Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Ομοβροντία” Fake News απο την Τουρκία: Διαβάστε τι είπαν και τι ισχύει

Published

on

Σε μπαράζ fake news για το μεταναστευτικό επιδίδονται τα τελευταία 24ωρα Άγκυρα, τουρκικά ΜΜΕ, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και εγχώρια ΜΜΕ που τα αναπαράγουν, επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν και να θέσουν εμπόδια στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της συρροής μεταναστών και προσφύγων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, οι οποίοι επιδιώκουν να περάσουν παράνομα στη χώρα μας.

Το Παρατηρητήριο Fake News της ΝΔ συγκέντρωσε 18 τέτοιες ψευδείς ειδήσεις. Συγκεκριμένα, καταγράφονται οι προπαγανδιστικές αναφορές Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων για δήθεν «χρήση βίας» ή ακόμα και ύπαρξη «νεκρών» στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Τα fake new είχαν ως αποτέλεσμα και την πρόκληση αναταραχής σε τοπικές κοινωνίες, όπως όταν γράφτηκε ότι εκκενώθηκαν οι Καστανιές στον Έβρο, «είδηση» για την οποία ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών έχει διατάξει έρευνα.

Όσον αφορά το ζήτημα υποβολής αιτήσεων ασύλου και τις αποφάσεις για αναστολή ενός μήνα που πήρε η κυβέρνηση, διασαφηνίζεται ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις 5 αποφάσεις του προχθεσινού ΚΥΣΕΑ είναι σύννομες και σύμφωνες με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επικαλείται η Ελλάδα ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών».

Αναλυτικά, το Παρατηρητήριο Fake News καταγράφει τα εξής 18 fake news: 

1. Απέσυρε η Ελλάδα το βέτο κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (Από τουρκικά πρακτορεία και ΜΜΕ, άμεση αναπαραγωγή από τους συνήθεις υπόπτους στην Ελλάδα).

2. Εκκενώθηκαν οι Καστανιές στον Έβρο. Γυναίκες και παιδιά εγκατέλειψαν το χωριό προ του κινδύνου της διάρρηξης της αμυντικής διάταξης (Pronews).

Advertisement

3. Βίντεο του 2016 από την Ειδομένη παρουσιάστηκε ως σημερινό από τον Έβρο προκειμένου να καταδείξει την δήθεν ανεπαρκή φύλαξη των συνόρων. (Alpha)

4. Παράνομη η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου και η άμεση επιστροφή στη χώρα προέλευσης χωρίς καταγραφή.
 
Η αλήθεια: Οι συγκεκριμένες αποφάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις 5 αποφάσεις του προχθεσινού ΚΥΣΕΑ είναι σύννομες και σύμφωνες με το άρθρο 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επικαλείται η Ελλάδα ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών.

5. Ξεκίνησε η επιστράτευση.

6. Εχθρός της Ελληνικής Κυβέρνησης οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες (Κυρίτσης)

7. Σκηνοθετημένα από την Κυβέρνηση όσα βλέπουμε στον Έβρο (Κυρίτσης, Αυγή).

8. Ο Στέλιος Πέτσας ομολόγησε πως ήταν πέτσινο το ελληνικό βέτο κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ (Documento).

9. Η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα (τούρκικοι λογαριασμοί social media).

Advertisement

10. Τούρκος υπουργός Εσωτερικών: Πάνω από 75.000 οι μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα.

11. Ερντογάν: Σήμερα θα περάσουν 30.000 πρόσφυγες.

12. Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης μετατρέπεται σε Όρμπαν της ΝΑ Ευρώπης.

Η καλύτερη απάντηση ήταν η σημερινή κοινή επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών με τον Πρωθυπουργό στον Έβρο και οι κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν.

13. Οι Ελληνικές Αρχές πυροβολούν μετανάστες και τους ρίχνουν βόμβες για να μην περάσουν τα σύνορα. (Τουρκικά ΜΜΕ, social media, δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων).

14. Νεκροί μετανάστες στα ελληνικά σύνορα (Τουρκικά ΜΜΕ & social media).

15. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει όπλα στους αγρότες για να πυροβολούν κατά των προσφύγων (Τσαβούσογλου)

16. Εθνικιστής ηγέτης ο Μητσοτάκης.

Advertisement

17. Ο Πρωθυπουργός απουσίαζε στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες (social media).

18. Μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων στέλνουν τους διαμένοντες στην Μόρια μαζικά στο λιμάνι της Λέσβου.