Connect with us

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΑΛ

“Σήκωσε το γάντι” ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων».

Published

on

Ο μεγάλος νικητής της περασμένης Κυριακής κινήθηκε ακριβώς με αυτόν τον τρόπο το πρωί τη Τρίτης (στον ΣΚΑΪ) όταν κλήθηκε να απαντήσει στο γάντι που του πέταξε ο κ. Παπανδρέου το βράδυ της Δευτέρας, κατηγορώντας τον ότι είναι παλαιοκομματικός, συμμετείχε στη νομή εξουσίας κατά την κυβέρνηση Σαμαρά, δεν φέρει την ανανέωση, δεν έχει σαφείς θέσεις και επιπλέον είναι υπέρ της κατάργησης του βέτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης, αφού είπε ότι θέλει μία «ειρηνική νίκη με όρους που θα κάνουν την παράταξη ισχυρή την επόμενη μέρα» και διαμήνυσε, φωτογραφίζοντας την τακτική του κ. Παπανδρέου ότι «οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας κι έφεραν διχόνοια δε με αφορούν και δε θα τις ακολουθήσω», απάντησε σημείο προς σημείο στις αιτιάσεις του αντιπάλου του. Έτσι, ακόμα κι αν δεν γίνει «κανονικό» ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου την επόμενη Κυριακή, η άγρια κόντρα που ξεκίνησε μοιάζει σαν «σίριαλ» με πολλά επεισόδια μέχρι την τελική κάλπη.

Απαντώντας μάλιστα στις αιχμές του κ. Παπανδρέου για το ποιος είναι φορέας ανανέωσης, σημείωσε ότι «η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους, και προτάσεων». Ακόμα περισσότερο αιχμηρός ήταν ο κ. Ανδρουλάκης για διάφορους ισχυρισμούς του πρώην πρωθυπουργού, κατηγορώντας ουσιαστικά τον αντίπαλό του ότι διακινεί fake news.

Ειδικά για τον ισχυρισμό του αντιπάλου του ότι ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είχε συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για διορισμούς με πελατειακά κριτήρια, τόνισε: «Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news».

Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και για το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε. Όπως είπε ο ίδιος δεν μιλά για τα ενταξιακά, που είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης και δεν αλλάζει, ισχύει η ομοφωνία. Αλλά αναφέρεται στην ανάγκη ειδικών πλειοψηφιών σε θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και παρουσίασε σχετικό δημοσίευμα του Politico από το 2003, για τις σχετικές απόψεις του τότε υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Απέρριψε επίσης τις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν έχει θέσεις σε ζητήματα όπως οι Πρέσπες («ήταν μια συμφωνία που δεν ήταν ολοκληρωμένη, δεν έγινε με εθνικούς όρους συνεννόησης» είπε) ή η κλιματική αλλαγή («έχω οργανώσει εκδηλώσεις, είμαι εισηγητής στον μηχανισμό προστασίας της ΕΕ» σημείωσε).

πηγή: protothema.gr / ΣΚΑΪ

Advertisement