Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Να αντιδράσουμε στον σεξισμό και την βαρβαρότητα του βιασμού”: Άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Δημοσιεύτηκε

στις

ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ 

Άρθρο της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο “The Socialist”, Βουλευτού του Κινήματος Αλλαγής και Β’ Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

 

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

H χυδαιότητα ξεχείλισε μέσα από τα λεγόμενα παίκτη του Big Brother. Δεν συνιστά όμως απλά χυδαιότητα που προβάλλεται δημόσια τα όσα ακούστηκαν . Συνιστούν ακραίο σεξισμό και αρρωστημένη αντίληψη  που παραπέμπουν σε έγκλημα, γιατί ο βιασμός αποτελεί αποτρόπαιο έγκλημα. Το ίδιο χυδαίες, αποτρόπαιες και καταδικαστέες είναι και οι απόψεις που τον υιοθετούν και τον προβάλουν.

 

Ο βιασμός και η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, όταν έπεσαν τα τηλεοπτικά φώτα, ξεχάστηκαν για να έρθουν τέτοιες αηδιαστικές συμπεριφορές να μας θυμίσουν πως οι χαρακτήρες που προχωρούν σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα συνεχίζουν να διαμορφώνονται από ανάλογες τοποθετήσεις. Συχνά τέτοιες συμπεριφορές εμφανίζονται ως πλάκα, ως επίδειξη ενός δήθεν ανδρισμού, ως μαγκιά. Γίνονται δε πολύ πιο επικίνδυνες όταν παρουσιάζονται σε παραγωγές που παρακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, νέων και μεγαλύτερων.

 

Το μόνο παρήγορο σ΄ αυτή την ιστορία ήταν η άμεση μαζική καταδίκη, η ομόθυμη αντίδραση του πολιτικού κόσμου. Ας μην κρυβόμαστε όμως. Τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης του reality και αντίστοιχων παραγωγών δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.  Σημαντικές ευθύνες έχουμε όλοι όσοι κρατάμε το τηλεκοντρόλ. Κάποιοι από την πρώτη κιόλας μέρα στήριξαν ακόμα και άθελα τους την συγκεκριμένη παραγωγή που όλοι γνωρίζουμε που στηρίζεται. Στη λογική του κουτσομπολιού, του ξεκατινιάσματος, των συμπεριφορών και αντιλήψεων που ισοδυναμούν με σκουπίδια, στην προβολή επικίνδυνων προτύπων. Ας μην ξαφνιάζονται λοιπόν τώρα. ΄Ήρθε και η ώρα του οχετού, του μάγκα που προβάλει και τον βιασμό, την σωματική βία και την γυναίκα σαν μηχανή. Αύριο θα είναι κάτι άλλο. Όσο δεν χρησιμοποιούμε το μεγάλο όπλο που έχουμε στα χέρια μας , το τηλεκοντρόλ, θα δούμε, θα ακούσουμε σκουπίδια, θα ανοίγουμε πόρτες σε κάθε είδους οχετούς. 

 

Διαφήμιση

Δεν αντέχεται άλλο ποδοπάτημα κάθε ανθρώπινης αξίας και αυτοσεβασμού. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο κανιβαλισμός. Δεν μπορεί να παρακολουθούμε προγράμματα που παραπέμπουν σε Κολοσσαίο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανοχή στη βία, στο σεξισμό και στα πρότυπα που τα προάγουν. Είναι άμεσα αναγκαία η παρέμβαση του Ε.Σ.Ρ. και άλλων θεσμών του Κράτους για την αντιμετώπιση δηλώσεων και συμπεριφορών που υπερβαίνουν ψηφισμένους Νόμους στην χώρα μας. Το δε Ε.Σ.Ρ. να δείξει την ευαισθησία του με την σοβαρότητα, την αυστηρότητα, αλλά και την ταχύτητα που θα αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει. 

 

Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή που φαινόμενα άσκησης ενδοσχολικής και ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης ανθρώπινων υπάρξεων και βιασμών παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις. Η Πολιτεία, ολόκληρη η κοινωνία  έχουμε χρέος να αντιδράσουμε με προβολή θετικών προτύπων, με αυστηρότητα για όσους θεωρούν την ανθρώπινη υπόσταση και την γυναίκα σαν εργαλεία ικανοποίησης παθών, άγριων ενστίκτων που δεν ταιριάζουν στην έννοια Άνθρωπος. 

 

Η σιωπή είναι συνενοχή. Ε λοιπόν συνένοχοι στο έγκλημα δεν γινόμαστε!