Παράταση ως 7 Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα “στο πόδι” και .. “Click away”!

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων σε όλη τη χώρα μέχρι τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων και εφόσον συνεχιστεί αυτό θα υπάρχει και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας.

«Η απόφαση αυτή είναι επιβεβλημένη καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό» τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην Πάτρα για την επικείμενη γιορτή του Αγίου Ανδρέα λέγοντας «ενόψει της μεγάλης γιορτής του Αγ.Ανδρέα, εφιστούμε την προσοχή σε όλους να τηρούν τα μέτρα,να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα στην οικογένειά τους. Κάνουμε έκκληση να μην γίνει μια ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή, λόγος υπερμετάδοσης».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζοντας την ενημέρωση και αναφερόμενος στο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος».

Γράφουν σβήνουν για Χριστούγεννα και σχολεία

Βασικό κριτήριο για τις τελικές αποφάσεις είναι η πορεία των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, καθώς, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που μετρούν πλέον πολλές ημέρες, η επιβράδυνση παραμένει από πολύ μικρή έως μηδαμινή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα

Ένα από τα βασικά θέματα είναι το άνοιγμα της εκπαίδευσης, όπου προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία.

Η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε, χθες, στην ΕΡΤ ότι παραμένει εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων. Πρώτα, πάντως, αναμένεται να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και μετά Γυμνάσια και Λύκεια.

Δεν αποκλείεται, πάντως, εάν καθυστερήσει κι άλλο η άρση του lockdown, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές, κάτι για το οποίο έχουν τοποθετηθεί ήδη αρκετοί ειδικοί.

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά (πρώτα τα μικρά και μετά τα μεγαλύτερα) και με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Πιθανότατα πρώτα θα ανοίξουν τα εποχιακά καταστήματα, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και στο τέλος, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, η εστίαση.

Σχετικά με την εστίαση, πάντως, η κατάσταση παραμένει θολή, καθώς, όπως έχουν διαμηνύσει κυβερνητικά στελέχη, θεωρείται απίθανο να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ, ενώ και για τα εστιατόρια θα ισχύσουν αυστηροί κανόνες.

Πώς θα εφαρμοστεί το click away

Το Click away είναι μια διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών, εξήγησε, χθες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σε συνέντευξή του σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε, ότι πρόκειται για ηλεκτρονική παραγγελία, η οποία προπληρώνεται και παραλαμβάνεται σε έναν ειδικά, εξωτερικό, διαμορφωμένο χώρο του καταστήματος και έτσι, αποφορτίζονται οι μεταφορές και αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, το click away ετέθη στο τραπέζι ως εναλλακτική λύση, όταν ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα.

«Θέλουμε να υπάρξει μια μετάβαση σε μια ομαλότητα με ίσους όρους για όλη την αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, είπε πως ετοιμάζεται ένα barcode διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που όσοι προμηθευτές το έχουν αποκτούν πιστοποίηση υγιούς επιχείρησης.

 

πηγή: “efsyn.gr”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ