ΔΙΕΘΝΗ
Παρέμβαση Νίκου Ανδρουλάκη στην Ευρωβουλή: “Μέτρα τώρα για να προλάβουμε τις αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας”
Νίκος Ανδρουλάκης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Χρειάζονται μέτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αυξήσεις στην ενέργεια πριν έρθει ο χειμώνας
Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας συμμετείχε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος παρενέβη από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, επισήμανε ότι η κρίση αυτή, που προκαλείται κυρίως από το ράλι στις τιμές των ορυκτών καυσίμων και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου, απειλεί τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα όπου η ενεργειακή φτώχεια επηρεάζει πάνω από το 20% των Ελλήνων, σε αντίθεση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι μόλις 7%, οι αυξήσεις των τελευταίων μηνών ενέχουν το κίνδυνο περισσότερες οικογένειες να μείνουν χωρίς θέρμανση.
Τα όποια μέτρα έχουν λάβει τα κράτη μέλη είναι ανεπαρκή και για αυτό τον λόγο υπογράμμισε την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και δράσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πριν έρθει ο χειμώνας. Ιδιαίτερα σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών που έχουν ανάγκη, καθώς και την αναδιοργάνωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, κάλεσε την Επιτροπή να καταστρώσει κοινή στρατηγική για την προμήθεια φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά, ώστε να μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερες τιμές, όπως έγινε και με τα εμβόλια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη:
Οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες. Οι αιτίες είναι αρκετές, με βασικότερή όμως το ράλι των ορυκτών καυσίμων και του φυσικού αερίου.
Στην Ελλάδα η ενεργειακή φτώχεια επηρεάζει πάνω από το 20% των Ελλήνων, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι μόλις 7%.
Η παρούσα κρίση ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει ακόμη περισσότερα νοικοκυριά χωρίς θέρμανση
Ορισμένα κράτη μέλη έχουν πάρει κάποια προσωρινά μέτρα, με βασικότερο την επιδότηση στους λογαριασμούς. Ωστόσο, αν οι αυξήσεις συνεχιστούν, αμφιβάλλω αν αυτά θα είναι αρκετά.
Η επιδότηση είναι απαραίτητη βραχυπρόθεσμα, δεν μειώνει όμως την εξάρτησή μας στις εισαγωγές,
με αποτέλεσμα η Ευρώπη να παραμένει ευάλωτη στις μεταβολές των τιμών και η οικονομία τρωτή σε γεωπολιτικά παιχνίδια τρίτων χωρών.
Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές, πριν τον χειμώνα που έρχεται. Απαιτούνται κοινές πολιτικές για την ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη μέτρα για την λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κοινή στρατηγική στην προμήθεια φυσικού αερίου πανευρωπαϊκά ώστε να μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερες τιμές όπως έγινε και με τα εμβόλια.