ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Τα συνέδρια του Κινήματος που έγραψαν Ιστορία

Τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο το 11ο που έγινε σε 2 φάσεις, αρχικά με το έκτακτο τον Μαϊο του 2019 και στην συνέχεια το 2ημερο στα τέλη του Νοεμβρίου, αποτελούσαν πάντα σημείο αναφοράς στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ένα κίνημα με τόσες διαφορετικές προσλαμβάνουσες και τόσες πολλές έριδες που κυβέρνησε την χώρα συνολικά 23 χρόνια σε διάστημα 30 ετών είναι σπάνιο να υφίσταται. Κι όμως. Να κάνουμε ένα flashback σε ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ

#TheSocialist Newsroom

1984: Πρώτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Το πρώτο συνέδριο του άλλοτε κραταίου Κινήματος πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 1984. Ήδη ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν από το 1981 στην εξουσία. Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης και στενός φίλος του Ανδρέα Γιασέρ Αραφάτ, η χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε αλλά και εκπρόσωποι του Φιντέλ Κάστρο. Στην ιστορία έμεινε η…τρίωρη ομιλία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ ενώ χειροκροτήθηκε 130 φορές από τους 2.500 συνέδρους που φωνάζουν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

5c9e49422400009d000436c0.jpg

1990: Δεύτερο συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Το δεύτερο συνέδριο πραγματοποιείται λίγο μετά το «βρώμικο 89», την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο και τις τρεις συνεχόμενες ήττες (Ιούνιος, Νοέμβριος 1989, Μάρτιος 1990). Σε αυτό το συνέδριο για πρώτη φορά υπήρξε αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του αλλά ο Κώστας Λαλιώτης λειτουργεί «πυροσβεστικά» διακηρύττοντας ότι «δεν θα γίνουμε πατροκτόνοι. Επίσης στο δεύτερο συνέδριο εμφανίζεται για πρώτη φορά η Δήμητρα Λιάνη.

laliotis_andreas.jpg

1994: Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται

Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει στην εξουσία το 1993 και το τρίτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1994 πραγματοποιείται με τον Ανδρέα Παπανδρέου να έχει γύρω του, τους επίδοξους δελφίνους όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης και άλλοι. Ωστόσο ο Ανδρέας κάνει τη ρελανς και στέλνει το μήνυμα στους δελφίνους: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Play Video

1996: Η μετά Ανδρέα εποχή

Το τέταρτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είχε οριστεί για το τέλος Ιουνίου του 1996. Στις 23 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπανδρέου πεθαίνει και δεν προλαβαίνει να πραγματοποιήσει την ομιλία που όλοι περίμεναν. Βέβαια η μετά Ανδρέα εποχή έχει ξεκινήσει λίγους μήνες πριν όταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εξέλεξε μετά από μία δραματική συνεδρίαση πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Ο Κώστας Σημίτης από το βήμα του συνεδρίου έθεσε στους συνέδρους το εξής δίλημμα: Αν δεν εκλεγώ πρόεδρος, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός». Πολλοί σύνεδροι τον αποδοκίμασαν. Τελικά το συνέδριο τον εξέλεξε πρόεδρο με σχεδόν 53%. Η εποχή του «εκσυχρονισμού» είχε ξεκινήσει.

1999: Πέμπτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Το πέμπτο συνέδριο του κόμματος πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1999, ο Κώστας Σημίτης δεν είχε «αντίπαλο» ενώ ο Άκης Τσοχατζόπουλος εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή.

5c9e81cc2400007b000436ed.jpg

2001: Οι πρώτες φωνές κατά Σημίτη

Το συνέδριο του 2001 πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο που συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από τότε που ανέβηκε στην εξουσία. Έχουν αρχίσει να ακούγονται οι πρώτες φωνές για τις επιλογές του Κώστα Σημίτη

5c9e82cc2400009d000436f0.jpg

2005: «Γιώργο προχώρα και άλλαξε τα όλα»

Ο Κώστας Σημίτης παραιτείται πριν τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 και τον διαδέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος από τη βάση. Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι «Γιώργο προχώρα και άλλαξέ τα όλα». Μάλιστα έχει μείνει στην ιστορία η φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου με μία σκούπα στα χέρια να βοηθά στον καθαρισμό του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο.

5c9f0f2a24000086064f585d.jpg

2008: To όγδοο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Το όγδοο συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε μία κρίσιμη καμπή για το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας της ήττας στις εκλογές του 2007 αλλά και των όσων διαδραματίστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές. Άξιο αναφοράς η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την πρώτη μέρα του συνεδρίου.

5c9e87072300004301ea0d21.jpg

2013: Στη μνημονιακή εποχή

Το ένατο συνέδριο βρήκε το ΠΑΣΟΚ στην εποχή των Μνημονίων και με πολύ χαμηλά ποσοστά. Στην πρώτη θέση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής εξελέγη ο νεολαίος Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος μετέπειτα έγινε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

2015: Η αποχώρηση Βενιζέλου από την ηγεσία

Το δέκατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο ήταν το τελευταίο του Κινήματος. Αποφασίστηκε η μετεξέλιξή του σε Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτήθηκε και λίγο αργότερα εκλέχθηκε πρόεδρος η Φώφη Γεννηματά. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές μαζί με τη ΔΗΜΑΡ ως Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ

2018: Πρώτο συνέδριο ΚΙΝΑΛ

Τον Νοέμβριο του 2017 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Πρόεδρος του νέου φορέα που θα ονομαστεί αργότερα Κίνημα Αλλαγής εκλέχθηκε στον δεύτερο γύρο η Φώφη Γεννηματά. Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 παρουσιάστηκε το έμβλημα του κόμματος. Ωστόσο λίγο αργότερα το Ποτάμι αποχώρησε από τον νέο φορέα και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε λίγο αργότερα και μέρος της ΔΗΜΑΡ. Οι αποχωρήσαντες από τη ΔΗΜΑΡ με προεξέχοντα τον Θανάση Θεοχαρόπουλο στήριξαν στις ευρωεκλογές αλλά και τις εκλογές της 7ης Ιουλίου τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο κ. Θεοχαρόπουλος ορίστηκε διευθυντής της Κ.Ο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ 

 

Related posts
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ντροπή: Σήμερα στα Καμμένα Βούρλα, η Ελλάδα έχασε λίγη από την "ανθρωπιά" της...

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος Εναντίον 39 ασυνόδευτων…
Read more
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Είναι υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την Κύπρο-Να μπει τέλος στην ομηρία του νησιού" . Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

” Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τον Κυπριακό…
Read more
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

E.Axτσιόγλου:"Για τη ΝΔ, ό,τι δαπανά το κράτος πηγαίνει σε μαύρη τρύπα”

Σημεία συνέντευξης της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή…
Read more