Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ.Φάμελος: “Πολιτικό και Οικονομικό σκάνδαλο η χρηματοδότηση ΜΜΕ απο Μητσοτάκη-Πέτσα”

Published

on

Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο “στο Κόκκινο” και τοποθετήθηκε για την λεγόμενη “λίστα Πέτσα”.


“Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο η χρηματοδότηση ΜΜΕ από Μητσοτάκη-Πέτσα”

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ που καυτηριάζει τον αδιαφανή  τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) επικεντρώθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και το δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη. “Το ουσιαστικό και σημαντικότερο θέμα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που περιλαμβάνει ένα αντίστοιχο οικονομικό σκάνδαλο. Πρόκειται για τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ -γιατί ποιος ξέρει τι άλλη χρηματοδότηση έχει δοθεί μέσω διαφορετικών διαδρομών (π.χ. ΔΕΚΟ)- που δόθηκαν αδιαφανώς από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ΜΜΕ με πολιτική σκοπιμότητα. Ενώ η κοινωνία μας έδινε τη μάχη για τη ζωή, στην κυβέρνηση επεξεργάστηκαν ένα σκανδαλώδες σχέδιο για την προνομιακή χρηματοδότηση ΜΜΕ ώστε να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, η χειραγώγηση των ΜΜΕ και η φίμωση των υπόλοιπων φωνών. Ενώ η κοινωνία μας βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή, οι επαγγελματίες προσπαθούν να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους, οι επιχειρήσεις να δουλέψουν και οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ενώ υπάρχει μία σοβαρότατη ανησυχία για την κρίση που έρχεται, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δημόσιους πόρους, κατά βούληση με προνομιακούς και κρυφούς όρους, κάποια Μέσα Ενημέρωσης, εις βάρος της ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αφενός να εξασφαλίσει την υποστήριξη έως το «λιβάνισμά» της από ΜΜΕ και αφετέρου να συντηρήσει ένα συγκεκριμένο σύστημα εξουσίας το σύστημα Μητσοτάκη. Είναι η αναπαραγωγή και εξέλιξη αυτού του συστήματος που λέγαμε παλαιότερα τρίγωνο κυβέρνησης-ΜΜΕ-τραπεζών, που είχε συντηρηθεί και «στηθεί» με τα δάνεια με αέρα σε κόμματα και ΜΜΕ). Αυτό που ονομάζουμε πάντα «Δεξιά», δηλαδή την πολιτική που καταλήγει σε αδιαφανή τακτοποίηση κολλητών και χρηματοδότηση «ημετέρων»”.

Συνέχισε λέγοντας: “Σχετικά με τις παραινέσεις για την απόσυρση του σπότ, πρέπει πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα με τα ονόματα και τα ποσά που δόθηκαν. Να δημοσιοποιηθεί η λίστα των Μέσων Ενημέρωσης που χρηματοδοτήθηκαν και τα κριτήρια χρηματοδότησης, καθώς πρόκειται για δημόσιο χρήμα και αυτό είναι το επίδικο της υπόθεσης και στη συνέχεια, ευχαρίστως, να συζητήσουμε για το «σενάριο» του σποτ. Κάποιοι προσπαθούν να τροποποιήσουν το θέμα της συζήτησης εστιάζοντας στο είδος της σάτιρας που αναδεικνύει το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε, ξεκάθαρα, ότι προφανώς το σποτ δεν τσουβαλιάζει όλους τους δημοσιογράφους αλλά αναφέρεται και κρίνει την κυβέρνηση”.

Σημείωσε ότι η αποκάλυψη των πρακτικών της κυβέρνησης και των μιντιαρχών θα είναι προς το συμφέρον των δημοσιογράφων γιατί θα αποκαλύψει ποιοι μιντιάρχες συνομιλούν με προνομιακούς, μη ισότιμους όρους με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, εις βάρος άλλων ΜΜΕ αλλά και εις βάρος των δημοσιογράφων. Η αποκάλυψη του σκανδάλου, πρόσθεσε, θα ακυρώσει πρακτικές φίμωσης από τη μεριά της κυβέρνησης και θα απελευθερώσει τον πλουραλισμό και την ελευθεροτυπία, που είναι προς όφελος των δημοσιογράφων ώστε η κρατική χρηματοδότηση να είναι ισότιμη, δίκαιη, για όλους, κάτι που σαφέστατα βοηθάει όλους τους δημοσιογράφους, τον κόσμο της ενημέρωσης και τα ΜΜΕ συνολικά.

“Γι` αυτό, πολλά ΜΜΕ, από όλους τους χώρους, που δεν είναι φυσικά φίλα προσκείμενα στην Αριστερά, πιέζουν και αυτά από τη μεριά τους να αποκαλυφθεί η λίστα. Έχουν παιχτεί άνισα παιχνίδια μέσα και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Υπάρχουν  και προσωποπαγή sites, χωρίς ύλη, που φτιάχτηκαν μία ημέρα πριν να χρηματοδοτηθούν, όπως και κάποια που σχετίζονται και με πολιτικά στελέχη και ανήκουν σε αυτά, αλλά και site που είχαν μείνει ανενεργά εδώ και χρόνια. Όμως, όλα αυτά τα site πήραν χρηματοδότηση. Είναι προς όφελος του κόσμου της ενημέρωσης να αποκαλυφθούν όλα αυτά και μετά ευχαρίστως να συζητήσουμε για τη σκηνοθεσία, το σενάριο ή την αισθητική του σποτ του ΣΥΡΙΖΑ” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε ακόμη σε θεσμικές ρυθμίσεις που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε οι χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ να είναι διαφανείς και δημόσιες, καθώς και να εξασφαλιστεί ο ρόλος και οι πληρωμές των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ και κλείνοντας δήλωσε: “Θέλουμε ελευθεροτυπία και πλουραλισμό καθώς αποτελούν προϋποθέσεις για τη δημοκρατία μας. Το τελευταίο διάστημα δεν υπήρχε πλουραλισμός και ελευθεροτυπία. Βλέπαμε πέντε Υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ίδιο κανάλι την ίδια ημέρα, στη λογική «μείνετε ήσυχοι, η κυβέρνηση κανονίζει τα πάντα, είναι αναπόφευκτη η κρίση, αλλά ο “Μωυσής”, ο “πατερούλης” θα λύσει όλα τα προβλήματα». Αλλά δεν είδαμε τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για το Πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι δεν ακούσαμε για τη σχετική συζήτηση, ούτε τις ερωτήσεις προς τους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε φίμωση, υπήρξε χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης. Ακούσαμε τα πάντα για… κουρέματα Υπουργών μέχρι τις διακοπές στελεχών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στήθηκαν και «αγιογραφίες». Η κοινωνία έχει καταλάβει ότι, πρώτα από όλα, η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα Μέσα Ενημέρωσης την έχει προσβάλει υπάρχει αντίδραση και περί ελευθεροτυπίας και Δημοκρατίας”.

Advertisement