Ολιγωρία της Κυβέρνησης στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές καταλογίζει το Κίνημα Αλλαγής 

Τι έχει δηλώσει ο Υπουργός Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής και τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Καμίνης

 

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, τα μέλη της οποίας ενημέρωσε ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ειδικότερα, ο κ. Καμίνης επέρριψε ευθύνες τόσο για την εκπόνηση του Σχεδίου «Βορέας» όσο και για το «θάψιμο» του πορίσματος της Επιτροπής Κοντιάδη αναφορικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Επίσης, με αφορμή τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Ελασσόνα αλλά και τον σεισμό του περασμένου Οκτωβρίου στην Σάμο, κάλεσε τον υπουργό να δώσει στοιχεία για το πόσοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν προχωρήσει σε εξειδίκευση του Σχεδίου « Εγκέλαδος» και «Βορέας».

 

Για το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

«Στη Σάμο, οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο μην ξεχαστούν. Είναι ένα νησί που έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, με το προσφυγικό, την πανδημία και τις επιπτώσεις της στον τουρισμό καθώς και από τον σεισμό του Οκτωβρίου. Η ΚΥΑ για τη χορήγηση ενίσχυσης στους πληγέντες εκδόθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες».

 

Για το Σχέδιο «Βορέας»

Ο κ. Καμίνης καταλόγισε στην κυβέρνηση καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου για το σχέδιο «Βορέας» που αφορά στην αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «να μην έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για την εφαρμογή του ή έστω οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας».

Παράλληλα, έθεσε για ακόμη μια φορά το θέμα των Συντονιστών Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη διοριστεί διερωτώμενος «αν δεν υπάρχουν Συντονιστές, τότε ποιος συντονίζει το σχέδιο», ενώ ζήτησε ξεκάθαρη δέσμευση για το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το έργο της υπογειοποίησης των ηλεκτροφόρων καλωδίων.

Όπως είπε ο κ Καμίνης, «πριν από μερικές ημέρες ο κ. Χαρδαλιάς, μας είπε σε σχετική ερώτησή μας για τους εθελοντές πυροσβέστες ότι δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν στην κακοκαιρία «Μήδεια». Εσείς μας είπατε ότι, χρησιμοποιήθηκαν 15 οχήματα εθελοντών πυροσβεστών. Ποιος λέει την αλήθεια;»

«Από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή τόσων ανθρώπων, ακούγαμε ότι φταίνε οι καιρικές συνθήκες, τα δέντρα. Και σήμερα επιρρίπτετε στα δέντρα την ευθύνη. Η παράταξή μας έχει από παλιά πρόβλημα με τα δέντρα. Κάποτε ψήφιζαν, σήμερα ρίχνουν τα καλώδια του ηλεκτρικού», είπε χαρακτηριστικά.

 

Για την Επιτροπή Κοντιάδη

«Στο πρόγραμμα της ΝΔ υπήρχε δέσμευση για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων. Επί υπουργίας Τ. Θεοδωρικάκου στο Υπ. Εσωτερικών ανατέθηκε στην Επιτροπή Κοντιάδη αυτό το ξεκαθάρισμα και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πριν από μερικές ημέρες «Το Βήμα» αποκάλυψε το σχέδιο του πορίσματος της Επιτροπής που υπήρχε από τον περασμένο Μάιο στα χέρια του κ. Θεοδωρικάκου και ότι από το Φθινόπωρο υπήρχε και προσχέδιο νόμου. Εχετε δώσει την εντύπωση ότι το έργο είναι μερικές ιδέες σε κάποιο χαρτί. Υπάρχει πόρισμα, υπάρχει έτοιμη δουλειά. Δεν χρειάζεται να θρηνούμε για τις αρμοδιότητες. Γιατί θέλετε να θάψετε αυτό το έργο;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Πέτσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ