Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π.Γερουλάνος: “Χρειάζεται να πούμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα”

Published

on

Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στο Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας στους δημοσιογράφους Σταύρο Οραήλογλου και Χρήστο Τσαλικίδη

Η ΝΔ θα πάει στις εκλογές λέγοντας ότι τα κατάφερε μια χαρά με τον κορωνοϊό ή ότι τα κατάφερε όσο καλά τα κατάφερε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση της Ευρώπης, έχοντας ένα σχέδιο, το λεγόμενο Σχέδιο Πισσαρίδη για το μέλλον της χώρας. Εμείς πώς θα πάμε στις εκλογές; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει διαχειριστικά, το ΚΙΝΑΛ δεν δίνει την εντύπωση ότι μπορεί να διεκδικήσει – ως τη στιγμή που μιλάμε – την εξουσία με αξιώσεις και ο προοδευτικός χώρος δεν έχει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε η ΝΔ να μοιάζει ότι πηγαίνει σε αυτήν τη μάχη μόνη της. Χρειάζεται να ανασυγκροτηθούμε, να πούμε ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για τη χώρα και να βάλουμε αυτό το σχέδιο απέναντι σε αυτό της ΝΔ για να μπορεί ο κόσμος να κρίνει προς ποια κατεύθυνση θα πάει.

Για μένα, προοδευτική είναι μια κοινωνία που δεν φοβάται, η οποία βλέπει την ιστορία της, την τιμά, βλέπει τις παραδόσεις της, τις σέβεται, δεν αφήνει όμως τίποτε από όλα αυτά να την κρατήσει πίσω. Κοιτά το μέλλον με σιγουριά, δημιουργεί ευκαιρίες για όλο τον κόσμο που έχει κάτι να προσφέρει, δημιουργεί συνθήκες για να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό, σκέφτεται την κοινωνία ολόκληρη και τις ευκαιρίες ολόκληρες της κοινωνίας. Δεν λέει ότι εμείς στην Ελλάδα έχουμε δέκα ανθρώπους που τα πετυχαίνουν τα πράγματα, άρα, σε αυτούς θα επικεντρωθούμε. Αντιλαμβάνεται την επικοινωνία ως ενιαία. Αν αντιλαμβάνεσαι την κοινωνία ενιαία τότε πρέπει να διασφαλίσεις έξι δικαιώματα τα οποία κάθε πολίτης πρέπει να απολαμβάνει και τα οποία αυτή τη στιγμή καταπατώνται συστηματικά από το κεντρικό πολιτικό σύστημα. Το δικαίωμά σου να είσαι ίσος απέναντι στον νόμο και το κράτος, το δικαίωμά σου να συμμετέχεις σε δημοκρατικές διαδικασίες και μιλάμε για όλη την ιεραρχία της δημοκρατίας, το δικαίωμά σου να προοδεύεις μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία, το δικαίωμά σου να δημιουργείς κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό πλούτο, το δικαίωμά σου στην ασφάλεια που σημαίνει να μπορείς να προγραμματίσεις το μέλλον σου γνωρίζοντας τι θα προκύψει και όχι όπως γίνεται εδώ στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε πώς θα ξυπνήσει το κράτος οποιαδήποτε στιγμή και πότε θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και το δικαίωμα να εκπροσωπούμαστε εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις από εμάς χωρίς εμάς, δηλαδή στις διεθνείς συλλογικότητες που συμμετέχει η Ελλάδα και οι οποίες παίρνουν κομβικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνισμού. Μια προοδευτική κοινωνία για μένα, μια κοινωνία που δεν φοβάται είναι μια κοινωνία που διασφαλίζει αυτά τα έξι δικαιώματα. Και μέσα από αυτά τα δικαιώματα δρομολογεί το μέλλον της. Και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνει σήμερα η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είναι μια νομενκλατούρα πέντε – έξι οικογενειών οι οποίες κρατούν την εξουσία στα χέρια τους και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια μικρή μειψηφία του παλιού ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει να κρατά την εξουσία κι εκείνη στα χέρια της. Δεν μιλάμε για δημοκρατικά, ανοιχτά κόμματα, για κόμματα τα οποία προσελκύουν την κοινωνία και θέλουν την κοινωνία μέσα στις αποφάσεις που παίρνουν. Κι εκεί πιστεύω είναι η μεγάλη διαφορά που έχουμε να προσφέρουμε εμείς.

Οι πολιτικοί δυστυχώς κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν ότι δεν μετράνε τη γνώμη του πολίτη. Από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε εσωκομματικές διαδικασίες, από τον τρόπο με τον οποίο συνέχεια κάνουμε εκπτώσεις σε θέματα όπως είναι η Διαύγεια, όπως είναι το Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων που είχα φτιάξει στο Υπουργείο Πολιτισμού, όλων αυτών των εργαλείων με τα οποία καλούσαμε την κοινωνία να συμμετέχει σε κάτι μεγαλύτερο. Αυτά είναι σημαντικότατα εργαλεία και κάθε φορά που κάνουμε έκπτωση σε αυτά, απαξιώνουμε τον κόσμο. Το ίδιο συμβαίνει όταν η πολιτική αναπτύσσει τη διγλωσσία που έχει αναπτύξει η ΝΔ τον τελευταίο καιρό, ειδικά με την πανδημία. Σας θυμίζω ότι όταν ήρθε η επέτειος του Πολυτεχνείου μας είπαν ότι κανείς δεν κάνει να βγει έξω, κανείς δεν κάνει να αποτίσει φόρο τιμής στην επέτειο που θέλαμε να τιμήσουμε αλλά νωρίτερα στη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα ήταν πολύ πιο χαλαρά. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να στέλνει διφορούμενα μηνύματα μέσα στην κοινωνία. Τελικά η πανδημία τι είναι; Κάτι που μας κάνει να πρέπει να μείνουμε σπίτι μας ή κάτι που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε χαλαρά; Ο κόσμος πήρε το λάθος μήνυμα και πήγαμε στη λάθος κατεύθυνση.  Αυτό όμως τι σημαίνει; Όταν έρχεσαι μετά και λες “τώρα θα σε κλείσω σπίτι σου”, αυτό είναι μια απαξίωση του ανθρώπου. Αν κρατούσες μια σταθερή στάση τότε θα είχε δικαίωμα να με περιορίσεις. Όταν εσύ ο ίδιος που κυβερνάς αναπτύσσεις μια τέτοια διγλωσσία απέναντι σε ίδια γεγονότα, τότε με προσβάλλεις. Και αυτού του είδους οι προσβολές μπορεί να μη φαίνονται από τη μία μέρα στην άλλη,  να μην τις νιώθει κανείς την ώρα που γίνονται αλλά σιγά σιγά συσσωρεύονται. Όταν μου λες από τη μία μεριά ότι είσαι ένα προοδευτικό κόμμα αλλά από την άλλη μου φέρνεις ένα πτωχευτικό δίκαιο που κρατά εκατοντάδες δημιουργικούς Έλληνες σε ομηρία, ανθρώπους που δεν φταίνε αναγκαστικά εκείνοι που πτώχευσαν, αυτό είναι μια απαξίωση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας.