ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Νομοσχέδιο e-ΕΦΚΑ και ένσταση αντισυνταγματικότητας
Ο εισηγητής Γιώργος Μουλκιώτης, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, επισήμανε -μεταξύ άλλων- τα ακόλουθα:
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, κινείται στην ήδη εφαρμοσθείσα πολιτική της σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση: αναποτελεσματικότητα και υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της.
Δεν προσφέρει το παραμικρό στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Δεν επιφέρει κανέναν «εκσυγχρονισμό» του Φορέα σε όρους περισσότερης διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου. Μόνο ρουσφετολογικές αναθέσεις θέσεων ευθύνες στους ημέτερους του ΕΦΚΑ που αναπαράγουν το πελατειακό κράτος της Δεξιάς
Την ίδια ώρα, τριάντα μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία και σχεδόν δύο χρόνια μετά από τα «εγκαίνια» της απονομής ψηφιακής σύνταξης με «ένα κλικ» από τον Πρωθυπουργόστον ΕΦΚΑ εκκρεμούν 150.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις και 127.000 επικουρικές. Η ηγεσία του Υπουργείου κρατά αποδυναμωμένο τον ΕΦΚΑ, με τεράστια κενά που αυξάνονται συνεχώς. Το προσωπικό στον ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 30%, δίχως να αντικατασταθεί. Μόνο το 2021 έφυγαν περίπου 900 υπάλληλοι, με εμπειρία και ειδική γνώση.
Η Κυβέρνηση, αντί να απαξιώνει τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στην πραγματική ενοποίηση του e-ΕΦΚΑ».
ΙΙ.α. Για την ένσταση αντισυνταγματικότητας, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Νάντια Γιαννακοπούλου τοποθετήθηκε ως εξής:
«Η αντίθεση του Κινήματος Αλλαγής στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι κατά κύριο λόγο βαθιά πολιτική και ουσιαστική, αλλά και χειροπιαστή με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Σας αναλύσαμε ήδη τις ελλείψεις και τις αστοχίες των υπό συζήτηση ρυθμίσεων, οι οποίες διακρίνονται από πελατειακή λογική, από αδιαφάνεια, από αναξιοκρατία και από αναποτελεσματικότητα.
Είναι άλλο πράγμα η πολιτική αντιπαράθεση και άλλο η συνταγματική επιχειρηματολογία που πρέπει πάντα να είναι στέρεη και ακλόνητη. Επικαλούμαστε το Σύνταγμα με φειδώ και με υπευθυνότητα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα εμπιστευτούμε την ερμηνεία και τον διάχυτο έλεγχο συνταγματικότητας των υπό κρίση ρυθμίσεων του σχεδίου νόμου από τα ελληνικά δικαστήρια σύμφωνα και με το πνεύμα της διάκρισης των εξουσιών».
Η αποδόμηση αυτού του νομοσχεδίου από εμάς θα γίνει με ακλόνητα πολιτικά επιχειρήματα και με τεκμηριωμένες ενστάσεις επί των άρθρων και επί της αρχής. Το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η ουσία των ρυθμίσεων και κυρίως η διασφάλιση της αποδοτικής και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ και βεβαίως πρωτίστως η εξυπηρέτηση του πολίτη, κάτι στο οποίο εδώ και δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει και σίγουρα δεν πρόκειται να το επιτύχει με τις αναξιοκρατικές προσλήψεις ημετέρων με ελάχιστα προσόντα, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που δυστυχώς δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πολύ μεγάλο αυτό πρόβλημα».
β. Υπενθυμίζουμε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις την 1η Δεκεμβρίου 2021, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» σε ένσταση αντισυνταγματικότητας (της Ελληνικής Λύσης) στην τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προσώπων άνω των 60 ετών.
Ο Απόστολος Πάνας από το βήμα της Βουλής κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής, απάντησε στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Ας ασχοληθούμε επιτέλους σοβαρά με τα πραγματικά προβλήματα. Τέρμα η πλάκα!».
ΥΓ: Χθες, άλλωστε, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που ψήφισε ένα «άχρωμο» «παρών» στην αμυντική ενίσχυση της χώρας…