Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Κίνημα Αλλαγής για Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: “Οφείλουμε να διορθώσουμε την πραγματικότητα στη χώρα μας.”

Published

on

Κοινή δήλωση Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Καμίνη και Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αποτίουμε φόρο τιμής στο κουράγιο και την αντοχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που αναγκάζονται να αφήσουν τις εστίες τους λόγω διώξεων ή πολεμικών συγκρούσεων. Είτε βρέθηκαν εν μέσω πολεμικής σύρραξης, είτε απειλείται η ζωή τους εξαιτίας της εθνικότητας, του φύλου, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, των θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων, οι 26 εκατομμύρια σημερινοί πρόσφυγες αξίζουν τον απεριόριστο σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μας.

Η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες παραμένει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του μεταπολεμικού κόσμου απέναντι στην αγριότητα της ανθρώπινης φύσης. Βρίσκεται στον πυρήνα του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που κατοχυρώνονται σε αυτήν αποτελούν μια μόνιμη και σταθερή δικλείδα ασφαλείας για όλους μας.

Η χώρα μας έχει βρεθεί, τα τελευταία χρόνια, στην πρώτη γραμμή της αγωνιώδους παγκόσμιας προσπάθειας για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Τους επόμενους μήνες, οφείλουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην επόμενη μεγάλη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών: Για το πώς να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο κανόνων που θα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες με σεβασμό, δεν θα δοκιμάζει τις αντοχές και την κοινωνική συνοχή των κρατών υποδοχής και θα δημιουργεί συνθήκες ευημερίας στις χώρες προέλευσης. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική μορφή του Παγκόσμιου Συμφώνου του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες και για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. είναι μπροστά μας και η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει ρόλο και φωνή.

Μέχρι τότε όμως, οφείλουμε να διορθώσουμε την πραγματικότητα στη χώρα μας. Η Μόρια, η ΒΙΑΛ, οι εικόνες συνωστισμού στην Υπηρεσία Ασύλου, δείχνουν ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Η λεπτή και ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης φύλαξης των συνόρων και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να κρατηθεί με επιτυχία και για τα δύο μέρη. Όσοι φτάνουν στις ακτές μας πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ακόμα κι αν τελικά αποφασίσουμε ότι δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Και οι εκατοντάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που αποκτούν το δικαίωμα του ονείρου στη χώρα μας, άνθρωποι πολυμήχανοι, δημιουργικοί, με δίψα για ζωή πρέπει να γίνουν ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, εμπλουτίζοντας την και βοηθώντας στο χτίσιμο μιας ισχυρής, ανοικτής, Ελλάδας με αυτοπεποίθηση.