Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Σαρωτικός “Γ.Α.Παπανδρέου για την είσοδο στα Μνημόνια: “Η Ελλάδα βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” για να κρυφθούν οι αδυναμίες της Ε.Ε”

Published

on

Στον Δημοσιογράφο Κ.Μανγκρινιάδη και το “EU PODS” παραχώρησε συνέντευξη ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας για αρκετά ενδιαφέροντα ζητήματα: 

Στα 40 χρόνια παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένας πολιτικός ηγέτης που έχει ζήσει κι έχει διαμορφώσει μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτής της σχέσης. Είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στη συζήτησή του με τον Απόστολο Μαγγηριάδη αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1994 και το 2003, μιλά για τη στρατηγική του Ελσίνκι αλλά και τις δύσκολες στιγμές στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης του 2009-2011.

Αναφορικά με το ΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ: 

“Αυτό το σύνθημα κρύβει ενδεχομένως μια από τις πιο σημαντικές αλήθειες. Εν γνώση του τα έλεγε αυτά ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχοντας μιλήσει με πολλούς ηγέτες ανά τον κόσμο.”

“Ο Ανδρέας Παπανδρέου, είχε περισσότερες προσδοκίες από την Ευρώπη. Δεν ήθελε μια Ε.Ε συμπλήρωμα. Ήθελε μια Ευρώπη Αυτόνομη”

“Δεν έχουμε αξιοποίησει την δύναμη που θα μπορούσαμε να έχουμε ως Ενωμένη Ευρώπη”.

Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε 

“Μάλωσα με τον Φίσερ, είπα πως σε περίπτωση που δεν ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε, θα ασκήσουμε ΒΕΤΟ ως Ελλάδα σε κάθε ενταξιακές διαπραγματεύσεις οποιονδήποτε κρατών”

Advertisement

“Μου είπε πως θα έχουμε τρομερές συνέπειες σε ΕΣΠΑ, απάντησα, το ζήτημα είναι για εμάς ζωτικής σημασίας, δεν με νοιάζει”

“Εάν δεν είχε ενταχθεί η Κυπρος στην Ε.Ε, σήμερα δεν μπορούσαμε να μιλάμε για επίλυση του “Κυπριακού ζητήματος”

Αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο ΔΝΤ

“Δώστε μας χρόνο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Κατέρρεαν οι τράπεζες. Είχε κρύψει η Ελλάδα τα Ελλείματά της στην αγορά. Η χώρα μας φαινόταν ως “μαύρη τρύπα”. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε στείλει ψευδή στοιχεία και είχε κρύψει από τον ελληνικό λαό το ζήτημα του χρέους. Ήταν συστηματική η απόκρυψη από τον ελληνικό λαό του προβλήματος που αντιμετώπιζε η χώρα. 2 μέρες μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Προβόπουλος έδωσε τα στοιχεία του 12.5% για το έλλειμα, το οποίο μέρες αργότερα, αποδείχθηκε πως είναι πάνω από 15%. ”

“Μάλωσα με τον Μπαρόζο. Τον ρώτησα – “Εσύ τι έκανες 5 χρόνια; Αν έκανες την δουλειά σου, δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο”

“Όταν μίλησα για  “Ευρωομολόγο” , έπεσαν πάνω μου”

“Η Μέρκελ ζήτησε να έρθει το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν τον Μπαρόζο και τις Ελληνικές αρχές. Είχε τιμωρητική λογική η επιβολή μνημονίων και λιτότητας στην Ελλάδα -Ήταν εύκολο να πουν η Ελλάδα “φταίει”

Advertisement

“Μας κατηγορούσαν ως “Τεμπέληδες” στα διεθνή Μέσα – Η Ελλάδα βρέθηκε στο “μάτι του κυκλώνα” για να κρυφθούν οι αδυναμίες της Ε.Ε”

“Η Μέρκελ μου είπε, η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί” “Θα πρέπει να αφαιρεθεί η ψήφος σας, είπε, και το έθεσε ενώπιον της Ευρωβουλής” – “Την ρωτάω για τα οικονομικά ή για όλα τα θέματα” – “Η απάντηση ήταν “για όλα” – “Λέω – Πάρτε πίσω τα λεφτά σας, δεν θα μας πάρετε την ψήφο για τα ζωτικά ζητήματα”

“Αφού τσακωθήκαμε μεταξύ μας, έκαναν πίσω και η Μέρκελ και ο Σαρκοζί”

Για το “κούρεμα”

“Πάλι μου είπαν πως θα πρέπει να τιμωρηθεί η Ελλάδα για το κούρεμα των 100δισ”

“Είπα στην Μέρκελ – Έχει τιμωρηθεί άδικα η Ελλάδα για σφάλματα άλλων , αυτή η κυβέρνηση τιμωρείται και σηκώνει τα βάρη που άφησαν άλλοι πίσω τους, τώρα πρέπει να μας στηρίξετε, όχι να μας τιμωρήσετε ”

Το ΠΑΣΟΚ επί Προεδρίας Γιώργου Α. Παπανδρεου και Πρωθυπουργίας του, μιλούσε από τοτέ για “Πράσινη Ανάπτυξη” για “Ευρωομόλογο” , για τεχνολογία και καινοτομία στην αυτοδιοίκηση και στα σχολεία, μιλούσε για το ενεργειακό ζήτημα και την οικονομική  και πολιτική αλληλεγγύη … “

Advertisement

Ακούστε το podcast του Γ.Α.Παπανδρεου ΕΔΩ:

https://pod.gr/eupods/giorgos-papandreoy-i-eyropi-os-pagkosmios-paiktis/

 

 

 

 

 

Advertisement