Σε υψηλό επίπεδο 3ετίας οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετές ομολόγου

Σε υψηλά επίπεδα τριετίας έχει εκτιναχτεί το ελληνικό 10ετές ομόλογο κάτι που δείχνει ότι ο πληθωρισμός, αλλά και η πίεση που προκύπτει απο αυτόν επηρρεάζει τους επενδυτές.

Το spread διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης, με το δεκαετές ελληνικό ομόλογο να σημειώνει σήμερα απόδοση 3,9%. Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 2,7% και το 15ετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει σήμερα απόδοση 3,92%.

Οι προσδοκίες για ταχύτερη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις αυξήσεις επιτοκίων να ξεκινούν εντός του Ιούλιου 2022 και το τέλος των αρνητικών βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας να έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, έχουν οδηγήσει σε ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα, ανεβάζοντας σημαντικά τα κόστη δανεισμού τόσο για τα κράτη όσο και για τις εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην εκτόξευση του πληθωρισμού παρά στη μείωση της ανάπτυξης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση και για αυτό δεν θα καθυστερήσει τη σύσφιγξη της πολιτικής της.

Το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων και η προετοιμασία του εδάφους για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011, τον προσεχή Ιούλιο, αναμένουν ευρέως οι διεθνείς αναλυτές ότι θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη συνεδρίασή της αυτή την Πέμπτη.

Αν και αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% τον επόμενο μήνα, δεν αποκλείονται επιθετικότερες αυξήσεις της τάξης των 0,50%. Επιπλέον, δεν εκτιμάται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της αγοράς ομολόγων σε περίπτωση ισχυρού sell-off, παρά μόνον ότι θα επαναλάβει την πρόθεσή της για τον σχεδιασμό του εάν κριθεί απαραίτητο.

ΠΗΓΗ newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ