόσιο Χρέος στο 208% του ΑΕΠ, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μας οδηγήσει μέσα σε μια δεκαετία για δεύτερη φορά στη χρεοκοπία. Ήταν μοιραίο να φτάσουμε εδώ; Η απάντηση είναι σαφώς όχι. Χωρίς στήριξη στην υγεία, στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις αφήσατε τη χώρα στην τύχη της. Τα ολοκληρωμένα προγράμματα Μένουμε Όρθιοι Ι και ΙΙ που προτείναμε θα ήταν ανάχωμα στην ύφεση.  Ιδίως αφού σας αφήσαμε 37 δις και βγάλαμε τη Χώρα από τα Μνημόνια. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση λειτούργησε ιδεοληπτικά και όχι ορθολογικά.

Το ιδεολογικό βέβαια πρόσημο της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφές. Τα στελέχη της δήλωναν ότι η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά σε μεγαλύτερα, συγκεντρωτικά σχήματα. Εξ ου και τα click away…

Και βέβαια η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα τρέφεται από την πανδημία: βλέπε σχέδιο Πισσαρίδη. Ήδη ο προϋπολογισμός του 2020 στρεφόταν κατά του κοινωνικού κράτους, με πολιτικές έντασης των ανισοτήτων. Για παράδειγμα, καταργήσατε το κοινωνικό μέρισμα για 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Μειώσατε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ τα προνοιακά, οικογενειακά και κοινωνικά επιδόματα κλπ.

Ο προϋπολογισμός του 2021, βρίσκει τη χώρα να μαστίζεται από την πανδημία, με 3.472 νεκρούς από κορωνοϊό μέχρι χτες και με συντελεστή θνητότητας που διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά. Κατά την άποψή σας, βέβαια, φταίνε οι πολίτες ή και ο χαρακτήρας τους, όπως είπε ο Υπουργός σας, κος Γεωργιάδης, για τη δραματική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Για την ανεργία φταίνε οι πολίτες, αφού δεν γράφουν, λέτε, καλά βιογραφικά.

Advertisement

Ταυτόχρονα, είμαστε στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε. σε δαπάνες για την υγεία και πρωταθλητές στην ύφεση με 11,7% στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Λογικό, αφού στην Ε.Ε. και άλλες Κυβερνήσεις είναι νεοφιλελεύθερες, δεν δηλώσαν όμως «ανέμελοι» και «εφησυχασμένοι» αλλά έδρασαν εμπροσθοβαρώς.

Εσείς, για το 2021 προβλέπετε 600 εκατομμύρια Ευρώ λιγότερα για την Υγεία. Εν μέσω τραγωδίας, με 100 νεκρούς την μέρα δεν προβλέπετε προσλήψεις υγειονομικών! Δεν έχετε ενσυναίσθηση αλλά ούτε και συναίσθηση.

Το ΕΣΥ καταρρέει. Αν άντεξε μέχρι πρότινος το ΕΣΥ, αυτό οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το ενίσχυσε με 19.500 υγειονομικούς και αύξησε τον προϋπολογισμό του, παρά τα  Μνημόνια. Παρά τις ανάγκες στην Παιδεία, ούτε κι εκεί δίνετε κονδύλια για προσλήψεις ή για τεχνολογικό εξοπλισμό για να αντιμετωπιστεί, έστω και τώρα, το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης.

Αυξάνεται, όμως, κάτι στον προϋπολογισμό. Αυξάνεται η προσδοκόμενη εισπραξιμότητα φόρων από τους χρεοκοπημένους Έλληνες. Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι όχι μόνο ψεύτικος αλλά και προκλητικός.

Όπως ψεύτικη είναι και η δήθεν επάρκεια και υπευθυνότητα της κυβέρνησης, που κρύφτηκε πίσω απ’ την «Ατομική Ευθύνη» των πολιτών. Θυμίζω είχατε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό μια κυβέρνηση υπεύθυνων και αρίστων. Ψεύτικο κι αυτό. Φέρατε μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστικά επικίνδυνη, αρεστών και όχι αρίστων, χωρίς πτυχία ή με πλαστά πτυχία και τεράστιο αριθμό μετακλητών.

Αφήσατε τους πολίτες ανοχύρωτους ενώ απειλείται η ζωή τους. Δεν χαρτογραφείτε την επιδημία με μαζικά τεστ. Ανοίξατε ανεξέλεγκτα τον τουρισμό, που κατά την άποψή σας δεν επηρέασε στην μετάδοση του κορωνοϊού, όπως δεν επηρέασαν ούτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ούτε το άνοιγμα των σχολείων.

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ξέρετε νομίζω, μάλλον, σας έκανε κακό η λίστα Πέτσα. Πιστέψατε ότι είστε όντως άτρωτοι. Και συνεχίζετε. Μετά τη λίστα Πέτσα φέρνετε και το νομοσχέδιο Πέτσα για αναδιανομή των τηλεοπτικών αδειών. Καταφέρατε έτσι να γίνει η πρώτη μεγάλη απεργία από την ΕΣΗΕΑ επί ημερών του εφησυχασμένου και αιφνιδιασμένου, κου Μητσοτάκη, υπέρ της διατήρησης του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήρθαν τα πάνω- κάτω.

Advertisement

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Οι Μυκήνες κάηκαν, η Ακρόπολη πλημμύρισε, οι αρχαιότητες μεταναστεύουν για 50 χρόνια, αλλά ο ανέμελος Πρωθυπουργός περιδιαβαίνει στην Πάρνηθα. Εξίσου ανέμελα έφτασε στις «ανέφελες Βρυξέλλες».  Σημασία έχει το ταξίδι και ..αποχαιρέτα τις κυρώσεις που χάνεις. Δεν λέω Καβαφική στάση..

Βέβαια για το πόσο ανέφελες ήταν όντως οι Βρυξέλλες αρκεί κανείς να ακούσει τις δηλώσεις της Τουρκίας, που μετά το προχθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λέει ότι επιτέλους μπορεί να διεκδικήσει τα δίκαιά της, αφού στην Ε.Ε. επικράτησε η «κοινή λογική»…

Όμως, πιστεύω ότι η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να καταλαβαίνει το αδιέξοδο, εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Κι απαντά με την παλιά συνταγή: Βία και Καταστολή, Τρόμος και Πάταξη. Χιλιάδες αστυνομικοί παρατάσσονται απέναντι σε 5-10 πολίτες. Κι όλο αυτό στο όνομα της προστασίας της υγείας για την αποφυγή συνωστισμού. Έχετε δει πως συνωστίζονται οι αστυνομικοί στους δρόμους, στα Α.Τ., στα περιπολικά; Συμπεραίνω, λοιπόν, πως αν όλα αυτά τα κάνετε για την υγεία των πολιτών, πάντως με βεβαιότητα δεν τα κάνετε για την υγεία των αστυνομικών.

Όσον αφορά στα οικονομικά της Αστυνομίας, βλέπουμε στον Προϋπολογισμό ότι μειώνετε κατά 25 εκατομμύρια τις παροχές των εργαζομένων στην Αστυνομία και δεν δίνετε τίποτα για την εκπαίδευσή τους. Παρένθεση: Αυξάνετε πάντως κατά 200% το μισθολογικό κόστος των μετακλητών του ΥΠΡΟΠΟ σε σχέση με το 2019. Είναι πια καθαρό πώς εννοείτε τους Αστυνομικούς: αναλώσιμους, ανεκπαίδευτους και απέναντι στην κοινωνία.

Κατά τα λοιπά «λύσατε» τα δήθεν δεμένα χέρια των αστυνομικών. Δεν ήταν καθόλου δεμένα, όμως. Τη δουλειά τους έκαναν με κανόνες. Στους 50.000 αστυνομικούς υπάρχουν, ξέρετε, και δημοκρατικοί άνθρωποι. Ήδη οι ενώσεις Αστυνομικών δυσανασχετούν με τις εντολές σας. Αλλά η Κυβέρνηση χρειάζεται την τρομοκράτηση των πολιτών γιατί είναι η ίδια τρομοκρατημένη απ’ τις επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις.

Τα θεμέλια της Κοινωνίας τρίζουν. Η χώρα έχει δοκιμαστεί σκληρά από τις «νέες» ιδέες του μακρινού παρελθόντος σας. Το αναπτυξιακό μοντέλο της Κυβέρνησης χρεωκόπησε τη χώρα και μας οδηγεί στην κατάρρευση της δημόσιας υγείας. Χρειάζονται πολιτικές που να δώσουν ελπίδα. Δίκαιη ανάπτυξη, με ισχυρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, επένδυση στις τεχνολογίες και στην καινοτομία. Αυτές τις πολιτικές μόνο μια προοδευτική Κυβέρνηση μπορεί να τις φέρει.

Κλείνοντας, κε Πρωθυπουργέ, πρόσφατα δηλώσατε δημοσίως ότι ο Άγιος Βασίλης στο σάκο του θα έχει εμβόλια. Δεν θα έχει όμως αναστολές πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως, ωστόσο, είχατε υποσχεθεί.

Advertisement