Συνέντευξη: Παναγιώτης Καρκατσούλης: “Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέλει να εγκαθιδρύσει κράτος της Δεξιάς τον 21ο αιώνα!”

Ο πρώην Βουλευτής και νυν Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής, Παναγιώτης Καρκατσούλης, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημοσιογράφο Δημήτρη Μπαμπούλη και το “The Socialist”. Ο Κος Καρκατσούλης “κατακεραύνωσε” την κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με το φλέγον ζήτημα των Μετακλητών αναφέροντας σχετικά: “Προσπαθεί να εγκαθιδρύσει κράτος της Δεξιάς στο Δημόσιο” και απέδωσε ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην χώρα μας δηλώνοντας σκωπτικά πως  η κυβέρνηση ακόμα “σκέφτεται” να λάβει μέτρα για τα πάρτυ στις βίλες της Μυκόνου. Αναφορικά με την τραγωδία στο Μάτι, ο Κος Καρκατσούλης δήλωσε πως πρέπει να αναλάβει άμεσα η Δικαιοσύνη ενώ για το Πυροσβεστικό σώμα, ανέφερε πως πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές και να μπει “Φρένο” στην αδιαφάνεια και τον κομματικό παρεμβατισμό. Τέλος, στο πολύ σημαντικό ζήτημα των αναδρομικών, ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβιάζει κατάφορα το Σύνταγμα και κάνει επικοινωνιακού τύπου πολιτική πάνω στους συνταξιούχους της χώρας.

Καρκατσούλης (Ποτάμι) στο ΘΕΜΑ 104,6: Πληρώνουμε μισθούς 4,5 εκατ ...

 

– Ένα θέμα στο οποίο βοηθήσατε και εσείς να πάρει δημοσιότητα είναι ο αριθμός μετακλητών που έχει διορίσει μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που ήδη ξεπερνά τον αριθμό που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αυτού, οι μετακλητοί που έχει διορίσει καταλαμβάνουν καίριες θέσεις διαχείρισης δημοσίου χρήματος. Τι πιστεύετε ότι θέλει να πετύχει με αυτoύς τους διορισμούς η κυβέρνηση;

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξαγγείλει σε όλους τους τόνους ότι θα καταργούσε τους μετακλητούς τους οποίους θεωρούσε κατάλοιπο του πελατειακού κράτους. Αντ’ αυτού προσέλαβε περισσότερους απ’ όλους τους προηγούμενους.

Παρακολουθώντας την πολιτική της στο θέμα του δημοσίου και των μετακλητών, ειδικότερα, είναι προφανές ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θέλει να δημιουργήσει ένα «κράτος της δεξιάς» στον 21ο αιώνα.

Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το ότι η κυβέρνησή του έχει, όχι μόνο, προσλάβει τους περισσότερους μετακλητούς αλλά τους τοποθετεί, κιόλας, σε θέσεις ευθύνης (τμηματάρχες και διευθυντές)  το αντικείμενο των οποίων ορίζεται, παγίως, από το δημόσιο δίκαιο; Πρόκειται για μια πρωτοφανή και άγαρμπη ιδιωτικοποίηση του διοικητικού κράτους. 

Έχουμε στηλιτεύσει, κατ’ επανάληψη, την πρακτική αυτή και ζητάμε τον άμεσο τερματισμό της. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τις πρακτικές του Τζουμπέ και του Δηλιγιάννη.

 

 

– Παρ’ ότι η απόφαση του ΣτΕ έκανε λόγο για αναδρομικά συνταξιούχων ύψους  3,9 δις, οι συνταξιούχοι τελικά θα λάβουν μόνο 1,4 δις με αποτέλεσμα να αποκλειστεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων. Κρίνετε ως αντισυνταγματική την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, καθώς δείχνει να αγνοεί μία δικαστική απόφαση;

 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι με την αυθαίρετη ερμηνεία της σύνταξης μόνο κατά το κύριο μέρος της (αφαιρουμένων, δηλαδή, των δώρων και της επικούρησης), ένα μεγάλο μέρος συνταξιούχων δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ. Δεν τους ενδιαφέρει πως θα ζήσουν όλοι εκείνοι που θα μείνουν με 300 ευρώ. Εξ άλλου, είναι φτωχοί και, σύμφωνα με τα νάματα της δεξιάς αντίληψης, αυτοί έχουν ατομική ευθύνη για την κατάστασή τους.   Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει ότι η ρύθμιση που έφερε με την τροπολογία Βρούτση, στη Βουλή, είναι παράνομη και αντισυνταγματική και θα καταπέσει, οπωσδήποτε, στα δικαστήρια. Αυτό, όμως, για να συμβεί θα απαιτηθεί ικανός χρόνος. Ε, αυτό τον χρόνο προσπαθούν να κερδίσουν στην κυβέρνηση.

Το ότι παραβιάζουν το Σύνταγμα, αφού όχι μόνον δεν εφαρμόζουν την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αλλά την ερμηνεύουν και κατά το δοκούν, φαίνεται να μην τους ενδιαφέρει. 

Εξ άλλου, οι προκάτοχοί τους κ. Κατρούγκαλος και Τσίπρας ήταν εκείνοι που τους έδειξαν  τον δρόμο της παρανομίας και της αγυρτείας ισχυριζόμενοι, όμως, ότι είναι «κάθε λέξη του Συντάγματος». 

 

 

– Τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πάρει εκ νέου αυστηρότερα μέτρα, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε κλειστό χώρο εκτός από τους χώρους εστίασης. Πιστεύετε ότι τα νέα μέτρα είναι επαρκή, ώστε να δώσουν κάποια λύση στην έξαρση της πανδημίας;

 

Η επιστροφή της  πανδημίας οφείλεται στην χαλάρωση των μέτρων και την επικράτηση της λογικής του κέρδους έναντι της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση, μετά την άρση του lockdown, άρχισε να ανοίγει την οικονομία χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να προστατεύσει την κοινωνία από τις ακρότητες που οδήγησαν στην διάδοση και την αναζωπύρωση του ιού. Πιο σημαντικό, ωστόσο, από τα λάθη και τις παλινωδίες της, είναι η αδυναμία της να εντοπίσει το πρόβλημα και να το λύσει. Οι ανευθυνο-υπεύθυνοι  της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν, σε όλους του τόνους, τα περί ατομικής ευθύνης όταν δεν μπορούν να δρομολογήσουν όσα λεωφορεία και συρμούς του μετρό χρειάζονται για να μην  ταξιδεύουν οι άνθρωποι παστωμένοι, όπως συμβαίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει κανένα σύστημα ελέγχου των εστιών υπερ-μετάδοσης και «σκέφτεται»  να περιορίσει τις συναθροίσεις στις βίλες της Μυκόνου ενώ, την ίδια ώρα, αστυνομικοί και πυροσβέστες στις πύλες εισόδου της χώρας στερούνται βασικού εξοπλισμού, κατά την διαδικασία ελέγχου των τουριστών από τον Covid-19. 

Το σχέδιο που τους λείπει δεν πρόκειται, πάντως, να αναπληρωθεί από τα διατάγματα του κ. Μητσοτάκη και τις guest εμφανίσεις του κ. Χαρδαλιά. 

 

– Είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες να βγαίνουν στην δημοσιότητα συνομιλίες οι οποίες έδειχναν μία φερόμενη ως συγκάλυψη των υπευθύνων για το Μάτι. Βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά την τραγωδία αυτή. Πιστεύετε ότι θα αποδοθούν ευθύνες κάποια στιγμή στους υπαίτιους ή πλέον είναι αργά;

 

Είχαμε τονίσει, από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, ότι η κυβέρνηση και οι διωκτικές αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν την έρευνά τους σε βάθος, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις οιωνδήποτε όσο ψηλά και αν βρίσκονταν τότε ή βρίσκονται τώρα. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και σήμερα, δύο χρόνια μετά την βιβλική εκείνη πυρκαγιά που κόστισε τη ζωή 102 συνανθρώπων μας και την καταστροφή μιας περιοχής της Αττικής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανακριτική διαδικασία. 

Όλα όσα οδήγησαν στην καταστροφή και αφορούν έργα και παραλείψεις ανθρώπων (έλλειψη συντονισμού, ανικανότητα επιτελικών στελεχών των σωμάτων ασφαλείας, ευθύνες εκλεγμένων αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτικών της κεντρικής διοίκησης) πρέπει να αποκαλυφθούν και να στιγματιστούν με τρόπο υποδειγματικό. 

Η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνο να συνδράμει τις διωκτικές αρχές να ολοκληρώσουν την φάση της προδικασίας αλλά και να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για μια έντιμη- και γρήγορη-δίκη.    

 

 

– Η χώρα μας κάθε καλοκαίρι έρχεται αντιμέτωπη με καταστρεπτικές φωτιές που καίνε τεράστιες εκτάσεις δασών και καλλιεργειών και μερικές φορές καίνε και σπίτια. Κρίνετε ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην οργάνωση των πυροσβεστικών μονάδων ανά την χώρα ή στον τρόπο δράσης τους, ώστε να έχουμε πιο άμεση επέμβαση και πιο αποτελεσματική δράση;

 

 

Δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και αποδοτικό σύστημα πολιτικής προστασίας. Έχουμε παρουσιάσει, αναλυτικά, τις προτάσεις μας τόσο στη Βουλή όσο και σε πολιτικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα μ’ αυτό το θέμα. 

Οι προτάσεις μας στηρίζονται στην  αρχή της αποκέντρωσης και στην αρχή της  ενότητας της εντολής. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα για τα θέματα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ζημιών από μια πυρκαγιά. Οι εντολές και οι κατευθύνσεις πρέπει να δίνονται από τους καθ’ ύλην αρμόδιους πυροσβέστες, οι οποίοι πρέπει, όμως, να έχουν και τις ανάλογες εγγυήσεις γι’ αυτό. 

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία του και να μην μετατραπεί σε μια υπηρεσιακή μονάδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο: Συγκεντρωτισμός, αυταρχισμός και διωγμοί όσων ενίστανται στις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα να μην διαθέτουμε, σήμερα, το πλαίσιο δράσης για την αντιμετώπιση των καταστροφών που χρειαζόμαστε και να περιοριζόμαστε σε ad hoc  ενέργειες καταστολής. 

Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη ώρα, να ακούσει και να υιοθετήσει τις προτάσεις μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ