Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περικοπή βουλευτικής αποζημίωσης: Όταν ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου εξήγγειλε το μέτρο το 2009 και “δίχαζε” τη Βουλή-Η ΝΔ δεν δεχόταν την πρόταση,έλεγε πως η Δημοκρατία στοιχίζει

Published

on

Aπο το The Socialist το έχουμε πει και έχουμε φέρει τα ντοκουμέντα που το επιβεβαιώνουν. Η κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου το 2009 αν “αφηνόταν στην ησυχία της” και δεν έπεφτε θύμα των εποχών και των επιλογών της ΝΔ που έφεραν την χώρα στην καταστροφή, θα άφηνε εποχή-για τους σωστούς λόγους

Γράφει, Ο Αγγελος Γαβρής

Θυμίζουμε πως αυτό το διάστημα της κρίσης που διανύουμε ως χώρα και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ηνία της χώρας τα έχει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι δίκαιο να πούμε πως ανταποκρίνεται σε γενικά επίπεδα, σωστά ως ένα βαθμό και δεν χωράει μικροπολιτικές λαϊκιστικές τακτικές η αντιμετώπιση μιας εθνικής κρίσης.

Ανταποκρίνεται σε γενικά επίπεδα σωστά, γιατί βασίζεται στα θεμελιώματα του ΠΑΣΟΚ:

Το Ε.Σ.Υ-Του Π.Αυγερινού και του Γ.Γεννηματά και προ πάντων όλων του Ανδρέα Παπανδρέου, την “νέα εποχή” των e-school και του opengov του Γ.Παπανδρέου, τον Φράχτη στον Έβρο, του Χρήστου Παπουτσή επι διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γ.Παπανδρέου και την τεχνοκρατική διακυβέρνηση με ανθρώπους-κλειδιά απο τον επιστημονικό κλάδο χωρίς κομματικές προελεύσεις , τακτική που κατα κόρον χρησιμοποίησε ο Κ.Σημίτης και ο Γ.Παπανδρέου.  Και τώρα, φτάνουμε στην πρόταση για περικοπή της Βουλευτικής αποζημίωσης, ένα ακόμα μέτρο που πρότεινε ο ίδιος ο Γ.Παπανδρέου το 2009 και δίχασε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δημιουργώντας εντυπώσεις καρεκλοκενταυρισμού απο πλειάδα βουλευτών τόσο απο την ίδια την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όσο και απο όλα τα άλλα κόμματα-ΠΛΗΝ του ΚΚΕ για να είμαστε δίκαιοι-.

Ακολουθεί το χρονικό όπως γράφτηκε στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”-(Οχι του Μαρινάκη)

Την έντονη αντίδράσή τους στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου για μείωση των αποδοχών πρωθυπουργού, υπουργών και βουλευτών εξέφρασαν ορισμένοι βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», αν και δεν έχει ακόμη αποφασισθεί αν θα είναι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση, οι βουλευτές χωρίστηκαν ήδη σε δύο ομάδες. Σε αυτούς- κυρίως πρώην υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ- που δεν θέλουν να ακούσουν για μείωση των αποδοχών τους και στους άλλους- κυρίως βουλευτές του ΠαΣοΚ- που δηλώνουν δημοσίως «έτοιμοι για θυσίες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δεύτερης περίπτωσης ο πρώην υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης που δηλώνει ότι «πρέπει εμείς πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα» για τα επώδυνα αλλά δίκαια μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Ακόμη ο βουλευτής Ι.Διαμαντίδης του ΠΑΣΟΚ που δηλώνει ότι και οι βουλευτές «είναι πολίτες και πρέπει να συμβάλουν και αυτοί στην έξοδο από την κρίση που μας κληροδότησε η ΝΔ». Ο πρώην υφυπουργός της ΝΔ, Κ. Γκιουλέκας σημειώνει «ότι πρώτοι θα συμβάλουμε στις θυσίες». Από εκεί και πέρα όμως τα πράγματα για τους βουλευτές σοβαρεύουν.

Advertisement

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σ. Κεδίκογλου προειδοποιεί ότι αν υπάρξει μείωση αποδοχών βουλευτών τότε «δεν τα βγάζω πέρα» και ετοιμάζεται, όπως είπε, «να κλείσω το γραφείο μου στην περιφέρεια και να δέχομαι τους πολιτικούς μου φίλους στη Βουλή». Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας τέτοιας απόφασης, αφού όπως σημειώνει το Δ΄ Ψήφισμα καθορίζει τις αποδοχές των βουλευτών με αυτοτελή φορολόγηση 5%: «Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό το ψήφισμα η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης της ΝΔ υπενθυμίζει ότι υπήρξε επί υπουργίας του Ι. Παπαθανασίου μείωση μισθών των βουλευτών κατά 5% και ότι με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι πολύ πιθανόν οι βουλευτές να υποστούν διπλή μείωση, με την αυξημένη φορολόγηση των αποδοχών που ακολουθεί.

Ο Αν. Καρυπίδης, βουλευτής ΝΔ Σερρών, έβγαλε χαρτί και μολύβι και λογάριασε πόσο πληρώνει για τα γραμμάτια, για τη βενζίνη και τη συντήρηση των γραφείων του στις Σέρρες και στην Αθήνα και βρίσκει ότι οικονομικά δεν τα βγάζει πέρα. Ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι «έτσι και αλλιώς οικονομικά μπαίνω μέσα, ας είναι καλά η δικηγορία», ενώ ο πρώην υφυπουργός, Κ. Τασούλας υπενθυμίζει ότι η βουλευτική ιδιότητα δεν συνιστά επάγγελμα, αλλά αιρετό και διαρκώς φευγαλέο αξίωμα.

Τ ο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ι. Κουτσούκος αντέδρασε με χιούμορ λέγοντας ότι «εγώ θα ζητήσω τον μισθό που έπαιρνα ως υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών» . Η Φωτεινή Πιπιλή καλεί τον πρωθυπουργό να μειώσει αντίστοιχα και τους μισθούς των νομαρχών και των δημάρχων.

Ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το μέτρο δίκαιοΟ πρώην υπουργός Ευ. Στυλιανίδης , τέλος, απλώς υπενθυμίζει ότι ο υπουργός δεν παίρνει μισθό αλλά αποζημίωση, τάσσεται υπέρ του μέτρου, αφού η Δημοκρατία στοιχίζει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν τον μισθό τους στο κόμμα.

 

Advertisement