Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Π.Χρηστίδης: “Τεστ και αντιδραστήρια πρέπει να είναι οι άμεσες προτεραιότητές μας”

Published

on

Συνέντευξη Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 στην εκπομπή «Briefing» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε συστήσει μια ομάδα η οποία επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα που συμβαίνουν στην Ιταλία και προηγουμένως στην Κίνα και γι’ αυτό  το λόγο η κυριά Γεννηματά βγήκε πολύ έγκαιρα, πριν μια εβδομάδα περίπου, και επισήμανε την σημασία των τεστ.

Είδαμε την εβδομάδα αυτή πως κάποιοι άνθρωποι που έχουν την οικονομική άνεση πήγαν σε έναν ιδιωτικό φορέα και έκαναν το τεστ, βρέθηκαν είτε θετικοί είτε αρνητικοί.  Αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας από μας, πληρώνοντας  300 ή 350 ευρώ. Επομένως το να μάθουμε ποιοι είναι κρούσματα και να αντιμετωπίσουμε την αλυσίδα επαφών τους, είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Γι’ αυτό και η  Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε και είπε ότι πρέπει πολύ γρήγορα να δούμε πως θα βρούμε όσο το δυνατό περισσότερα τεστ. Χρειάζεται η συμβολή και του ιδιωτικού τομέα και προφανώς πρέπει να προμηθευτεί η κυβέρνηση, κατά προτεραιότητα και τα αντιδραστήρια τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια υγεία και ο ΠΟΥ λέει πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στα τεστ, αυτό πρέπει να το κρατήσουμε. Το ελληνικό σύστημα υγείας,  ένας θεσμός που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να απορροφήσει τους μεγάλους  κραδασμούς. Πρέπει όμως να προστατεύσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Εμείς είχαμε έγκαιρα επισημάνει ότι θα έπρεπε να υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι υποδοχής των κρουσμάτων, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος γιατροί και νοσηλευτές να έχουν νοσήσει, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε καραντίνα ολόκληροι όροφοι στα νοσοκομεία. Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε εμάς σαν ενδεχόμενος κίνδυνος, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει.

Χθες η Φώφη Γεννηματά είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι εμείς στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια. Άλλωστε εμείς το έχουμε κάνει και με προτάσεις και θα εξακολουθήσουμε να καταθέτουμε προτάσεις, οι οποίες θα εγγυώνται την υγεία των πολιτών και την προστασία της ζωής τους μπροστά σε αυτή την πολύ κρίσιμη παγκόσμια ευρωπαϊκή και εθνική  κρίση.

Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Κανένας, που δεν έχει ούτε καν δέκατα, δεν πρέπει να πηγαίνει στο νοσοκομείο γιατί μπορεί να κολλήσει εκεί. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι έχουμε πολύ αξιόλογους  επιστήμονες, έχουμε ανθρώπους σε πολλούς κλάδους που κάνουν μεγάλη προσπάθεια και δίνουν όλο τους τον εαυτό, πρέπει λοιπόν να τους ακούσουμε. Η  κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση και να προμηθευτεί τα απαραίτητα τεστ, τα αντιδραστήρια και να προβεί στην δημιουργία ειδικών χώρων υποδοχής πιθανών κρουσμάτων, σαν αυτά που ανακοίνωσε χθες, και έγκαιρα είχε βάλει η Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση.

Advertisement

Το Κίνημα Αλλαγής πριν τέσσερις μέρες στις προτάσεις που κατέθεσε έβαλε το θέμα για κατ’ οίκον τεστ, ώστε να μην πηγαίνουν οι πολίτες στα νοσοκομεία αλλά να πηγαίνουν ειδικά κλιμάκια σε σπίτια. Είναι αυτονόητο και ναι έτσι πρέπει να γίνει.

Τέλος εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχει ειδική προστασία στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά την μάχη και δεν αναφέρομαι μόνο στους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και στους ανθρώπους που δουλεύουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους ανθρώπους της ενημέρωσης, στους ανθρώπους που είναι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, στους ανθρώπους που είναι στην καθαριότητα των Δήμων και στα σύνορα και καθημερινά κάνουν υπερπροσπάθεια. Με όλους αυτούς πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φύγουν από την πρώτη γραμμή της μάχης καθώς και εκείνοι  που για επαγγελματικούς λόγους είναι παρόντες, όπως τα παιδιά των ντελίβερι, οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.