ΘΕΜΑ: “Pallantir”- Ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την συνεργασία – Πουθενά στο “Διαύγεια” η σύμβαση!

  • Χωρίς ανάρτηση στη Διαύγεια η συμφωνία και με ύποπτη ρήτρα εμπιστευτικότητας

  • Κίνδυνος παραβίασης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα

  • Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Δεν δίνουμε επιδημιολογικά δεδομένα. Θα δείξουμε τη σύμβαση στα πολιτικά κόμματα αν τη ζητήσουν»

 

Την  Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, με μία ανακοίνωση-ανάρτηση στο Twitter, η εταιρεία λογισμικού Palantir Technologies, η οποία χρηματοδοτείται από τη CIA, έχει πελάτες το FBI, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τη βρετανική κυβέρνηση και τον Τραμπ τις ένοπλες δυνάμεις και άλλες αρχές επιβολής του νόμου, ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό πως από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να της παρέχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα, ώστε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19.

Πρόκειται για συνεργασία που, πέρα από κάποιες ελάχιστες αναφορές στον διεθνή Τύπο, στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα για την συνεργασία της εταιρείας με την Ελληνική κυβέρνηση, δεν υφίσταται στο “Διαύγεια” και δεν έχουν κατατεθεί σχετικά έγγραφα στη Βουλή.

Μόνο ο Τζέφρι Πάιατ,  έχει κάνει στο παρελθόν σχετική αναφορά, στις 25 Νοεμβρίου που συνοδευόταν από ένα screenshot από τη συνομιλία που είχε ο Αμερικανός διπλωμάτης με τον Έλληνα υπουργό Υγείας. «Χαίρομαι που βλέπω τον Β. Κικίλια και πάλι για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας στον αγώνα κατά του Covid 19. Η φαρμακευτική και τεχνολογική καινοτομία των ΗΠΑ @pfizer, @LillyPad, @AbbottNews, @PalantirTech & άλλων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και τελικά θα τερματίσουν την πανδημία».

η MKO Homo DigitalisHomo Digitalis, που έχει στόχο την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και είναι μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου European Digital RightsEuropean Digital Rights,  έχει σχολιάσει στο website ενημέρωσης “ΙnsideStory” πως «η Palantir αποτελεί μία από τις εταιρείες που παρέχουν/αναπτύσσουν τις πλέον παρεμβατικές υπηρεσίες και τεχνολογίες σε διεθνές επίπεδο. Έχει παρεισφρήσει σε κυβερνητικά προγράμματα πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που αφορούν τόσο τον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και τον τομέα της αστυνόμευσης/παρακολούθησης, που αποτελεί και τον κύριο τομέα δράσης της».

Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με  κυβερνητικές διαρροές και διάφορα δημοσιεύματα του Τύπου, η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Pallantir δεν έχει “ανέβει” στο “Διαύγεια” γιατί παραχωρεί την πλατφόρμα της ΔΩΡΕΑΝ. Δωρεάν συλλογή DATA από Έλληνες πολίτες…

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το πλαίσιο δημοσιότητας, με βάση το σχετικό άρθρο της Διαύγειας (ν. 3861/2010ΦΕΚ Α’/112/13-07-2010 – Α’112), «στο διαδίκτυο αναρτώνται: […] πράξεις αποδοχής δωρεών στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή σε φορείς των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, καθώς και συμβάσεων πολιτιστικών χορηγιών».

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων υπέβαλε στις 10 Δεκεμβρίου και το ΜΕΡΑ25 (αιτούσα βουλευτής Μαρία Απατζίδη), ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να καταθέσει στο Σώμα τη σύμβαση ή τις συμβάσεις/συμφωνίες φορέων της Ελληνικής Δημοκρατίας με την εταιρεία Palantir Technologies.

11461118

 

 

 

Σε αντίστοιχη ενέργεια προέβη και η ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης και ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας, VouliWatch.

 

 

 

Με πληροφορίες από “InsideStory”,Social Media

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ