Ουκρανία : Υπό ρωσική κατοχή το 20% της χώρας

Νέα έκληση προς την Δύση απηύθηνε προς την Δύση ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για στρατιωτική ενίσχυση ενώ αναγνώρισε ότι το 20% των εδαφών της Ουκρανίας έχει περάσει στον ρωσικό έλεγχο.

«Ολοι οι αξιόμαχοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτή την εισβολή», υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου, προσθέτοντας ότι το μέτωπο των εχθροπραξιών εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων. Σε άλλη παρέμβασή του, στο διεθνές φόρουμ της Μπρατισλάβας, κάλεσε τη Δύση να ανεβάσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τις προμήθειες όπλων προς τη χώρα του, ώστε να οδηγηθεί ο σκληρός πόλεμος με τη Ρωσία σε «σημείο καμπής» υπέρ των αμυνομένων.

Ρεπορτάζ διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι, μετά την απόφαση για αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών πυραύλων, η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να παραδώσει στους Ουκρανούς τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η διοχέτευση όπλων στην Ουκρανία δεν αλλάζει όλες τις παραμέτρους» της σύγκρουσης και επέμεινε ότι οι ρωσικοί στόχοι θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, συνεχίζονταν χθες οι οδομαχίες στο Σεβεροντονέτσκ της επαρχίας Λουγκάνσκ, με τον ρωσικό στρατό να ελέγχει πλέον το 80% της πόλης, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Παράλληλα, το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδιζε ανηλεώς το γειτονικό Λισιτσάνσκ, στην απέναντι όχθη του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, το οποίο θα αποτελέσει πιθανότατα τον επόμενο στόχο των εισβολέων ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Λουγκάνσκ. Κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων αναφέρονταν και στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ, με τις τοπικές αρχές να εκτιμούν ότι οι δύο μεγαλύτερες πόλεις που συνεχίζουν να ελέγχονται από το Κίεβο, το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, θα βρεθούν σύντομα στο ρωσικό στόχαστρο.
Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αμερικής, στενοί της σύμμαχοι ενισχύουν την προσπάθεια αμυντικής θωράκισης της Ουκρανίας. Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα στείλει στο Κίεβο σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς, ενώ η Γερμανία αποστέλλει συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας, ικανές να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες ολόκληρων πόλεων. Οι αποφάσεις του Βερολίνου ικανοποίησαν και τον συνήθως επικριτικό Ουκρανό πρεσβευτή Αντριζ Μέλνικ, ο οποίος ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και έκανε λόγο για «σημείο καμπής» στη στάση της Γερμανίας έναντι της χώρας του.

ΠΗΓΗ kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ