Όταν οι “Σαμαρικοί” και ο πρώην ΠΘ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ζητούσαν την αποφυλάκιση των Χουντικών

Από το «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» στο « καμία υποχώρηση μπροστά στους τρομοκράτες»

Από το «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» στο « καμία υποχώρηση μπροστά στους τρομοκράτες»

 

Ήταν 13 Μαΐου 1996 όταν σε συνεδρίαση της Βουλής αναφορικά με νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, η Πολιτική Άνοιξη, ζητούσαν την αποφυλάκιση των Χουντικών πραξικοπηματιών, επειδή «η Δημοκρατία δεν είναι εκδικητική» και επειδή «στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ζήτησε την  αποφυλάκιση των χουντικών,  παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το σωφρονιστικό σύστημα. «Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τους χουντικούς και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία δεν κινδυνεύει απ’ αυτούς και ότι ξέρει να συγχωρεί.

Αποκαλυπτικές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν το εν λόγω ζήτημα είναι οι δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον Μάιο του 1996, και του Ανδρέα Λεντάκη, εκπροσώπου τότε της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά. Σε συνεδρίαση της Βουλής συζητείτο το νομοσχέδιο του Ευάγγελου Βενιζέλου για το σωφρονιστικό σύστημα. Σε άρθρο του υπήρχε παράγραφος με την οποία εξαιρούνταν οι πρωταίτιοι της Χούντας από την αποφυλάκιση, καθώς είχαν καταδικασθεί για εσχάτη προδοσία, με τους διαφωνούντες να εγείρουν μέχρι και ζήτημα αντισυνταγματικότητας!

Λαμβάνοντας το λόγο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, επίτιμος πρόεδρος τη Ν.Δ., ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κύριε υπουργέ, εγώ μέσα μου πιστεύω απόλυτα, ότι στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει ωριμάσει η άποψη της επιείκειας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει – αυτό είναι παραπάνω από βέβαιο – όπως επίσης δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η δημοκρατία είναι μεγαλόψυχη και η δημοκρατία συγχωρεί. κάποια ώρα συγχωρεί. Άνθρωποι 80 ετών στο τέρμα του βίου των πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιείκεια κύρια Υπουργέ. Εδώ εγκληματίες πολέμου – θα το θυμίσω σε μερικούς νεώτερους συναδέλφους- άλλοι εξετελέσθηκαν μετά τη Δίκη της Νυρεμβάργης και ο τελευταίος που απέμεινε ήταν ο Ες, τον οποίον όλα τα κράτη ζήτησαν να αμνηστεύσουν. Η Σοβιετική Ένωση δεν συνεφώνησε τότε – ήταν ακόμα το κομμουνιστικό καθεστώς – και απέθανε στις φυλακές. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο φαινόμενο, καμία άλλη περίπτωση εγκληματίου αυτού του τύπου, ο οποίος να έμεινε στις φυλακές μέχρι τέλους και να πέθανε».

 

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατέληξε μάλιστα στην τοποθέτησή του επί του θέματος λέγοντας: «Στο τέλος – τέλος η συνεχής εξαίρεση από διατάξεις που ισχύουν για όλους τους Έλληνες θα μπορούσε ενδεχομένως από μιας πλευράς να θεωρηθεί και αντισυνταγματική. Γιατί, δηλαδή, ο πλέον στυγερός δολοφόνος ο οποίος προκάλεσε το κοινό αίσθημα, πρέπει να βγαίνει και πρέπει διαρκώς να εξαιρείται ο άνθρωπος ο οποίας διέπραξε αυτό το έγκλημα αδιαμφισβητήτως αλλά οι οποίος πλήρωσε ακριβά επί πολλά χρόνια το έγκλημα το οποίο διέπραξε».

Εξίσου αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Πολιτικής Άνοιξης, του κόμματος του Αντώνη Σαμαρά. Ο Ανδ΄ρεας Λεντάκης εκείνες τις ημέρες είχε μάλιστα αναλάβει την πρωτοβουλία να επισκεφθεί τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατία, Κ. Στεφανόπουλο, και είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο αμνήστευσης των πρωταιτίων της Χούντας.

Στη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λεντάκης αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά για τους έγκλειστους Χουντικούς: «Εάν τελικά πεθάνουν στη φυλακή, τότε κύριε Υπουργέ, η δημοκρατία θα έχει διατηρήσει τη μνήμη της; Αυτό είναι το στοιχεία που διατηρεί τη μνήμα της δημοκρατίας; Δηλαδή ο βιολογικός θάνατος μέσα στη φυλακή; Τα 22 χρόνια δεν είναι επαρκής τιμωρία; Η δημοκρατία δεν είναι εκδικητικό ούτε τιμωρό καθεστώς απλώς και μόνο με την έννοια της εκδικητικότητας. Θέλει να σωφρονίσει από τη μία κάποιους επιδόξους καταλυτάς του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά τα 22 χρόνια νομίζω ότι αποτελούν την καλύτερη παραγγελία που θα μπορούσαν να δώσουν το αποτρεπτικό μήνυμα σε οποιονδήποτε επίδοξο καταλυτή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όμως το να παραμείνουν και να πεθάνουν μέσα στη φυλακή, αυτό πραγματικά καταλήγει να είναι απάνθρωπο και αντιδημοκρατικό».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι παρατηρείται ένας ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη για το θέμα της αποφυλάκισης των Απριλιανών. «Γιατί αυτή τη στιγμή;», αναρωτήθηκε ο κομμουνιστής βουλευτής. «Μήπως πρόκειται να γίνουν τίποτα εκλογές και υπάρχει ενδιαφέρον για τις ψήφους – όσους έχουν απομείνει – οπαδών της χούντας;». Στη συνέχεια, ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι ενώ η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη καταφέρονται κατά του νομοσχεδίου, με το επιχείρημα ότι είναι υπέρ του δέοντος επιεικέστερο έναντι εγκληματιών, δεν τηρούν την ίδια στάση όσον αφορά το ζήτημα της αποφυλάκισης των χουντικών. «Κρατούν, είπε, αντίθετη στάση που σημαίνει ότι μπορεί να κάνει κάποιος πραξικόπημα και να αποφυλακίζεται».

 

 

 

 

πηγές:rizospastis.gr, efsyn.gr ,tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ