Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Χρηστίδης στο “Καρφί”: “Είμαστε έτοιμοι, όποτε και αν το επιλέξει ο κ. Μητσοτακης, όσες κάλπες και αν στήσει!”

Δημοσιεύτηκε

στις

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «Καρφί» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.

 

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα διαχείριση της κυβέρνησης στο κομμάτι της πανδημίας; Έκανε κάτι λιγότερο από αυτό που μπορούσε; Τι διαφορετικό θα έπραττε το Κίνημα Αλλαγής;

Εδώ και 5 μήνες ζούμε ένα φιάσκο. Και το χειρότερο η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της.

Η πανδημία σαρώνει με αριθμό ρεκόρ στους διασωληνωμένους και στα κρούσματα. Η χώρα είναι στο βαθύ κόκκινο. Ο μόνος που καθησυχάζει είναι ο κ. Μητσοτάκης και οργανώνει ένα Πάσχα μόνο για τουρίστες…αφού οι Έλληνες πολίτες απαγορεύεται να μετακινούνται και είναι σε lockdown εδώ και μήνες.

Το ηρωικό ΕΣΥ ξεπέρασε τα όριά του, όπως και οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ακούμε την κυβέρνηση να λέει ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι από τον Φεβρουάριο και έχουμε φτάσει Απρίλιο και σύμφωνα με τα στοιχεία των λοιμωξιολόγων έχουμε μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα ακόμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου.

Διαφήμιση

Αν είχαν ακούσει την πρόταση μας για το ασφαλές άνοιγμα, θα είχαμε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Και αν τις είχαν υιοθετήσει, δεν θα κερδίζαμε εμείς, αλλά η πατρίδα και οι συμπολίτες μας.

Στο πεδίο της οικονομίας, φοβάστε πως οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα φέρουν νέα μνημόνια και επιτήρηση;

Οι μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΓΣΕΕ τα λένε όλα. Αλλά η κυβέρνηση κωφεύει, αδιαφορώντας για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. 7 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν πως μειώθηκε ο τζίρος τους, 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα,4 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εκφράζουν τον φόβο για ενδεχόμενη διακοπή της δραστηριότητας τους το επόμενο διάστημα.

Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες.

Χρειάζεται ένα κράτος οργανωμένο που να εγγυάται τα κοινωνικά αγαθά σε όλους τους πολίτες. Οι δημόσιες επενδύσεις, στα πρότυπα όσων ανακοίνωσε ο προεδρος Μπαιντεν, μπορούν να δώσουν λυσεις. Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε την συμβολή της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα οριστικοποιηθούν. Το πρόγραμμα ανόρθωσης θα πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας. Να προκύψει μέσα από διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους. Εμείς αυτό κάνουμε στις ψηφιακές περιοδείες μας.

Τώρα πρέπει να στηρίξουμε κοινωνία και οικονομία.

Γιατί αν καταρρεύσει η οικονομία, το κόστος της ανάταξης, θα είναι πολλαπλάσιο και η χρονική διάρκεια της πολύ μεγαλύτερη. Αν πολλές επιχειρήσεις κλείσουν και η ανεργία πάρει επικίνδυνες διαστάσεις, η ζημιά -οικονομική αλλά και κοινωνική- θα είναι ανυπολόγιστη. Τότε δυστυχώς θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μνημόνια, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Διαφήμιση

Ποια στάση θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής στο θέμα της κύρωσης των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Πρώτα από όλα επιβεβαιώνεται ότι μιλάμε για μια συμφωνία, με πολλά προβλήματα, η οποία δεν εγγυάται 100% τα εθνικά συμφέροντα και η οποία δεσμεύει το Κράτος. Δεύτερον, επιβεβαιώνεται ότι όσοι ουρλιάζουν ως αξιωματική αντιπολίτευση, σιωπούν ως κυβέρνηση. Ειδικά η ΝΔ πρέπει να λύσει όλα τα εσωτερικά της θέματα και τις προσδοκίες ακύρωσης που δημιούργησαν διάφορα λαλίστατα στελέχη της. Όσον αφορά εμάς, όταν θα έρθει η ώρα, θα συνεδριάσει η ΚΟ και θα αποφασίσει την στάση που θα κρατήσουμε στη Βουλή, πάντα με γνώμονα τις πάγιες θέσεις μας και τον πατριωτικό χαρακτήρα του κινήματος.

Βουλευτές και στελέχη του ΚΙΝΑΛ ζητούν να είναι ανοιχτή και όχι με κλειστό μητρώο η διαδικασία εκλογής ηγεσίας. Ποια είναι η θέση σας; Υπάρχουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας;

Κύριε Δρουζια, έχοντας γυρίσει τη χώρα πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και περνώντας αρκετές ώρες στα τηλέφωνα, έχω πάντα το μυαλό μου σε αυτόν που ακουμπά πάνω μας την στήριξη και τις ελπίδες του. Και υπάρχουν πολλοί που μας πιστεύουν πια και απαιτούν απο εμάς να γίνουμε ανατρεπτικοί και ρηξικέλευθοι.

Η εσωκομματική συζήτηση είναι πρόωρη. Θέλω, όμως, να σας απαντήσω καθαρά: Όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό και η Φώφη Γεννηματά είναι εγγύηση για αυτό. Επιπρόσθετα, στο τελευταίο πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο του Κινήματος. Με όρους που διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων μας. Μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς υποψηφιοτήτων. Είναι θεμιτές οι προσωπικές φιλοδοξίες αλλά όποιος θέτει σε δεύτερη μοίρα την προοπτική της παράταξης και συναρτά τις εξελίξεις μονάχα με τον εαυτό του, δεν προσφέρει υπηρεσίες. Η ευθύνη προστασίας της παράταξης είναι συλλογική.

Πώς βλέπετε το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας; Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο διπλών εκλογών; Τι προσδοκίες έχετε ως Κίνημα Αλλαγής;

Ότι και να γίνει εμείς είμαστε έτοιμοι. Όποτε και αν το επιλέξει ο κ. Μητσοτακης, όσες κάλπες και αν στήσει. Μετράμε αντίστροφα πάντως. Απο τη μια, Η ΝΔ έχει μπει σε κύκλο φθοράς, εγκλωβισμένη στα λάθη, τις παραλείψεις και την αλαζονεία της. Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, ρίχνει την ευθύνη πότε στη νεολαια, ποτέ στους δημοσιογράφους ποτέ στους λοιμοξιολογους. Απο την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιο. Κολλημένος στο χθες, με ατέρμονες ομαδοποιήσεις έκλεισε τις πόρτες του στους δημοκρατικούς πολίτες και αγκάλιασε τα περιτρίμματα των ΑΝΕΛ και της παρακμής.

Διαφήμιση

Απέναντι και στους δυο, οι πολίτες αναζητούν μια νέα μεγάλη αλλαγή. Και το Κίνημα μας θέλουμε να είναι η πρώτη δύναμη αυτής της νέας εποχής που ξεπροβάλλει. Με πλούσια παρακαταθήκη αλλά κυρίως πολιτικά, αξιακά, οργανωτικά εφόδια για τις μάχες του αύριο απέναντι στις αδικίες και τις ανισότητες, το έλλειμα αξιοκρατίας και αισθήματος δικαίου, απέναντι στον πελατειασμο και τη διαπλοκή.