Π.Χρηστίδης για ανατιμήσεις: “Όσο κι αν θέλει η ΝΔ να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της, πρέπει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα.”

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους δημοσιογράφους Μαρία Γεωργίου και Γιώργο Πίκουλα

 

ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Το Κίνημά μας έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για την έναρξη των σχολείων και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής χρονιάς. Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και ελπίζουμε να εισακουστούμε για να μην έχουμε πάλι κλεισίματα και ανωμαλίες στην εκπαίδευση των μαθητών.

Θεωρούμε βέβαιο ότι με τάξεις των 25 μαθητών θα έχουμε μεγάλα προβλήματα και αυτό  πρέπει να το αντιμετωπίσουμε τώρα και με άμεσο τρόπο. Πρέπει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην έχουμε συνωστισμό στις τάξεις, ειδικά τώρα που ο  καιρός το επιτρέπει και είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε λύσεις οι οποίες να είναι αποτελεσματικές. Άρα χρειάζεται σοβαρό σχέδιο. Δε χρειάζεται να φτάσουμε στο «και πέντε» για να πάρει πάλι μέτρα η κυβέρνηση και να τρέχει πάλι πίσω από τις εξελίξεις. Χρειάζεται για μια ακόμη φορά να μάθουν από τα επαναλαμβανόμενα λάθη τους και να ακούσουν και την αντιπολίτευση. Εμείς έχουμε καταθέσει λύσεις που εφόσον υιοθετηθούν μπορούν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν άμεσα. Εξαρχής υποστηρίζαμε -για το ζήτημα της ιχνηλάτησης και των self-test- ότι πρέπει να γίνεται συστηματικά και με λειτουργικότητα ώστε να μπουν ως βασικά όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ειδικά στην πρώτη φάση της πανδημίας, το λέγαμε επιτακτικά και η κυβέρνηση κώφευε, ενώ και στη συνέχεια αυτά τα μέτρα, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ορφανών κρουσμάτων τουλάχιστον.


Κανένας μας δεν θέλει να κάνει μια αντιπαράθεση πάνω στα κρούσματα του κορονοϊού. Αυτό όμως που θέλουμε είναι να επιστρέψουμε επιτέλους σε μια κανονικότητα στην οποία όλοι όσοι έχουν πάρει τα μέτρα τους, που σημαίνει ότι έχουν εμβολιαστεί, τηρούν τις αποστάσεις, φορούν τις μάσκες και γενικότερα τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλουν πλέον να ζήσουν κανονικά και αυτό δεν μπορεί να συμβεί εφόσον η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. 

Για να το πω και πιο περιγραφικά: αν είναι «τερματοφύλακας» το εμβόλιο για να μην φάμε γκολ χρειάζεται και καλή άμυνα και καλό κέντρο και όλα τα απαραίτητα, ο τερματοφύλακας από μόνος του δεν μπορεί να κερδίσει το παιχνίδι. Άρα χρειάζονται αποστάσεις, μάσκες και όλα τα μέτρα προστασίας. 

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ 

Όσοι είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης πρέπει να εμβολιαστούν, το έχουμε επισημάνει από τα τέλη Μαρτίου του 2021, είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πολύ καιρό τώρα.

Πρέπει στο σημείο που είμαστε να γίνει μια ξεκάθαρη συζήτηση για το που βρίσκεται ο εμβολισμός σε αυτές τις κατηγορίες, και ναι, εφόσον καταστεί απαραίτητο θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης να εμβολιστούν για να προστατεύσει ο ένας τον άλλον και στο τέλος να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο. Παράλληλα, με την συζήτηση για την υποχρεωτικότητα όμως πρέπει να δούμε τι έχει πάει στραβά, και τι είναι αυτό που έχει στοιχίσει στην αξιοπιστία της πληροφορίας. Θυμίζω πως και η διαχείριση του εμβολίου Astra Zeneca και μια σειρά άλλων δεδομένων ακόμα και ο τρόπος ενημέρωσης στα ΜΜΕ  είχε ιδιαίτερα προβλήματα. 

Στους ανθρώπους που έχουν τις αμφιβολίες και τους φόβους τους για τον εμβολισμό, θα έπρεπε να μιλάνε ειδικοί επιστήμονες, χωρίς πολιτικό λόγο. Βλέπουμε μια σειρά επιστημόνων που βγαίνουν στην τηλεόραση και μιλάνε σαν να είναι υποψήφιοι βουλευτές. 

 

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 

Είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει τους επόμενους μήνες. Η ακρίβεια στην πραγματική οικονομία που θα πλήξει τα νοικοκυριά, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει σήμερα την κυβέρνηση και να μην το ρίχνει σε άλλου τύπου εξωγενείς παράγοντες (πανδημία, ανατιμήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου κ.α).

Η αύξηση των πρώτων υλών παγκοσμίως είναι θέμα αλλά ταυτόχρονα όταν υπάρχει μείωση των πρώτων υλών παγκοσμίως δεν υπάρχει μείωση στις τιμές. Αυτό είναι παντοτινό παράπονο όλων όσων πηγαίνουν στο ταμείο και πληρώνουν. Χρειάζονται, λοιπόν, άμεσα απαντήσεις σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και όσο κι αν θέλει η ΝΔ να πετάξει τις ευθύνες από πάνω της, πρέπει να πάρει μέτρα και πρέπει να το κάνει τώρα. 

 

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  

Η ΝΔ δημιουργεί την πιο μεγάλη, σε πλήθος συμμετεχόντων, κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Αυτό καθίσταται άκρως προβληματικό. Φτιάχνει ένα υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο οποίο βάζει δύο υπουργούς για να «αντικαταστήσουν» τον κ. Αποστολάκη.  Προφανώς ο πρωθυπουργός με την υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη επιβεβαιώνει οτι η ΝΔ έχει ένδεια στελεχών. Ούτε μητρώο στελεχών, ούτε Κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε παλιότερα ή νεότερα στελέχη της ΝΔ του έκαναν για να καλύψει αυτό το κενό. Ο καθένας στο τέλος κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όταν έρθει η ώρα ο ελληνικός λαός θα επιλέξει για το αν θέλει να επιβραβεύσει ένα μοντέλο διακυβέρνησης που έχει να κάνει μόνο με την επικοινωνία και όχι την πολιτική ουσία. Είναι πασιφανές ότι όλο αυτό γίνεται για να καλύψει το ναυάγιο της επιλογής Αποστολάκη. Μια μεταγραφή για να καλύψει το επικοινωνιακό φιάσκο και Τις αντιδράσεις των οπαδών της ΝΔ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ