Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαχινίδης-Μέγας στην εκδήλωση της “Ανανεωτικής Αριστεράς” για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εργασιακα

Published

on

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 13 Μαΐου 2021 η πολιτική κίνηση Ανανεωτική Αριστερά για το Ταμείο Ανάκαμψης και το εργασιακό νομοσχέδιο. 

Για τις εξελίξεις που αφορούν στα δύο σημαντικά θέματα ενημέρωσαν τα μέλη και τους φίλους της κίνησης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Φίλιππος Σαχινίδης και ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας του κόμματος Χρήστος Μέγας.

Ο κ. Σαχινίδης παρουσιάζοντας τους στόχους του Ταμείου για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία ανέφερε ότι η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει στις χώρες της 750 δις. ευρώ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο θα βοηθήσει την ΕΕ να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Υπογράμμισε δε ότι, αν πετύχει θα αποδυναμωθούν οι αντιρρήσεις στην πρόταση να γίνει μόνιμο εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κρίσεων.

«Μέχρις τις 11 Μαΐου 14 μόνο χώρες από τις 27 της ΕΕ κατέθεσαν το δικό τους εθνικό σχέδιο, ενώ έχουν υποβληθεί σχέδια με τα οποία οι χώρες διεκδικούν το 84% των επιχορηγήσεων. Με μόνες χώρες που διεκδικούν δάνεια να είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, οι πρώτες εκταμιεύσεις προς τα κράτη-μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο, ενώ θα συνδέονται με την πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουν αυτά δεσμευθεί».

Θέτοντας τις προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία τόνισε την ανάγκη για σταθερή επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε η χώρα να μπει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και σύγκλισης με την υπόλοιπη ΕΕ και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού προτύπου -μια από τις αιτίες που οδήγησαν στην κατάρρευση του 2009-ώστε να γίνει πιο εξωστρεφές, ανθεκτικό και δυναμικό. 

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε τις βασικές προκλήσεις της οικονομικής πολιτικής, οι οποίες είναι:

  1. Ανάκτηση των απωλειών στο ΑΕΠ σε σχέση με το που θα βρισκόμασταν το 2021-2022 αν δεν είχε μεσολαβήσει η κρίση πανδημίας. Προετοιμασία για ομαλή μετάβαση σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον χωρίς εθνικά μέτρα στήριξης και χωρίς χαλάρωση δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και χαλαρή νομισματική πολιτική ΕΚΤ.
  2. Μείωση της ανεργίας και εξάλειψη της μακροχρόνιας ανεργίας με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας. 
  3. Ιεράρχηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων για την επιτυχία τους.
  4. Αυστηρός έλεγχος των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά για να αποφευχθούν μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες.
  5. Μπορούν να επιτελέσουν οι τράπεζες τον αναπτυξιακό τους ρόλο; Όχι όσο τις βαραίνουν τα κόκκινα δάνεια και έχουν τη συγκεκριμένη σύνθεση κεφαλαιακής διάρθρωσης. Δημιουργία «κακής» τράπεζας για να επιταχυνθεί η μείωση του ποσοστού κόκκινων δανείων. 
  6. Αξιοποίηση των πόρων σε επενδυτικά σχέδια με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και όχι με κριτήρια πελατειακά ή κάτω από το βάρος επιχειρηματικών πιέσεων.

 Τέλος, τόνισε ότι οι βασικοί στόχοι του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι: 

  1. Πλήρης απασχόληση με αύξηση ποσοστού συμμετοχής στην αγορά εργασίας και ρύθμιση εργασιακών σχέσεων στην ψηφιακή οικονομία.
  2. Νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής για την επίτευξη μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μείωση φορολογίας εισοδήματος από την εργασία. Εισαγωγή φόρου καθαρού πλούτου.
  3. Διασφάλιση δημόσιου συμφέροντος σε περίπτωση στήριξης με δημόσιους πόρους βιώσιμων επιχειρήσεων με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο. Έξοδος από αυτό όταν βελτιωθούν οι συνθήκες στην οικονομία χωρίς ζημιά για το δημόσιο. Να αποφευχθεί η αρνητική εμπειρία από τις τράπεζες.
  4. Επανεξέταση δράσεων κοινωνικής πολιτικής με κριτήριο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μείωση ανισοτήτων που ενισχύθηκαν από την κρίση πανδημίας.

Ο κ. Μέγας παρουσίασε αναλυτικά το υπό διαβούλευση νομοσχεδίου για τα εργασιακά υπογραμμίζοντας ότι είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως φαίνεται στο Σχέδιο που κατατέθηκε στον Ε.Ε. όπου γίνεται λόγος για υλοποίηση της «Δέσμευσης της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που σχετίζονται με την Σύσταση 1 του 2019… για τον εκσυγχρονισμό του ατομικού εργατικού δικαίου…» (σελ. 40 του Σχεδίου).

Τόνισε ότι επιλέγεται η ανάπτυξη να βασιστεί στη φθηνή εργασία, ειδικά στη χαμηλή και μέση εξειδίκευση, καθώς επίσης στην χαμηλή φορολογία των επιχειρηματικών κερδών ανεξαρτήτως ύψους (27% μαζί με τις επιχειρήσεις έναντι ακόμη και 44% στους μισθωτούς).

Όπως ανέφερε, οι εργασιακές διατάξεις οδηγούν σε ανεργία των νέων, καθώς οι ήδη απασχολούμενοι χωρίς πρόσθετο κόστος θα καλύπτουν τις επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό, διευκολύνουν τις απολύσεις, αφού περιορίζονται οι λόγοι ακυρότητας, ενώ και οι παράνομες απολύσεις δεν «θεραπεύονται» παρά μόνο με μια μικρή- πρόσθετη αποζημίωση. Επίσης,  κατισχύουν οι ατομικές συμβάσεις έναντι των συλλογικών, ενώ το επιβαλλόμενο από το ισχυρό μέρος (επιχείρηση) ασταθές ωράριο καταστρέφει την οικογενειακή ζωή και την προοπτική των νέων (Δημογραφικό κ.α.).

Advertisement

Υπογράμμισε τέλος ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα προέλθει από την φθηνή και ανασφαλή εργασία, ούτε από την πανεπιστημιακή αστυνομία, παρά μόνο μέσα από επενδύσεις, έρευνα, κίνητρα, εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και κοινωνική συνοχή.

 

Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.