Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Θεόδωρος Μαργαρίτης: “Για ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής -ανοιχτό φορέας της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας!”

Published

on

Ο Γραμματέας της “Ανανεωτικής Αριστεράς”, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος Βουλευτής , Θεόδωρος Μαργαρίτης, παραχώρησε συνέντευξη στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist”.

Ο Κύριος Θεόδωρος Μαργαρίτης, στην συνέντευξή του, σχολίασε το διακύβευμα της Συνόδου Κορυφής και την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης μα και της Ε.Ε, την διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και μίλησε για το ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, τον σύγχρονο εκφραστή της κεντροαριστεράς και του Σοσιαλισμού στην στην Ελλάδα -αμφισβητώντας τις δημοσκοπήσεις που “δίνουν” χαμηλά ποσοστά στο ΚΙΝΑΛ- ενώ σχολίασε πως είναι αρνητικό να μιλάμε για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τις αρχές και τις αξίες του είναι δυνατό μέσα στο Κίνημα Αλλαγής. Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, τόνισε πως δεν είναι ώρα για “παραγοντισμούς” μα ώρα ευθύνης. Σχετικά με τα σενάρια που θέλουν ενιαίο μέτωπο της Αριστεράς με αντιδεξιά ρητορική και πολιτική γραμμή, σχολίασε πως “κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν θα γίνει” ενώ τόνισε πως η χώρα έχει ανάγκη την ουσιαστική υπεύθυνη αντιπολίτευση με προτάσεις και όραμα, την αντιπολίτευση που ασκεί με συνέπεια το Κίνημα Αλλαγής.

 

  • Κύριε Μαργαρίτη, στον απόηχο της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, πως αξιολογείτε το αποτέλεσμα για την Ελλάδα και την Κύπρο; 

Οι αποφάσεις της ΕΕ  είχαν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά να παραθέσουμε τον προϋπολογισμό μαμούθ για 1,8 τρις με 72 δις για την χώρα μας. Στα αρνητικά να σημειώσουμε την ήπια στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Φυσικά με ευθύνη της κυβέρνησης ο πήχης των προσδοκιών ήταν πάρα πολύ ψηλά. Η φράση του κ.Πέτσα ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες αν δεν έχει κέρδη από την διαπραγμάτευση είναι χαρακτηριστική υπερβολή. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια και η υπαναχώρηση της Γαλλίας από την  σκληρή στάση που είχε απέναντι στον Ερντογάν δημιουργήσαν τελικά μια πιο μετριοπαθή αντιμετώπιση  προς την Άγκυρα με μια πιο γενικόλογη προειδοποίηση για κυρώσεις. Το θέμα είναι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση οφείλουν να συνειδητοποιήσουν τους διεθνείς συσχετισμούς και να «προσαρμοστούν» σε μια ρεαλιστική γραμμή. Αυτή έχει στο επίκεντρο την στρατηγική ενός οδικού χάρτη με διερευνητικές συνομιλίες, αποκλιμάκωση της έντασης, συμφωνίες όπου αυτές είναι δυνατόν, προσφυγή στην Χάγη. Η Ελληνική πλευρά να ζητήσει απτά ανταλλάγματα για ΑΟΖ, Κυπριακό αξιοποιώντας θετικές διεργασίες στην Ευρωτουρκική ατζέντα. Κρίσιμη παράμετρος αποτελεί στην χώρα μας η εθνική συνεννόηση επάνω σε μια γραμμή μετριοπάθειας που δεν ποντάρει στις εθνικιστικές κραυγές, στην ψευτό-πατριωτική πλειοδοσία συνθημάτων σύγκρουσης  με την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

  •  Η Ανανεωτική Αριστερά, προ λίγων ημερών, εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία η εκλογολογία εσωκομματικά πρέπει να λάβει τέλος και πως το Κίνημα Αλλαγής, είναι ο προοδευτικός πόλος που θα πλειοψηφήσει  στην “μάχη” της κεντροαριστεράς. Πώς σχολιάζετε το κάλεσμα για συσπείρωση του Γραμματέα του ΜεΡΑ25 σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ; 

Η πολιτική κίνηση ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ μετά από συνεδρίαση της Συντονιστικής  Επιτροπής την προηγουμένη βδομάδα κάλεσε το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ σε συναγερμό εξωστρέφειας αντί για εσωκομματική «κουζίνα». Συγκεκριμένα στην σχετική ανακοίνωση υποστηρίζουμε ότι: «Ένας κύκλος υφέρπουσας εσωστρέφειας στο ΚΙΝΑΛ θα είναι ένα σοβαρό υποκειμενικό ατόπημα. Η εσωστρέφεια σχετικά με τις  διαδικασίες εκλογής επικεφαλής-σε έναν χρόνο από τώρα-χωρίς να κατατίθενται και εναλλακτικές ιδεολογικές αφηγήσεις για την πορεία του κόμματος και της χώρας-δεν είναι χρήσιμη.  Πρόκειται για αρνητική εξέλιξη στην συνοχή και στην εξωστρεφή δράση. Οι προσωπικοί παραγοντισμοί, τα προσωπικά σχέδια, οι μηχανισμοί χωρίς αρχές και ιδέες  διευκολύνουν αντικειμενικά την διατήρηση του υπάρχοντος «μικρού δικομματισμού» και όχι την αλλαγή των συσχετισμών. Ακόμα και η συζήτηση για την λεγομένη «επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ»  δεν αποτελεί απάντηση στις νέες σύγχρονες ανάγκες της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι λάθος η αμφισβήτηση του ιδρυτικού συμβολαίου για μια ευρεία συμπαράταξη των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, του Προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι ένας ανοιχτός φορέας της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Αποτελεί μακροπρόθεσμο σχέδιο με επίκεντρο τον προγραμματικό εκσυγχρονισμό, τις πολιτικές θέσεις, τα «ανοίγματα» στην νέα γενιά και στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας. Στον δρόμο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά»

Τώρα σχετικά με τις συζητήσεις περί μετώπου ΣΥΡΙΖΑ,ΚΚΕ, ΜΕΡΑ 25 θέλω να σημειώσω ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν. Οι κομματικοί ανταγωνισμοί θα ακυρώσουν κάθε τέτοια προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση δεν αφορούν το ΚΙΝΑΛ το οποίο διεκδικεί  μία σύγχρονη ταυτότητα του δημοκρατικού σοσιαλισμού και όχι την  αναβίωση συμμαχιών της παραδοσιακής κομμουνιστικής Αριστεράς.

  •  Ποια η άποψή σας για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Τι πρέπει να γίνει με το εμβόλιο; 

Η χώρα βρίσκεται εδώ και 8 μήνες  στην δίνη της  μεγαλύτερης  υγειονομικής κρίσης. H κυβέρνηση με σύμμαχο την κοινωνία και την δημιουργική κριτική μεγάλου τμήματος της αντιπολίτευσης αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Στο δεύτερο κύμα αγνόησε σε αρκετές περιπτώσεις τις συστάσεις των ειδικών, υπαναχώρησε σε πιέσεις και έλαβε αντιφατικές αποφάσεις.

Γνωρίζουμε πλέον ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά συγχρόνως έχουν μεγάλες κοινωνικές, ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις. Συνεπώς το ερώτημα δεν είναι εάν έπρεπε να γίνει lockdown. Το σημαντικό είναι το ποιές δεσμεύσεις και συμφέροντα εμπόδισαν την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί  την ανάπαυλα του καλοκαιριού για να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, να κινητοποιήσει τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας, να διορθώσει προβλήματα στα ΜΜΜ και στα σχολεία. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα η μόνη διέξοδος είναι τα εμβόλια. Τα οποία αποτελούν  κατάκτηση της επιστημονικής προσπάθειας και επομένως δεν πρέπει να εμπλακούν στις γνωστές θεωρίες συνομωσίας που αναπτυχθήκαν με αφορμή την πανδημία.

 

  • Η κυβερνηση, κατέθεσε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό που το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε ως “τοξικό” χωρίς “επαφή με την πραγματικότητα”. Ποια η γνώμη σας για το σχέδιο Πισσαρίδη; 

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ από την παρουσία του στο βήμα της ΔΕΘ μέχρι την πρόσφατη τηλέ-εκδήλωση για την Οικονομία έχει διατυπώσει ένα συνολικό σχέδιο για την Οικονομία. Κεντρικές ιδέες είναι η διεκδίκηση της αναδιάρθρωσης χρέους, η απεμπλοκή από τα υψηλά πλεονάσματα και βέβαια η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με κατεύθυνση την μεταποίηση και τις νέες τεχνολογίες. Αλλού συμπίπτει με την έκθεση Πισσαρίδη, αλλού έχει διαφορετικές θέσεις, αλλού έχει δικές του αυτόνομες  προτάσεις.   

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ δεν υιοθετεί μια ισοπεδωτική στάση σαν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην έκθεση με ιδεοληψίες και δοξασίες εύκολης αντιπολίτευσης με πολλές υποσχέσεις και αντίστοιχα πολλές διαψεύσεις.  Τα ζητούμενα βρίσκονται στο να εφαρμοστούν μερικές προτάσεις από την έκθεση. Ακόμα όμως πιο σημαντικό για όσους έχουν αναφορά στην σοσιαλδημοκρατία είναι να τεθεί το ζήτημα των ανισοτήτων σαν επείγουσα ανάγκη για την συνοχή της κοινωνίας και όχι μόνο ως συναισθηματική εκφώνηση.

  • Δημοσκοπικά το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά ποσοστά, σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών πιστεύετε πως θα βρεθούμε προ εκπλήξεων; 

Τα συντηρητικά και νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής από την μια πλευρά παράλληλα με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ-παρά την κυβερνητική του εμπειρία- σε συνθηματολογία λαϊκισμού του τύπου 2011-15 δημιουργούν πολιτικό κενό υπέρ της κεντροαριστεράς. Είμαι αισιόδοξος ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα αυξήσει τα ποσοστά του. Όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί τα αδιέξοδα του νέου δικομματισμού. Έχουμε δεύτερη οικονομική κρίση (μετά τα μνημόνια) απώλειες ανθρώπων από την πανδημία και Μητσοτάκης με Τσίπρα μαλώνουν σαν κουτσομπόληδες για τα σπίτια και την περιουσιακή τους κατάσταση. Αυτή η τραγική εικόνα στο πολιτικό σκηνικό επιβάλλει  αλλαγή συσχετισμών με ισχυρή σοσιαλδημοκρατία μέσα από το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

  • Ποια η γνώμη σας για τις συνεργασίες που μπορεί να προκύψουν στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Θα ήταν λάθος να συνδράμει το Κίνημα Αλλαγής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Από το συνέδριο του 2019 η γραμμή είναι σαφής. Αυτόνομη και αυτοδύναμη στρατηγική με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών. Σοβαρή, ρεαλιστική και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Προγραμματικός διάλογος με βάση θέσεις και προτάσεις. Οι όποιες κυβερνητικές λύσεις θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους. Με βάση τις συνθήκες και τα προγραμματικά δεδομένα. Και με ένα σημαντικό προαπαιτούμενο. Ένα ισχυρό ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ώστε με αυξημένο  μέγεθος επιρροής να μπορεί να επιβάλλει την σοσιαλδημοκρατική οπτική ιεραρχήσεων στον δημόσιο διάλογο για την «επόμενη μέρα».

  • Η βάση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής, δηλώνει ικανοποιημένη με την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα όλο αυτό το διάστημα της πανδημικής κρίσης, ποια η γνώμη σας για “παρεμβάσεις” από πολιτικούς που προέρχονται από αυτό τον χώρο και τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης; 

Η πολιτική του ΚΙΝΑΛ συνολικά και μέσα σε αυτήν η αντιπολιτευτική τακτική έχει πολύ μεγάλη συναίνεση στις γραμμές του. Αυτό προκύπτει και από τις συζητήσεις στα όργανα και στην βάση. Οι θέσεις για την Οικονομία, η στάση για την πανδημία, η τακτική για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η ριζοσπαστική ατζέντα (δίκη Χρυσής Αυγής, βία κατά των γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, υπόθεση Ζακ κλπ) έχουν ευρεία υποστήριξη  μέσα και έξω από το ΚΙΝΑΛ. Είναι λάθος ο ετεροπροσδιορισμός σε σχέση με  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και όσο λάθος και παρωχημένα είναι τα περί «αντιδεξιού μετώπου» τα οποία χάνουν την αξία των συναινέσεων στην πολιτική  άλλο τόσο λάθος είναι να μην αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι τώρα έχουμε κυβέρνηση Δεξιάς και δεν έχουμε ανάγκη πρώτου στόχου την «αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση».

Advertisement