Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης: “Είναι μια  μεγάλη δικαίωση σε αυτά που έλεγαν οι σοσιαλιστές και δημοκράτες τα τελευταία χρόνια. “

Published

on

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, στον ρ/σ Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Οι Απέναντι» με τη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ

Είναι ένα σημαντικό βήμα και έτσι πρέπει να το δούμε όλοι και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο,  γιατί έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να υπάρξουν μεταβιβάσεις, που θα στηρίξουν αυτούς που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοιού. Αλλά θα αντιμετωπίσουν και τις ανισότητες,  οι οποίες μεγάλωσαν αυτές τις 60 μέρες. Μιλάμε για έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο.

Ποιος θα μπορούσε να σκεφτεί πως η  Lufthansa,  θα έφτανε στα όρια της χρεοκοπίας και θα ζητούσε από το γερμανικό δημόσιο επιχορήγηση ;

Αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, επειδή είναι μια λογική σοσιαλδημοκρατική. Η αντίληψη δηλαδή που πάντοτε εκφράζαμε εμείς ήδη από το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση του χρέους. Ότι δηλαδή η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης,  δεν γίνεται με δανεισμούς , αλλά με μεταβιβάσεις προς τους ανθρώπους και τα κράτη που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Η πρωτοβουλία που έχει πάρει ο γαλλογερμανικός άξονας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εμείς την έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή, και ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξελίσσεται, γιατί έχουν το έχουν ανάγκη οι ευρωπαίοι πολίτες. Αυτό που βλέπουμε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, είναι να στερείται αλληλεγγύης, αντανακλαστικών και ταχύτητας στις αποφάσεις της.

 

ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΑ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 

 

Είναι μια  μεγάλη δικαίωση σε αυτά που έλεγαν οι σοσιαλιστές και δημοκράτες τα τελευταία χρόνια. 

Χρειάζεται  ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, το οποίο θα προστατεύει τους πιο αδύναμους αλλά θα  εγγυάται και την ποιότητα ζωής σε όλους τους πολίτες. Αυτό έγινε επι της ουσίας με το εθνικό σύστημα υγείας της πατρίδας μας και μια σειρά αντίστοιχα σύστημα υγείας στα υπόλοιπα κράτη. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας ήταν εκεί, άξιοι, σε καθημερινή βάση να βοηθήσουν όποιον το είχε ανάγκη.

Πρέπει λοιπόν και η ελληνική κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος και αυτό να γίνει με όρους που σέβονται, όσους φορολογούνται εντός Ε.Ε αλλά και όσους παράγουν εντός Ε.Ε. Πρέπει να δούμε πως θα υπερασπίσουμε την Ευρωπαϊκή οικονομία, έναντι της διεθνούς επίθεσης που δέχεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες εταιρίες που παράγουν εδώ,  κερδίζουν εδώ, θα πρέπει και να φορολογούνται και εδώ,  έτσι ώστε και οι πολίτες που καταναλώνουν,  να έχουν τα ανάλογα οφέλη από την αγορά.

Advertisement

Να σημειώσω εδώ,  πως δεν υπάρχει πια ο μύθος της αυτορρύθμισης της αγοράς. Σήμερα το ζήτημα είναι, πως θα δημιουργήσουμε ένα παραγωγικό κράτος, το οποίο θα  στέκεται δίπλα στους πολίτες, ένα κράτος για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι , όπως είμασταν την περίοδο της πανδημίας, ένα κράτος που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες παθογένειες τις οποίες έχει και το ίδιο, αλλά κυρίως θα δώσει και εξέλιξη στον τρόπο που προχωρά και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία.

Εμείς ως σοσιαλιστές και δημοκράτες αυτό πιστεύαμε πάντα. Νομίζω πως τώρα ανοίγει η ατζέντα, να μιλήσουμε πολιτικά ο καθένας με τα επιχειρήματά του, ο καθένας από τον ιδεολογικό άξονα από τον οποίο εκκινεί.

Σε κάθε περίπτωση η λογική ενός νέου κοινωνικού συμβόλαιο με τους πολίτες το οποίο εγγυάται την προοπτική τους και την εξέλιξη τους, είναι μονόδρομος. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Οι προτάσεις συνήθως συναντιούνται όταν γίνονται ταυτόχρονα ή παράλληλα. Αν γίνονται με 20 μέρες καθυστέρηση μάλλον, αυτό είναι καθυστέρηση στην αντιγραφή. 

Advertisement

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αμήχανος την περίοδο της πανδημίας, ήταν έναν κόμμα που είχε διαφορετικές εικόνες και αντιμετώπιση, ακόμα και προς το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Υπήρχαν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τις χαρακτηρίζαμε ως επίθεση στο επιστημονική επιτροπή και τον ίδιο τον κ. Τσιόδρα. 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία φορά που υποσχέθηκε από την Θεσσαλονίκη ένα πρόγραμμα 11 δις ευρώ, χρέωσε τους πολίτες με μέτρα  ύψους 11 δις ευρώ, όταν ανέλαβε την εξουσία. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι πολίτες να αντιμετωπίσουν την ύφεση η οποία έρχεται,  και σε αυτό η ΝΔ δεν προσφέρει λύσεις και απαντήσεις.

Δυστυχώς και το Ζάππειο και η Θεσσαλονίκη είναι μέρη στα οποία, όποιος υποσχέθηκε κάτι, αυτό οδήγησε σε νέα μέτρα τα οποία πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.


Την περίοδο της πανδημίας,  εκεί που ήταν να στηρίξουμε επιλογές που είχαν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κάναμε και ας ήταν κυβέρνηση η ΝΔ. Από κει και πέρα, με την περίπτωση των voucher  και με τις ΠΝΠ του κ. Βρούτση, εκεί δηλαδή που ήταν να γίνει σκληρή αντιπολίτευση, είπαμε τα πράγματα όπως έπρεπε να ειπωθούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Advertisement

 

Εμείς ήμασταν επιφυλακτικοί, με βάση τα όσα ακούγαμε από τους ειδικούς. Θυμίζω ότι το σποτ με τον κ. Παπαδόπουλο έλεγε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να μην έρχονται σε επαφή με τα μικρά παιδιά γιατί μπορεί να μεταφέρουν πολύ ευκολά τον ιό χωρίς αυτά να έχουν συμπτώματα. 

Από τη στιγμή που η επιστημονική επιτροπή συμφωνεί και επιτρέπει στα παιδιά να πάνε στο σχολείο, τότε να πάνε τα παιδιά με μεγάλη προσοχή. Δεν θα συγκρουστούμε εμείς με την επιστήμη. Εμείς ακολουθήσαμε και ακολουθούμε αυτά που λένε οι επιστήμονες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως όλο το ζήτημα προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Δένδια στην ΕΡΤ. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε καμία συζήτηση από κανένα πολιτικό κόμμα γύρω από το θέμα του Έβρου. Αυτή η δήλωση, για «λίγες δεκάδες μέτρα», δημιούργησε ζήτημα και στην ΝΔ, με αποτέλεσμα και η ομάδα αλήθειας να βγάλει ένα βίντεο το οποίο στηλιτεύει την δήλωση αυτή. Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο  και τις διμερείς συμφωνίες και σε αυτή την κατεύθυνση ομονοεί όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της. Παράλληλα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τον υβριδικό πόλεμο, που γίνεται από την Τουρκία. 

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Χρειάζεται ψυχραιμία. Αν η Τουρκιά επιλέξει να προσπαθήσει να  παραβιάσει ξανά τις διμερείς  συμφωνίες και τις διεθνείς συμφωνίες,  θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Αν κρίνει το αρμόδιο Υπουργείο ότι πρέπει να προστατεύσει και να ενισχύσει τον Έβρο, αυτή τη στιγμή, να το κάνει γιατί  έτσι πρέπει να γίνει. 

Advertisement