Παύλος Χρηστίδης: «Είμαστε εδώ, δίπλα σας, για να επιβεβαιώσουμε τους ιστορικούς δεσμούς σχέσης ανάμεσα στον ελληνικό και αρμενικό λαό»
KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – H Ρ Θ Ε ! – ΤΟ 1ο “RES PUBLICA ΕΙΝΑΙ Ε Δ Ω!
Χαιρετισμός Παύλου Χρηστίδη στην εκδήλωση των αρμενικών σωματείων, στην πλατεία Συντάγματος
Είμαστε εδώ δίπλα σας για να καταδικάσουμε απερίφραστα την επίθεση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) την 27η Σεπτέμβρη 2020. Είμαστε εδώ δίπλα σας για να επιβεβαιώσουμε τους ιστορικούς δεσμούς σχέσης ανάμεσα στον Ελληνικό και Αρμένικο λαό, που σφραγίστηκαν από την κοινή ιστορική μας μοίρα. Αρμένιοι που σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς και Νεότουρκους όπως και οι Έλληνες του Πόντου, που υπέστησαν τα ίδια.
Γι’ αυτό και οι επίγονοί τους διεκδικούμε το μέγιστο δικαίωμα στην ιστορική μνήμη.
Είναι αυτονόητο, πως η απερίφραστη υποστήριξή της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν επιβεβαιώνει το ρόλο της, ως ταραχοποιού της ευρύτερης περιοχής.
Η Τουρκία, με τη μακρά ιστορία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον των Κούρδων, με συμμετοχή της σε σειρά στρατιωτικών εισβολών, στη Συρία, στη Λιβύη, και φυσικά με όσα ζούμε στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με το προβληματικό ιστορικό προκλήσεων και πολεμικών απειλών -τώρα και στο παρελθόν- εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες.
Όταν η ιστορική μνήμη είναι ασθενική, τότε ο βιασμός της ιστορίας, των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκει πρόσφορο έδαφος και επαναλαμβάνεται.
Δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας στον αρμενικό λαό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, και θα σταθούμε δίπλα του μέχρι να επικρατήσει η δικαιοσύνη. Είναι άμεση προτεραιότητα, η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς για διεξαγωγή συζήτησης στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και η εξέταση κάθε δυνατού τρόπου για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Στόχος παραμένει η επείγουσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της Ομάδας Μινσκ για την ειρηνική επίλυση της διαφοράς.
Η ειρηνική επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου είναι μονόδρομος για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και αυτό πρέπει να το ακούσει πρωτίστως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία.