Οργισμένη απάντηση Γεννηματά: “Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 ν.μ τελεία και παύλα!”

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί 6 ναυτικών μιλίων….

 

Αυτή είναι η κατακόκκινη γραμμή μας. Δεν μπορούμε να θέσουμε μόνοι μας υπό αμφισβήτηση την εθνική μας κυριαρχία. Αν η Τουρκία περάσει τα 12 ναυτικά μίλια, οι Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Όπως δήλωσε η Φώφη Γεννηματά, δηλώσεις υπουργών, όπως αυτή του κ. Γεραπετρίτη σήμερα, που προσδιορίζουν την κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια είναι απαράδεκτες. Τόσο απαράδεκτες, που προκάλεσαν την αντίδραση έγκριτων διεθνολόγων, ακαδημαϊκών και πρέσβεων ε.τ. Για όλα αυτά, η ευθύνη βαραίνει τον Πρωθυπουργό. Είναι η δική του γραμμή ανοχής και κατευνασμού που αποθρασύνει την Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας μας. Αν το Oruc Reis περάσει τα 12 μίλια, τότε η Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να ασκήσει το δικαιωμά της στην επέκταση, να κάνει χρήση και άσκηση δικαιώματος.

Καλό θα είναι, επίσης, η κυβέρνηση ν’ ασχολείται περισσότερο με τις προκλήσεις της Τουρκίας παρά να σχολιάζει τους πολιτικούς αρχηγούς. Όσο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, διερωτώμαστε γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε. Ας είναι πιο σοβαροί.

Ως προς τη Σύνοδο Κορυφής, αναμένουμε από τον Πρωθυπουργό να θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων και να ζητήσει την οριστικοποίηση του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας αυτόματος μηχανισμός ενεργοποίησής τους και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση να μην φοβηθεί ακόμη και να ασκήσει ακόμη και το δικαίωμα του βέτο εάν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει πια από δηλώσεις, παρά μόνο από κυρώσεις και το έχουμε επισημάνει έγκαιρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ