Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Ένας Χρόνος μετά το Έγκλημα στα Τέμπη: Απαιτώντας Δικαιοσύνη και Ασφάλεια

Published

on

Γράφει η Όλγα Μαρκογιαννάκη, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

Ένα χρόνο τώρα η Ελλάδα ματώνει κάθε μέρα στα Τέμπη, όπου 57 ψυχές διέκοψαν βιαίως το ταξίδι τους. Μια ανοιχτή πληγή στη χώρα. Ένα “γιατί” που μένει αναπάντητο, για ένα Έγκλημα χωρίς “Τιμωρία”.

Και ένα δεύτερο έγκλημα, αυτό της συγκάλυψης. Η Μνήμη θέλει μαζί και την Ευθύνη. Την ευθύνη για τις σοβαρές ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, την ευθύνη για την διαχείριση ένα χρόνο μετά.
Είναι σαφές ότι όσο καθυστερεί η απονομή της δικαιοσύνης, τόσο κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και αυτό υπονομεύει την ίδια την Δημοκρατία.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αδυναμία των θεσμών να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις της δικαιοσύνης και της ασφάλειας.
Και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη. Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δύο συρμοί κινούνταν με αντίθετη τροχιά πάνω στην ίδια γραμμή για δεκαεννιά ολόκληρα λεπτά χωρίς να είναι ενεργό οποιοδήποτε σύστημα ασφάλειας, τηλεδιοίκησης, χωρίς κανείς να μπορεί να αναστρέψει την πορεία τους προς το θάνατο.
«Είναι ντροπή και ντρέπομαι, που θέτετε θέματα ασφαλείας, εμείς την διασφαλίζουμε» είχε πει 10 μέρες πριν την τραγωδία ο τότε αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καραμανλής, όμως το αφήγημα του θεωρητικά ασφαλέστερου μέσου μαζικής μεταφοράς στην Ελλάδα κατέρρευσε με τον χειρότερο τρόπο.

Εκτός όμως από το έλλειμμα ασφάλειας, οι χειρισμοί των κυβερνώντων τις μέρες αμέσως μετά το δυστύχημα και η μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης έχουν εγείρει ερωτηματικά σε κάθε πολίτη για τη λειτουργία των θεσμών σήμερα.

Στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η κυβερνητική πλειοψηφία απέκλεισε την κλήση σημαντικών για το γεγονός μαρτύρων και μετέτρεψε τη διαδικασία σε παρωδία. Η αυλαία αυτής της παρωδίας έπεσε χωρίς καν να έχει διαβιβαστεί η δικογραφία από την Εισαγγελία της Λάρισας.

Η απόπειρα συγκάλυψης αποτελεί μια ακόμα μελανή σελίδα η οποία μαζί με σειρά άλλων γεγονότων, όπως οι υποκλοπές, οδήγησε στο καταδικαστικό ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα.

Advertisement

Για εμάς τους σοσιαλδημοκράτες, τους ανθρώπους που θέλουμε μια χώρα σύγχρονη και ευρωπαϊκή, μια χώρα με ισχυρούς θεσμούς, η δικαιοσύνη είναι μια θεμελιώδης αρχή για το οικοδόμημα της Δημοκρατίας. Πολύ περισσότερο, όταν στην εποχή μας οι κοινωνικές ανισότητες οξύνονται και η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός εξασφάλισης της ισότιμης μεταχείρισης κάθε πολίτη, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα δικαίωσης ακόμη και απέναντι σε πρόσωπα που ανήκουν στην οικονομική ή πολιτική ελίτ ή έχουν στενούς δεσμούς με την εξουσία.
Η αποτυχία να αντιμετωπιστεί αυτή η πραγματικότητα τραυματίζει την κοινωνία σε βάθος. Απαιτείται σχέδιο, βούληση και αποφασιστικότητα.

Απαιτείται η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνιζόμαστε για να αποδοθεί η δικαιοσύνη τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια κοινωνία με δικαιοσύνη είναι μια κοινωνία χωρίς φόβο.

Ώστε το σύνθημα “στείλε όταν φτάσεις” να έχει απάντηση.