Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Σε σοκάρει ακόμα ο σεξισμός;”. Γράφει η Εύα Ζούπη.

Published

on

Σε σοκάρει ακόμα ο σεξισμός; – Άρθρο της Εύας Ζούπη στο “The Socialist”.

 

Σοκαρίστηκε η ελληνική κοινωνία με την δήλωση του παίκτη, Αντώνη, δήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός τόσο υψηλής ποιότητας τηλεοπτικού προϊόντος, όπως το reality Big Brother. Βέβαια, ακόμα και σε αυτό το τηλεοπτικό «σκουπίδι», η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί πάτο στη νιοστή.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Είναι δεδομένη και αυτονόητη η οργή απέναντι σε μία τέτοια δήλωση.

Πρέπει να μας σοκάρει όμως; 

Πρέπει να μας σοκάρει όταν σε υποθέσεις βιασμού αποδίδονται ευθύνες στο ίδιο το θύμα αναφορικά με το τι φορούσε, με το ότι προκάλεσε με τη συμπεριφορά της, με το ότι «έλα μωρέ, το ζητούσε κι αυτή»;

Πρέπει να μας σοκάρει όταν σε υπόθεση βιασμού, υπήρχαν γυναίκες, οι οποίες έβρισκαν γοητευτικό τον βιαστή και σχολίαζαν πως «αν είναι ωραίος ο βιαστής, δε συνίσταται βιασμός»;

Πρέπει να μας σοκάρει όταν σε υπόθεση παρενόχλησης ιερέα σε φοιτήτρια μέσα σε λεωφορείο, υπήρχαν σχόλια – πολλά σχόλια, όχι ένα και δύο – τα οποία «έβγαζαν στον τάκο» το κορίτσι γιατί επέλεξε να κυκλοφορήσει με ρούχα, τα οποία μπόρεσαν να προκαλέσουν ακόμα και έναν ιερέα (!);

Advertisement

Πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε το κάθε δέντρο που προβάλλεται κατά καιρούς στα μέσα και να δούμε επιτέλους το δάσος. Και η εικόνα του δάσους φανερώνει πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο σεξισμός στην κοινωνία μας, τόσο που στο όνομα του «χαβαλέ» μπορεί και απενοχοποιεί ακόμα και εγκληματικές πράξεις, όπως ο βιασμός.

Και ο σεξισμός, ξέρεις, δεν κάνει διακρίσεις. Ούτε σε περιοχές, ούτε σε φύλα. Είναι κάτω από κάθε πέτρα. Είναι στη γειτονιά σου, στον χώρο εργασίας σου, εκεί που πας για να διασκεδάσεις, είναι παντού. Και κάνει την εμφάνισή του μέσα από πολύ «αρρενωπούς» άντρες, αλλά και από γυναίκες, που προσπαθώντας να ξεφύγουν οι ίδιες από αυτό το είδος σχολιασμού, προβαίνουν πρώτες σε σεξιστικά σχόλια και συναινούν σε αυτόν τον «χαβαλέ».

Γιατί δεν είναι μόνο αυτοί που μας γεμίζουν με τους σεξιστικούς οχετούς τους καθημερινά, είναι και αυτοί οι άλλοι. Αυτοί που στέκονται δίπλα τους, τους παρατηρούν, δε μιλάνε, γνέφουν καταφατικά, γελάνε. Αυτή η ηθική σιωπή και συνενοχή είναι που επιτρέπει στον σεξισμό την αναπαραγωγή του και στο τέλος της ημέρας, την πλήρη καθιέρωσή του στον καθημερινό μας λόγο.

Και βέβαια σε όλο αυτό συνεισφέρουν απλόχερα τόσο η Πολιτεία με την ανοχή της, αφήνοντας τα σχολεία χωρίς αντίστοιχα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ή και ακόμα μαθήματα που προάγουν την ισότητα και τον σεβασμό, όσο και η Οικογένεια και η Εκκλησία, συντηρώντας στο ακέραιο το «ηθικό» πλαίσιο κανόνων βάσει του οποίου μεγαλώνουν τα παιδιά.

Είναι τρομακτικό με πόσα «ΠΡΕΠΕΙ» και «ΜΗ» μεγαλώνουν ακόμα και σήμερα πολλά κορίτσια, μόνο και μόνο επειδή η κοινωνία τις θεωρεί ακόμα «το αδύναμο φύλο», θεωρεί πως δε θα τα καταφέρουν μόνες τους, πως πρέπει να στηριχτούν σε κάποιον, πως δεν πρέπει να προκαλούν (!).

 • ΜΗΝ κάθεσαι έτσι, έτσι κάθονται οι άντρες
 • ΜΗΝ κάθεσαι έτσι, προκαλείς
 • ΜΗΝ ντύνεσαι έτσι, ντύσου λίγο σαν κοριτσάκι
 • ΠΡΕΠΕΙ να προσέχεις
 • ΜΗΝ κυκλοφορείς το βράδυ μόνη σου
 • ΜΗΝ μιλάς πολύ
 • ΜΗΝ το παίζεις έξυπνη
 • ΜΗΝ βρίζεις, άλλο οι άντρες
 • ΠΡΕΠΕΙ να είσαι γλυκιά και ευχάριστη
 • ΠΡΕΠΕΙ να είσαι υπομονετική
 • ΜΗΝ κάνεις σεξ με πολλούς, ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά
 • ΠΡΕΠΕΙ να παντρευτείς
 • ΠΡΕΠΕΙ να βρεις κάποιον που να έχει λεφτά
 • ΠΡΕΠΕΙ να μάθεις να μαγειρεύεις
 • ΠΡΕΠΕΙ να κάνεις παιδιά
 • ΜΗΝ κάνεις διδακτορικό, δε θα επιβιώσεις
 • ΜΗΝ ασχοληθείς με την πολιτική, δε θα αντέξεις

Όλα αυτά τα ΠΡΕΠΕΙ και τα ΜΗ είναι που μεγαλώνουν ανελεύθερες γυναίκες που φοβούνται και άντρες σαν τον «λεβέντη» Αντώνη που αλωνίζουν.

Αυτά τα πρότυπα είναι που σκότωσαν την Τοπαλούδη και τον Γιακουμάκη.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως οι ζωές πολλών γυναικών καταστράφηκαν επειδή κάποιος Αντώνης από την «πλάκα» πέρασε στην «πράξη». Πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε αυτού του είδους την «πλάκα» στο σπίτι, στην παρέα, στη δουλειά μας, παντού.

Advertisement

Ο σεξισμός δεν πρέπει να μας σοκάρει, αλλά να μας καλεί να τον αντιμετωπίσουμε.

Ο «Μεγάλος Αδερφός» έδιωξε τον Αντώνη από το σπίτι του. 

Εμείς πότε θα διώξουμε τους υπόλοιπους «Αντώνηδες» από τα δικά μας;