Πολιτική και Νέοι: Το στοίχημα της γενιάς μας

Γράφει ο Άγγελος Ορφανίδης και το "#ΜΑΖΙ Υοuth"

Ένα από τα διαχρονικά πολιτικά αποφθέγματα αποτελεί το The ballot is stronger than the bullet το οποίο και ανήκει στον Abraham Lincoln. Τι σημαίνει; Ότι η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Τι συμβαίνει όμως σήμερα; Συμμετέχουν οι πολίτες σε πολιτικές διαδικασίες και συλλογικότητες; 

Εδώ και δεκαετίες παρατηρείται μια συνεχής έλλειψη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς που διέπουν αυτό. Η κρίση επηρέασε έντονα την παραπάνω κατάσταση με ιδιαίτερη βαρύτητα στις νεότερες γενιές στις οποίες εντοπίζεται και η εντονότερη απομάκρυνση από την πολιτική. Τι σημαίνει όμως απομάκρυνση από την πολιτική; Ο νέος έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τη σπίθα που σχετίζεται με την πολιτική. Εμφανίζει μειωμένο πολιτικό ενδιαφέρον, δε συμμετέχει ενεργά σε πολιτικές συλλογικότητες και παρουσιάζει στοιχεία ματαιότητας ως προς την πραγματική αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος στη χώρα. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κοινωνική και πολιτική καινοτομία της χώρας μας αλλά έρχονται σε ακολουθία και με άλλες Ευρωπαϊκές νεολαίες.

Τις πταίει λοιπόν;

Όπως προανέφερα η κρίση αποτέλεσε παράγοντα που πέρα της κοινωνικής και οικονομικής αναταραχής επηρέασε και την σχέση μας με τα κοινά. Οι νέοι των τελευταίων ετών γαλουχήθηκαν και μεγάλωσαν σε περιβάλλοντα απαξίωσης της πολιτικής, της συλλογικότητας και της συμμετοχής.

Ποιο είναι όμως το στοίχημα;

Το στοίχημα είναι η νέα γενιά να ανακτήσει το ενδιαφέρον της για την πολιτική. Και όχι φυσικά, πολιτική δε σημαίνει μόνο συμμετοχή σε κομματικά όργανα και νεολαίες. Πολιτική συμμετοχή σημαίνει καλλιέργεια ενεργών πολιτών, συμμετοχή σε συλλογικότητες, σε όργανα που εκφράζουν τους ίδιους και τις ανησυχίες τους. Πολιτική σημαίνει μεταστροφή από την ιδιώτευση και την ατομικότητα στη συλλογικότητα. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε. Το πώς θα το κερδίσουμε δεν είναι ούτε απόλυτα ξεκάθαρο ούτε εύκολο. Χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά. Αυτή η προσπάθεια στην περίπτωση μας αντανακλάται μέσα από το Mazi Youth επιδιώκουμε να εξελίσσουμε συνεχώς. Ο Θανάσης Δέλλιος, ο Δημήτρης Τέλλης και εγώ το Νοέμβριο του 2021 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια οργάνωσης νέων υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη ως κύριου εκφραστή για μια σύγχρονη προοδευτική ατζέντα. Πλέον το Mazi Youth έχει εξελιχθεί. Δεν αποτελεί μια ομάδα υποστηρικτών αλλά προσδοκά να γίνει ένα πολιτικό προοδευτικό think tank συζήτησης και μελέτης ζητημάτων που επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα τις ζωές της νέας γενιάς. Στέγαση, εργασιακά, ακρίβεια είναι μόνο μερικά από τα θέματα τα οποία σκοπεύουμε να αναδείξουμε σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο. Πρόσφατα σχεδιάστηκε και η ιστοσελίδα μας το maziyouth.gr όπου και μπορεί κάποιος άμεσα να επικοινωνήσει μαζί μας.

Εν κατακλείδι…

Πολιτική συμμετοχή χωρίς νέα γενιά δεν υφίσταται. Γιατί η νέα γενιά του σήμερα θα είναι η παραγωγική γενιά του αύριο που θα διαμορφώσει τη χώρα και τις πολιτικές. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για ένα δύσκολο στοίχημα το οποίο όμως μπορεί να κερδηθεί.  

 

 

*Ο Άγγελος Ορφανίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ, πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ,  κάτοχος Master στα Ψηφιακά Μέσα, Επικοινωνία και Δημοσιογραφία ΑΠΘ. Εργάζεται στον Ιδιωτικό Τομέα στον κλάδο της Επικοινωνίας και του Marketing.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ