ΓΝΩΜΕΣ
“Πέραμα” – Τι θα γινόταν αν αυτό συνέβαινε με “Πανεπιστημιακή Αστυνομία”;
Προκαλεί έντονους τριγμούς, ξανά, στην κυβέρνηση και την Αστυνομική Διεύθυνση, ένα ακόμη, φαινόμενο υπέρμετρης χρήσης βίας, με πυροβολισμούς (35!) και μια καταδιώξη 50 λεπτών που είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα 1 20χρονο – αόπλο πολίτη- νεκρό και 7 τραυματίες, μεταξύ των οποίων , σύμφωνα με το Αστυνομικό Δελτίο, ήταν και οι αστυνομικοί που έλαβαν μέρος στην καταδίωξη – όλοι καλά στην υγεία τους.
Δεν θα σταθώ στο συμβάν, καθότι ό,τι έχουμε, το έχουμε δει σε video, το χουμε ακούσει από μάρτυρες και ακόμα και οι “συνδικαλιστές” αστυνομικοί, είναι “σε στάση αναμονής” για το συμβάν προσπαθώντας να στρέψουν την “προσοχή” των τηλεθεατών κλπ, στον “σεσημασμένο δράστη” , τον 20 χρονο νεκρό από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών.
Θα είμαστε σε στάση αναμονής κι εμείς, με την ελπίδα, όλα να έρθουν στο φως, να αναλάβει η Δικαιοσύνη και να υπάρξουν, εάν αποφασιστούν, οι σχετικές κυρώσεις για τους μεν και τους δε.
Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά:
- Υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των αστυνομικών για το συμβάν; – έγκριση παίρνουν από τον αξιωματικό υπηρεσίας για την καταδίωξη
- Ακολουθήθηκε το “πρωτόκολλο”; Γιατί δεν πυροβόλησαν στα λάστιχα; Μα στο “ψαχνό”; 35 φορές;
- Γνώριζαν τα πρόσωπα που επέβαιναν στο όχημα; -Την ηλικία τους , την κατάσταση (μπορεί να υπήρχε ομηρία, ΠΩΣ άνοιξαν πυρ;)
- Τέλος και πολύ σημαντικό: Ήταν εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί; 1 μήνας εκπαίδευσης σε μια περίοδο μαζικών προσλήψεων, προκηρύξεων για “ειδικούς φρουρούς” και χιλιάδων νέων περιπολικών, σε περίοδο πανδημίας παρακαλώ όλα αυτά, είναι αρκετός για να αντιμετωπιστούν ζητήματα “ρουτίνας”;
Πάμε στο πολύ σημαντικό – υποθετικό πάντα σενάριο
ΤΙ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΑΝ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ “ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ”;
Η απάντηση: ΧΑΜΟΣ! Έτσι, μονολεκτικά και “λαϊκά” μεταφέρω με απόλυτη βεβαιότητα, την γνώμη μου, για το τι θα πυροδοτούσε στην κοινωνία ένα κύμα “εξέγερσης” ανάλογο με αυτό του “Δεκέμβρη του Αλέξη Γρηγορόπουλου” που “τύλιξε στις φλόγες” την Ελλάδα και δημιούργησε εντάσεις που κράτησαν αρκετούς μήνες.
Για να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις, που σίγουρα, κάποια στιγμή θα τις βρούμε μπροστά μας με την απόφαση της κυβερνησης να δημιουργήσει “Αστυνομικά τμήματα” στα Πανεπιστήμια, αφού καθώς φαίνεται, η λύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος είναι η εφαρμογή του δόγματος: “Βια και αστυνομοκρατία”. Αντε και σε περίπτωση φυσικής καταστροφής η “ΕΚΚΕΝΩΣΗ”. Πάλι καλά που στις πλημμύρες δεν έστειλαν τα ΜΑΤ να “επιβάλουν την τάξη στον Κηφισσό”.
“Καμπανάκι Κινδυνου” για τις αποφάσεις του μέλλοντος
Ευτυχώς, φαίνεται να έχει παγώσει το ατόπημα – ένα από τα ατοπήματα – της κυβέρνησης Μητσοτάκη, του να βάλει “απέναντί της” την φοιτητική κοινότητα – μεταξύ άλλων έχει ήδη βάλει απέναντί της τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τους εκπαιδευτικούς..- γιατί φαίνεται πως “ψηλά” έχουν καταλάβει πως πανε να δημιουργήσουν “μπάχαλο” με την προχειρότητα και την ανεπάρκεια του σχεδίου “Πανεπιστημιακή Αστυνομία”. Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην σωστή και μακροχρόνια εκπαίδευση των “ειδικών φρουρών” που θα βρίσκονται στα Πανεπιστήμια. Χρειάζεται να επανέλθει η λογική του κοινωνικού προσήμου στις αποφάσεις των κυβερνήσεων. Χρειάζεται Προοδευτική Διακυβέρνηση.